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Dear Ms. Hemandez: 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under 
the Texas Open Records Act, chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 3 1240. 

The City of El Paso (the “city”) received a request for emergency medical service 
(“EMS”) records concerning a deceased patient. The requestor has provided an 
authorization to release medical records which is signed by an individual claiming to be 
the legal representative of the deceased. 

You have provided copies of the requested documents and argue that the 
information is excepted from disclosure pursuant to section 552.101 of the Government 
Code in conjunction with section 773.091 of the Texas Health and Safety Code. 7 

Section 552.101 of the Government Code excepts from required public disclosure 
“information considered to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by 
judicial decision.” Section 773.091(b) of the Health and Safety Code provides in 
pertinent part: 

Records of the identity, evaluation, or treatment of a patient by 
emergency medical services personnel or by a physician providing 
medical supervision that are created by the emergency medical 
services personnel or physician or maintained by an emergency 
medical services provider are confidential and privileged and may 
not be disclosed except as provided by this chapter. 
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However, the Emergency Medical Services Act also provides under section 773.092(e): 

Communications and records that are confidential under this 
section may be disclosed to: 

(4) any person who bears a written consent of the patient or 
other persons authorized to act on the patient’s behalf for the release 
of confidential information as provided by Section 773.093. 

Section 773.093, regarding consent, provides the foilowing: 

(a) Consent for the release of confidential information must be in 
writing and signed by the patient. . . or a personal representative if 
the patient is deceased. @Zmphasis added.] 

You assert that an individual claiming to be the personal representative of the 
deceased must supply evidence that he/she is in fact the personal representative.t 
However, section 773.091 of the Health and Safety Code does not define the term 
“personal representative.” Moreover, section 773.091 does not require proof that a party 
authorizing release of records is in fact a personal representative of the deceased. 

In a recent decision, Open Records Decision No. 632 (1995), we concluded that 
the term “personal representative” as used in section 773.093 of the Health and Safety 
Code, signifies “personal representative” as defined in section 3(aa) of the Probate Code. 
However, the Probate Code does not necessarily require that all personal representatives 
bear letters testamentary or of administration. Open Records Decision No. 632 (1995) 
at4. Thus, you may accept, but may not require letters of testamentary or of 
administration as a means of establishing the status of an individual as personal 
representative of the deceased. Id In this case, the requestor, an attorney representing 
the spouse of the deceased, has provided an authorization for release of EMS records 
signed by the spouse who claims to be the legal representative of the deceased.2 

%I other reqmts regarding EMS records, the city has asserted that copies of letters testameamy 
or of admiiistration are required in conjunction with section 3(aa) of the Texas Probate Code to pro&. 
one’s status as personal representative. We aswme here that tbii is the evidence you desire the 
representative to provide. 

zAlthough you do not raise it, we note that section 4.01(e) of the Medical Liability and Insurance 
Improvement Act establishes procedures for obtaining medical records relating to claiis of medical 
liability. See V.T.C.S. ark 45903, 5 4.01 Section 4.01(e) provides that: 

notwithstsudiig Section 5.08, Medical Practice Act. . . or any other law, a request 
for medical records of a deceased person or person who is incompetent shall be 
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We believe this is sufftcient proof of the spouse’s personal representative status as 
provided by section 773.093(a) of the Health and Safety Code. See Open Records 
Decision No. 598 (1991) (assuming without information to contrary that deceased’s 
widow is his personal representative for purposes of the Medical Practice Act and Health 
& Safety Code provisions). Therefore, you must release the information. 

We are resolving this matter with an informal letter ruling rather than with a 
published open records decision. This ruling is limited to the particular records at issue 
under the facts presented to us in this request and should not be relied upon as a previous 
determination under section 552.301 regarding any other records. If you have questions 
about this ruling, please contact our of&e. 

Yours very truly, 

Loretta R. DeHay 
Assistant Attorney General 
Open Government Section 

LRD/LMM/rho 

Ref.: ID# 31240 

Enclosures: Submitted documents 

CC: Mr. Richard T. Marshall 
6070 Gateway Boulevard East 
Reddington Building-Suite 508 
EI Paso, Texas 79905-2031 
(w/o enclosures) 

deemed to be valid if accompanied by an authorization signed by a parent, spouse 
or adult child of the deceased or incompetent person. 

Id 5 4.01(e). White this provision applies only to claims of medical liability, this provision lends 
support to our conclusion that you may not require letters testamentary or of admiiistration in order to 
release the EMS records in this instance. a -- 


