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UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION AUG 0 I 2006 
OFFICE OF INNOVATION AND IMPROVEMENT i?: .:Ca23DS DlVlSlGii 

Ms. Katherine Minter Cary 
Chief, Open Records Division 
Office of the Attorney General 
P. 0 .  Box 12548 
Austin, Texas 7871 1-2548 

Dear Ms. Cary: 

This is in response to your letter, dated February 1,2005, concerning the Family Educational 
Rights and Privacy Act (FERPA) as it relates to a request for information from a student's 
education records under the Texas Public Information Act (PIA). (Tex. Gov't Code § 552.) This 
Office administers FERPA and is responsible for providing technical assistance to educational 
agencies and institutions to ensure compliance with the statute and regulations. 20 U.S.C. 
5 1232g; 34 CFR Part 99. 

Specifically, the Longvicw Independent School District (District) provided a redactcd copy of a 
report that was written by a student concerning an incident, which occurred on a bus trip, to the 
Longviex Neil's-Journal, in response to a request under the PIA. The District removed 
personally identifiable information from the education record, in accordance with FERPA, 
before providing the report to the Longview News-Journal. The newspaper filed a complaint 
with the Texas Office of the Attorney General (OAG) because it believed that the District 
redacted too much of the student report. The OAG requested that the District provide an 
unredacted copy of the student's report to its Open Records Division (ORD) for review and so 
that it may make a determination in the complaint filed by the Lonbiew News-Jorcrnal. The 
District refused to provide the OAG with a copy of tile education records because it believes that 
FERPA does not authorize 11 to do so. 

In follow-up to a telephone conversation with Kay Hastings and Brenda Loudermilk in your 
office on January 27,2005, and in response to a request from t l~e  District, we were asked to 
review this document that the District redacted. The OAG asked that the District either provide 
an unredacted copy of the record to the OAG's ORD or to this Office for review in order to 
ascertain whether the District had redacted too much information from the education record for 
release under the PIA. The District also asked this Office for guidance whether FERPA would 
permit a school district to disclose education records in unredacted form to the OAG for the 
purpose of making a determination on a complaint filed under the PIA. Enclosed is a copy of 
our response to the District regarding the redacted report. As explained more fully below, 
FERPA does not permit the District to disclose personally identifiable information from 
students' education records to the OAG, without prior written parental consent, for the purpose 
of determining whether the District is in compliance with the PIA. 
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In your letter to this Office, you state the follo\ving: 

The PIA generally requires a governmental body to seek an open records ruling from this 
office when it wishes to withhold requested information from disclosure. In Open 
Records Decision No. 634 (1995), for reasons explained in that decision, the Attorney 
General determined that the PIA does not require an educational agency or institution to 
request an attorney general decision as to personally identifiable nondirectory 
information in an "educatiorl records" as defined by FERPA. The Attorney General also 
concluded in that decision that an educational agency or institution may withhold from 
public disclosure information that is protected by FERPA and excepted from required 
public disclosure by section 552.101 as "infolmation considered to be confidential by 
law," without the necessity of requesting an attorney general decision as to that 
exception. 

However, if an edlicational agency or institution chooses to seek an open records ruling 
from [the ORD] on the applicability of FERPA or any exception to required disclosure, it 
must comply with the PIA's procedures for seeking a ruling, including section 552.303. 
Section 552.303 of the PIA states that "[a] governmental body that requests an attorney 
general decision shall supply to the Attorney General, in accordance with section 
552.301, the specific information requested." In 1998, in a letter to David Anderson, 
Chief Counsel, Texas Education Agency [TEA], you infonned Mr. Anderson that 
educational agencies and institutions subject to FERPA "may disclose personally 
identifiable information from education records, without first obtaining the parent's prior 
written consent, when the agency or instit~~tion seeks advice from the Attorney General 
where a particular disclosure would violate FERPA." As you noted in that letter, section 
(b)(5) of FEWA permits the release of education records to state'officials which may he 
necessary in connection with the enforcement of the federal legal requirements of any 
federal or state education program, including to the Attorney General for the enforcement 
of FERPA. In reliance on this letter from your office,numerous Texas educational 
agencies and institutions seek an open records ruling from this office on whether they 
must withhold requested information based on FERPA. In the open records ruling 
process, this ofiice reviews education records to detern~ine what redactions, if any, are 
appropriate under FERPA. 

