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January 29,1997 DAN MORALES 
ATTORSEY CESERAL 

Mr. Roland R. Bieber, RPA 
Chief Appraiser 
Jefferson County Appraisal District 
P.O. Box 1470 
Groves, Texas 776 19 

OR97-0182 

Dear Mr. Bieber: 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under 
the Texas Open Records Act, chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 103295. 

The Jefferson County Appraisal District (the “district”) received two open records 
requests for various documents pertaining to the appraisals of several properties within the 
district. Specifically the requestor seeks: 

1. The appraisals prepared by either the Appraisal District or its 
appraisal firm on the Properties. 

2. The supporting data used by either the Appraisal District or its 
appraisal firm in preparing the appraisals. 

3. All appraisal and assessment related information prepared by 
either the Appraisal District or its appraisal firm, including 
source documents, supporting data, workpapers[,] engineering 
drawings, flow charts and inventory detail sheets. 

.4. Documents containing the numbers and calculations the 
Appraisal District or its appraisal firm used to reach the 
appraised values, as well as other data that justifies the 
appraisals. 

You inform us that the appraisals of the various properties were conducted by the 
appraisal firm of Capitol Appraisal Group, Inc. (“(ZAG”). See Tax Code 5 25.01(b). You 
state that you have released to the requestor all of the information held by the district and 
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CAG coming within the ambit of items 1 and 2 listed above, i.e., the appraisals and 
supporting data, except for certain records the district has obtained through the discovety 

0 

process in connection with pending litigation concerning the appraised values of three of the’ 
properties. You contend that those particular records are excepted t?om required public 
disclosure pursuant to section 552.107(b) because they are subject to a protective order 
issued by the courts hearing the respective lawsuits.’ 

Section 5.52.107(2) of the Government Code protects information that “a court by 
order has prohibited disclosure.” This office has interpreted this language as protecting only 
information that a court has specifically ordered nor to be disclosed, i.e. information subject 
to a protective order. See, e.g., Gpen Records Decision Nos. 309 (1982); 143 (1976). You 
have submitted to this office copies of three protective orders restricting the release of 
certain records the district has obtained during the discovery process of the three lawsuits. 
Because the release of those records to the requestor would in this instance violate the terms 
of the protective order, we conclude that the district must withhold those records pursuant 
to section 552.107(2). 

With regard to the remaining requested records, you state that because the appraisals 
were actually conducted by CAG, and not the district, the records coming within the ambit 
of items 3 and 4 were never possessed by the district, but rather these records were held 
exclusively by CAG. You inquire whether the district is required under the Open Records 
Act to obtain those records from CAG in order to comply with the current open records 
request. 0 

Section 25.01(c) of the Tax Code provides: 

A contract for appraisal services for an appraisal district is 
invalid if it does not provide that copies of the appraisal, together with 
supporting data, must be made available to the appraisal district and 
such appraisals and supporting data shall be public records. 
“Supporting data” shall not be construed to include personal notes, 
correspondence, working papers, thought processes, or any other 
matters of a privileged orproprietay nature. [Emphasis added.] 

We believe that the above emphasized language describes the types of information sought 
in items 3 and 4 of the open records request, i.e., “source documents, supporting data, 
workpapers[,] engineering drawings, flow charts and inventory detail sheets” and 
“documents containing the numbers and calculations the Appraisal District or its appraisal 
tinn used to reach the appraised.” An outside appraisal firm is not required to provide these 
types of information to the district. Open Records Decision No. 550 (1990) at n.2. See also 

‘We &wane for purposes of this ndiig that the records subject to the protective order come within the 
ambit of either items 1 or 2. 
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0 Tax Code 5 22.27(a).’ We therefore conclude that the district is not required to obtain these 

materials from CAG in order to comply with the open records request. 

We are resolving this matter with an informal letter ruling rather than with a 
published open records decision. This ruling is limited to the particular records at issue 
under the facts presented to us in this request and should not be relied upon as a previous 
determination regarding any other records. If you have questions about this ruling, please 
contact our office. 

Karen E. Hattaway 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

KEHiRWPich 

Ref.: ID# 103295 

Enclosures: Submitted documents 

cc: Mr. David Kaplan 
Geary, Porter and Donovan 
16475 Dallas Parkway, Suite 550 
Dallas, Texas 75248-2666 
(w/o enclosures) 

%&on 2227(a) provides: 

Rendition statements, real and personal property reports, and income and 
expense information related to a property filed with an appraisal office and 
information voluntarily disclosed to an appraisal office or the comptroller about real 
or personal property sales prices afier a promise it will be held confidential are 
confidential and not open to public inspection. The statements and reports and the 
information they contain about specific real or personal property or a specific real or 
personal property owner and information voluntarily disclosed to an appraisal office 
about real or personal property sales prices after a promise it will be held confidential 
may not be disclosed to anyone other than an employee of the appraisal office who 
appraises property except as authorized by Subsection (b) of this section. 


