
DAN MORALES 
~XrKxwEY GENEKhl. 

@ffice of tfy RIttornep Qhnerrrt 
Sate of ZEexari 

July 27, 1998 

Mr. Alex Lopez 
Assistant City Attorney 
City of Corpus Christi 
P.O. Box 9277 
Corpus Christi, Texas 78469-9277 

OR98-1772 

Dear Mr. Lopez: 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under 
the Texas Open Records Act, chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 116049. 

The City of Corpus Christi (the “city”) received an open records request for a copy 
of “compliance mapping” in digital format. You explain that the requested information 

is copyrighted G.I.S. (Geographic Information System) data. The 
[city’s] G.I.S. data was created by the process of searching through 
public information (deed records, plats etc.), altering, editing, and 
arranging the information, and finally, digitizing it. 

In addition to the map and underlying data gathered by the city for the composition 
of the mapping, you inform us that the open records request also encompasses the computer 
software developed by the city for the creation of the mapping. In Open Records Decision 
No. 581 (1990), this office determined that certain computer-related information, such as 
source codes and other computer programming, that has no significance other than its use 
as a tool for the maintenance, manipulation, or protection of public property is not the kind 
of information made public under section 552.021 of the Government Code. Accordingly, 
the computer software developed by the city is not subject to the Open Records Act. 

This does not, however, end our discussion of whether the city must release the 
requested software. You have directed our attention to section 253.007(b) of the Local 
Government Code, which provides as follows: 
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(b) A municipality that independently or inconjunctionwith any 
person develops automated information systems software may contract 
with a person for the sale, lease, marketing, or other distribution of the 
software. Any release of municipally developed automated 
information systems software must be under a contract that provides 
that the municipality will receive a royalty, license right, or other 
appropriate compensation for developing the software. The provisions 
of Chapter 5.52, Government Code, governing the cost of making 
copies ofpublic records do not apply to automated information systems 
software subject to a contract under this section. 

Section 253.007(c) defines “automated information systems software” to mean “any 
procedure or software that is designed, operated, or maintained to collect, record, process, 
store, retrieve, display, or transmit information.” 

We believe that the specific access provision found in section 253.007(b) governs the 
release of the requested software. Section 253.007 provides that “[a&y release of 
municipally developed automated information systems so&are must be under a contract 
. . . . ” Furthermore, because section 253.007 provides that the municipality “may” release 
the software under contract, this provision grants to the municipality the discretion as to 
whether the software will be released in any particular situation. We therefore conclude that 
the city is not required to release the requested software pursuant to the Open Records Act, 
but rather may release this information only in accordance with section 253.007 of the Local 
Government Code. 

We now address whether the map and the underlying data gathered by the city for the 
composition of the mapping must be released to the requestor. You contend that because the 
city holds a copyright to the requested information, the information is excepted from required 
public disclosure pursuant to section 552.228(b)(3) of the Government Code. Section 
552.228(b)(3) provides as follows: 

(b) If public information exists in an electronic or magnetic 
medium, the requestor may request a copy either on paper or in an 
electronic medium, such as on diskette or on magnetic tape. A 
governmental body shall provide a copy in the requested medium iE 

. . . 

(3) provision of a copy of the information in the requested 
medium will not violate the terms of any copyright agreement 
between the governmental body and a third par@. [Emphasis 
added.] 
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Because it is the city, and not a third party, that holds the copyright to the information at 
issue, section 552.228(b)(3) is inapplicable in this instance. 

Assuming that the city in fact holds a legal, enforceable copyright on the map and the 
underlying data, we conclude that any copying must be consistent with federal copyright law. 
See Attorney General Opinion JM-672 (1987) (custodian ofpublic records must comply with 
copyright law and is not required to furnish copies of copyrighted records). If a member of 
the public wishes to make copies of copyrighted materials, the person must do so unassisted 
by the governmental body. In making copies, the member ofthe public assumes the duty of 
compliance with the copyright law and the risk of a copyright infringement suit. See Open 
Records Decision No. 550 (1990). Regardless of whether the requestor is entitled to copy 
the requested information, he is entitled to inspect the information under the Open Records 
Act. Open Records Decision No. 180 (1977). 

We are resolving this matter with an informal letter ruling rather than with a 
published open records decision. This ruling is limited to the particular records at issue 
under the facts presented to us in this request and should not be relied upon as a previous 
determination regarding any other records. If you have questions about this ruling, please 
contact our office. 

Assistant Attorney General 
Open Records Division 
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Ref.: ID# 116049 

cc: Mr. William Fox 
Koch Operations Group 
8606 IH 37 
Corpus Christi, Texas 78409 