In this case, the District did not ask the Texas Attorney General for a ruling, which, as you 
explained in your letter, it is not required to do. 

FERPA protects the privacy interests of parents and students in a student's "education records." 
Educational agencies and institutions subject to FERPA may not have a policy or practice of 
permitting the release of or providing access to "education records, or personally identifiable 
information contained therein other than directory information . . . without the written consent of 
their parents ..." except as provided by statute. 20 U.S.C. 1232g(b)(l) and (b)(2); 34 CFR 
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5 99.30. All FERPA rights transfer from parents to students when the student reaches 18 years 
of age or attends apostsecondary institution. 20 U.S.C. 5 1232g(d); 34 CFR 5 99.3 ("Eligibie 
student"). 

Under FERPA, "education records" are defined as 

those records, files, documents, and other materials which - 
(i) contain information directly related to a student; and 
(ii) are maintained by an educational agency or institution or by a person acting for such 
agency or institution. 

20 U.S.C. 5 1232g(a)(4)(A); 34 CFR 5 99.3 ("Education records") 

One exception to the prior written consent requirement in FERPA allows an educational agency 
or institution to disclose education records to "authorized representatives o f .  . . State and local 
educational authorities . . . in connection with an audit or evaluation of Federal or State 
supported education programs, or for the enforcement of or compliance with Federal iegal 
requirements which relate to those programs." 34 CFR $5 99.31(a)(3)(iv) and 99.35(a); 20 
U.S.C, 5 1232g(b)(3) and (b)(5). Information that is collected under this provision must: 

(1) Be protected in a manner that does not permit personal identification of individuals by 
anyone except the officials referred to in paragraph (a) of this section; and 

(2) Be destroyed when no longer needed for the purposes listed in paragraph (a) of this 
section. 

34 CFR 5 99.35(b). 

As you noted, this Office advised Mr. Anderson by letter dated April 29, 1998, that FERPA 
would permit the nonconsensual disclosure of personally identifiable information from students' 
education records to the OAG in connection with the "enforcement of or compliance with 
Federal legal requirements" that relate to Federal or State supported education programs. See 20 
U.S.C. 5 1232g(b)(l)(C), (b)(3), and @)(5);  34 CFR 45 99.3l(a)(3)(iii) and 99.35. The premise 
in our reasoning - which was not made explicit in the letter - was that the OAG could act as an 
"authorized representative" of the TEA for the purpose of "enforcement of or compliance with 
Federal legal requirements" concerning FERPA. Subsequent to issuing that letter, we had an 
opportunity to address a related issue and, in doing so, clarified the meaning of the term 
"authorized representative." As explained below, we conclude that the OAG is not "authorized 
representative" of the TEA or of school districts in Texas under this FERPA exception to the 
consent requirement. 

On January 30,2003, the Department issued guidance that addressed the issue of whether 
FERPA permits a State or local educational authority, such as the TEA or local school districts, 
to authorize or designate another State agency as its "authorized representative" in order to 
conduct data matching with the other entity. This memorandum (a copy which is enclosed) was 
issued to all Chief State School Officers on January 30,2003, by former Deputy Secretary 



Page 4 - Ms. Katherine Minter Cary 

William D. Hansen and is available on this 0ffice.s website 
(litt~:llwww.ed.zo~~/policv/gcn/t:~1id/fp~o/ndf/ht03 1103.pdf. The Deputy Secretary's 
memoranduln rescinded previous Department guidance that relied on an expansive interpretation 
of the term "authorized representative" in 5 99.3 l(a)(3) to support data matching with state labor 
departments and other non-educational agencies in order to meet Workforce lnvestmcnt Act and 
other Federal reporting requirements. Ii grew out of concern that unlimited discretion to appoint 
or designate an "authorized representative" for data matching purposes essentially vitiates the 
specific conditions for nonconsensual disclosure under $5  99.31(a)(3) and 99.35 and, more 
generally, FERPA's prohibition on disclosure without written consent. 

