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Dear Ms. Gay: 

You ask that we clarify the portion of Open Records Letter No. 98-1559 (1998) that 
concerns the required public release ofpost mortem photographs. We assigned your request 
for clarification ID# 118266. 

Open Records Letter No. 98-l 559 concerned a request to the Harris County Medical 
Examiner for a complete autopsy report to include “any and all supplements, reports, 

0 documents, and findings subsequent to the initial autopsy report,” The decision determined 
that portions of the requested information are excepted from disclosure based on section 
552.108 ofthe Government Code, but that the “photographs. taken during the actual post 
mortem examination . would be considered part of the complete autopsy report that is 
public under section 11” of article 49.25 of the Texas Code of Criminal Procedure. 

You now argue that the photographs taken during the autopsy are not part of the 
“official autopsy report.” You state that while the photographs are useful to the medical 
examiner preparing the autopsy report, the photos are not appended to the autopsy report. 
You say “[w]e are not aware of any organization of medical examiners, practice guideline 
or custom that recommends or condones sending post mortem photographs to people who 
merely request an ‘autopsy report.’ Customarily, when people want post mortem 
photographs[,] they tend to specifically request them in addition to the autopsy report. In fact 
it appears that many people who request an autopsy report would be horrified to receive post 
mortem photographs.” You also contend that section 671.012 ofthe Health and Safety Code, 
which establishes a five dollar fee for a copy of an autopsy report furnished to a duly 
authorized person, does not contemplate the inclusion of post mortem photographs as part 
of an autopsy report. 

A medical examiner must hold an inquest in certain death cases. Code Crim. Proc. 
art. 49.25 5 6. If the cause of death can be established beyond a reasonable doubt without 
an autopsy, the medical examiner must file a report “setting forth specifically the cause of 
death.” Id. 5 9. If the medical examiner is of the opinion that an autopsy is necessary, or 
if an autopsy is requested by the district attorney, an autopsy is performed to determine the 
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cause of death. Id. In cases in which a complete autopsy is deemed unnecessary by the 
medical examiner to ascertain the cause of death, the medical examiner may perform a 
limited autopsy to ascertain the cause of death or whether a crime has been committed. Id. 
Amedical examination ofan unidentified person must include certain information, including 
certain facial photographs. Id 4 9(b). Upon completion of the autopsy, the medical examiner 
must file a report setting forth the findings in detail with the offrice of the district attorney or 
criminal district attorney of the county, or if there is no district attorney or criminal district 
attorney, with the county attorney of the county. See id. 5 9(a). 

Under section 11 of article 49.25, the medical examiner must keep full and complete 
records, including the autopsy report, if any: 

The medical examiner shall keep full and complete records 
properly indexed, giving the name if known of every person whose 
death is investigated, the place where the body was found, the date, 
the cause and manner of death, and shall issue a death certificate. 
The full report and detailed findings of the autopsy, if any, shall be 
apart of the record. Copies of all records shall promptly be delivered 
to the proper district, county, or criminal district attorney in any case 
where further investigation is advisable. Such records shall be public 
records. 

Under this provision, all of the medical examiner’s records of an autopsy, including any post 
mortem photographs, are public. Thus, for purposes of determining whether post mortem 
photographs are subject to public release, we need not decide whether such photographs are 
part of an “official autopsy report.” You do not argue that the post mortem photographs are 
not public information. However, the question of whether the county must release the 
photographs in response to a request for an autopsy report remains. 

We find no provision in the Code of Criminal Procedure that specifically requires the 
inclusion of post mortem photographs in an autopsy report. You urge that article 49.25 of 
the Code of Criminal Procedure does not require their release in response to a request for an 
autopsy report. The construction placed on a statute by an agency charged with its 
administration is entitled to great weight. Exparte Rolo~510 S.W.2d 913 (Tex. 1974); 
State v. Arkansas Dock and Channel Co., 36.5 W.W.2d 220 (Tex. Civ. App.--San Antonio 
1963, writ ref d). Courts will respect an agency’s interpretation of a statute unless it is 
clearly erroneous. See Shaw v. Strong, 96 S.W.2d 276 (Tex. 1936). We do not believe it is 
clearly erroneous for Harris County to not include post mortem photographs in the 
information it releases in response to a request for a particular autopsy report. Thus, when 
presented with a request for an autopsy report, the Harris County Medical Examiner need not 
release the post mortem photographs, if any, to a requestor, unless the requestor specifically 
asks for copies of the photographs.r 

‘A governmental body may ask the requestor to clarify a request. Gov’t Code 5 552.222(b). 
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If you have any questions about this clarification, please contact our office. With 
regard to future requests for a medical examiner’s autopsy records, you need not request 
determinations f?om this office. 

Yours very truly, 

Kay Hastings 
Deputy Chief 
Open Records Division 

KHHimjc 

Ref: ID# 118266 

cc: Ms. Denise Bishop 
News Director 
KRIV Fox 26-Houston 
425 1 Southwest Freeway 
Houston, Texas 77027-7201 
(w/o enclosures) 


