
Bffice of the ,elttornep @eneral 
&ate of t!Tesas 

November 7, 1997 

Mr. James W. Smith, Jr. 
County Attorney 
Frio County 
500 E. San Antonio St., Box 1 
Pearsall, Texas 78061-3 100 

OR97-2465 

Dear Mr. Smith: 

On behalf of Frio County (the “county”), you ask this office, under section 402.043 
of the Government Code, to reconcile the different statutes regarding the charging of fees for 
Peace Officer Accident Reports (“accident reports”). Your request was assigned 
ID# 110726. 

You inform us that, based on several different statutes, the Texas Department of 
Public Safety, the Pearsall Police Department, and the Frio County Sheriffs Office currently 
charge different fees for a copy of an accident report. The fees charged are $4.00, $2.00, and 
$20.00, respectively. We have reviewed the applicable statutes. 

In determining charges for production ofpublic information, each governmental body 
shall follow the rules adopted by the General Services Commission. Gov’t Code 
5 552.262(a). “A governmental body, other than an agency of state government, may 
determine its own charges for producing public information but shall not charge more than 
a 25 percent variance from the rules established by the General Services Commission unless 
the governmental body requests an exemption .” Id. 

Based on section 118.13 1 of the Local Government Code, the county commissioners 
court set a fee of $20.00 for which the sheriffs office may charge for a copy of an accident 
report. Section 118.13 1 provides in relevant part as follows: 

(a) The commissioners court of a county may set reasonable fees to be 
charged for services by the offices of the sheriff and constables. 

(b) The commissioners court may not set fees higher than is necessary to 
pay the expenses of providing the services. 
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However, section 552.262(a) of the Government Code provides that the General 
Services Commission’s rules shall not be applicable “to the extent that other law provides 
for charges for specific kinds of public information.” The specific statute which addresses 
the charges for accident reports is section 550.065 of the Transportation Code. 

Section 550.065(c) states: 

The fee for a copy of the peace officer’s report is $4. The copy may be 
certified by the department or a law enforcement agency for an additional fee 
of $2. The department may issue a certification that no report is on file for 
a fee of $4. 

Accordingly, because the cost of producing an accident report is specifically provided for 
under section 550.065(c) of the Transportation Code, the proper fee that a governmental 
body may charge for an accident report is governed by section 550.065(c). 

We are resolving this matter with an informal letter ruling rather than with a 
published open records decision. If you have any questions regarding this ruling, please 
contact our office. 

Yours very truly, 

Yen-Ha Le 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

YHL/rho 

Ref.: ID# 110726 

cc: Sergeant Charles A. Haight 
Texas Highway Patrol 
Texas Department of Public Safety 
502 S. Cedar 
Pearsall, Texas 78061 