As explained in our February 2004 letters to the California and Pennsylvania Departments of 
Education - 

The memo explains that multiple references to "officials" in the statutory text for this 
exception reflect congressional concern that the "authorized representatives" of a Statc 
educational authority (or other official listed in 3 99.3 1(a)(3)) must be under the direct 
control of that authority, which means an employee: appointed official, or "contractor." 

"Contracting" in this sense means outsourcing or using third-parties to provide services 
that the State educational authority would otherwise provide for itself, in circumstances 
where internal disclosure would be appropriate under 5 99.35 if the State educational 
authority were providing the service itself, and where the parties have entered into an 
agreement that establishes the State educational authority's direct control over the 
contractor with respect to the service provided by the contractor. Any contractor that 
obtains access to personally identifiable information from education records in these 
circumstances is bound by the same restrictions on redisclosure and destruction of 
information that apply to the State educatioual authority itself under 5 99.35, and the 
Statc educational authority is responsible for ensuring that its contractor does not 
redisclose or allow any otllcr party to have access to any personally identifiable 
information from education records. 

These letters are available at htlp:l/www.ed.~ov/poiicv/geu/riuidifpcoifeina/librar/pacdc.html 
and htt~://www.cd.eov/~o1i~ylgcn/e~id/fn~o/ferua/librani/ca21804.html. 

"Authorized representatives" may include outside legal counsel retained by a State educational 
authority in circumstances where internal disclosure w-ould be appropriate under 5 99.35 if the 
service were provided in-house and where outside counsel is bound by the same restrictions on 
redisclosure and destruction of information that apply to the State educational authority itself 
under 5 99.35. 

It is our understanding that OAG does not serve as outside legal counsel under the direct control 
of the District in this matter in accordance with the requirements discussed above. Since the 
OAG is neither a "State educational authority" nor an authorized representative of a State 
educational authority, as discussed above, the District may not disclose personally identifiable 
information from education records to the OAG, without consent, under $5 99.3 l(a)(3) and 
99.35 of the FERPA regulations. Furthcrn~ore, the District's situation is distinguishable from 
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that discussed in our 1998 letter to the TEA because the OAG is not seeking to review this 
information in connection with the District's compliance with FERPA, but rather to resolve the 
requestor's complaint about the District compliance with the PIA. FERPA does not require 
educational agencies and institutions to redact the minimum information necessary in order to 
provide the maximum info~lnation possible to an outside party requesting access under State 
open records laws. Since only parents and eligible students have a right to inspect and review 
education records under FERPA, there is no FERPA compliance issue if the District removes 
more than the absolute minimum of personally identifiable information when disclosing records, 
without consent, to a third party. For these reasons, FERPA does not permit an educational 
agency or institution in Texas to disclose, without parental consent, education records to the 
OAG for the purpose of determining whether it has complied with the PIA or whether it has 
redacted more than is necessary under FERPA. 

I trust that the above information is helpful in explaining the scope and limitations of FERPA as 
it relates to this matter. Enclosed is a copy of our letter to Mr. Calvin Capshaw, attorney for the 
District, in which we discuss the manner in which educational agencies and institutions may 
disclose records in non-personally identifiable fonnat without violating FERPA. If you have any 
questions about this guidance, please do not hesitate to contact us. 

Sincerely, 

Director 
Family Policy Compliance Office 

cc: David Anderson 
General Counsel, TEA 

Dana Marable 
Superintendent 
Longview Independent 

School District 

S. Calvin Capshaw 


