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Senior Supervising Attorney 
Department of Law-Claims Division 
City of Austin 
P. 0. Box 96 
Austin, Texas 78767-0096 

Dear Ms. Landers: 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under 
the Texas Open Records Act, chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 22932. 

The City of Austin's Utility Customer Service Office received an open records 
request for two lists: a list of all water-wastewater, electric utility, and solid waste 
accounts for which payment is more than 90 days delinquent and a list of all electric and 
water-wastewater accounts that have had service cut off since January 1, 1992, because of 
nonpayment. The requestor asked that both lists include business and industrial customers 
as well as residential customers. The requestor also asked that both lists specify the 
customer's name, the customer's address and zip code, the amount due, the length of time 
the account has been past due, the category of service, and any action taken to collect the 
amount due. The requestor wants this information in the form of a computer tape or disk 
with a record layout describing how the information is presented. 

You concede that most of the information requested is subject to required public 
disclosure under the Open Records Act. Furthermore, you are apparently willing to 
provide the information in paper form, although you indicate that providing the 
information on just one list will require you to generate and give the requestor more than 
150,000 sheets of paper. However, you object to providing the information in the form 
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requested because doing so would require you to write a new computer program to 
produce the. appropriate information on a computer tape or disk.' 

We conclude that you are not required to provide the information requested in this 
case on a computer tape or disk.2 In many previous decisions, this office has concluded 
that requestors are not entitled to dictate the form in which they receive the information 
they request. See, e.g., Open Records Decision Nos. 467 (1987) at 2, 145 (1976) at 1. 
Your situation differs from the situations addressed in Attorney General Opinion Jh4-672 
(1987) and Open Records Decision No. 571 (1990). In Attorney General Opinion JM- 
672, the Comptroller asked this office to address whether his office was required to make 
a computer inquiry to generate the requested information. Attorney General Opinion JM- 
672 (1987) at 3. You have already agreed to make a computer inquiry to generate the 
requested information in paper form; you merely object to being required to produce the 
information on computer tape or disk. In Open Records Decision No. 571 (1990), this 
office was asked to address whether the Open Records Act requires a governmental body 
to give requestors access to its computer to inspect records stored on the computer. The 
requestor in this case has not asked for access to the computer. 

We are resolving this matter with an informal letter ruling rather than with a 
published open records decision. This ruling is limited to the particular records at issue 
under the facts presented to us in this request and should not be relied upon as a previous 
determination under section 552.301 regarding any other records. If you have questions 
about this ntling, please contact our ofiice. 

Yours very truly, 

Loretta R. DeHay 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

'You also contend that some of the information requested is excepted from disciwwe by section -. 
552.101 of the Government Code in conjunction 7vith article 1446h V.T.C.S. However, this office 
add- this argument in Open Records Decision No. 625 (1994). 

2We note, however, that the law has changed since this request was made. As a general rule, if 
requested information exists in an electronic form, the city must provide the information on a computer 
tape or disk in response lo any request made after August 31, 1995, for information in that form. See Act 
ofMay 26, 1995, H. B. 1718,74th Leg., R.S., ch 1035.5 15, 1995 Tex. Sess. Law Serv. 5127,5135 (to be 
codified as Gov't Code 3 552.228@)). The city may refuse to provide information on a computer tape or 
disk only if (I) the city does not have the technological ability to produce a copy in the requested medium; 
(2) the city tvould have to purchase softrvare or hardware to accommodaie the request; or (3) providing a 
copy of the information in the requested medium would violate a copyright agreement between the city 
and a third party. 
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Ref: ID# 22932 

Enclosures: Submitted documents 

cc: Mr. Mike Todd 
Reporter 
Austin American-Statesman 
P. 0. Box 670 
Austin, Texas 78767-0670 
(W/O enclosures) 




