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June 8, 1999

Ms. Marie Galindo
Assistant City Attorney
City of Midland

300 N. Loraine, Room 320
Midland, Texas 79702-1152

OR99-1593
Dear Ms. Galindo:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the Texas
Public Information Act, chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned
ID# 124922,

The City of Midland (the “city”) received a request for information relating to the traffic
accident which resulted in the death of the requestor’s father. The requestor is the executor
of her father’s estate. You state that you have released some of the responsive information.
You claim, however, that the submitted documents are excepted from disclosure under
section 552.101 of the Government Code. We have considered the exception you claim and
have reviewed the documents at issue.

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information deemed
confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” This section
encompasses information protected by other statutes. The records submitted as Exhibit F are
Emergency Medical Service (“EMS”) patient records pertaining to the requestor’s father.
Access to these types of records is governed by statutes other than chapter 552 of the
Government Code. Section 773.091 of the Health and Safety Code (the “EMS Act™)
provides:

{b) Records of the identity, evaluation or treatment of a patient by
emergency medical services personnel or by a physician providing
medical supervision that are created by the emergency medical services
personnel or physician or maintained by an emergency medical
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services provider are confidential and privileged and may not be
disclosed except as provided by this chapter.

Section 773.093 sets out the conditions for release of such confidential patient information.
Generally, EMS patient records must be released upon the written consent of a personal
representative of a deceased patient. See Open Records Decision No. 632 (1995) (defining
“personal representative” for purposes of EMS Act). The written consent must specify (1)
the information covered by the release, (2) the reasons or purpose for the release, and (3) the
person to whom information is to be released. Health & Safety Code § 773.093(a). The
EMS patient records may be released only as outlined under section 773.093.

You explain that the toxicological report submitted as Exhibit B was ordered by the medical
examiner, and is, therefore, a confidential medical record. We note that access to medical
records is governed by the Medical Practice Act (the “MPA”), article 4495b of Vernon’s
Texas Civil Statutes. Sections 5.08(b) and (c) of the MPA provide:

(b} Records of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment
of a patient by a physician that are created or maintained by a
physician are confidential and privileged and may not be
disclosed except as provided in this section.

(c) Any person who receives information from confidential
communications or records as described in this section other
than the persons listed in Subsection (h) of this section who are
acting on the patient’s behalf may not disclose the information
except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first
obtained.

Section 5.08(j)(1) provides for release of medical records upon the written consent of a
deceased patient’s personal representative, provided that the consent specifies (1) the
information to be covered by the release, (2) reasons or purposes for the release, and (3) the
person to whom the information is to be released. Section 5.08(j)(3) also requires that any
subsequent release of medical records must be consistent with the purposes for which the
records were obtained. Open Records Decision No. 565 at 7 (1990). Medical records may
be released only as provided under the MPA. Open Records Decision No. 598 (1991).

You also argue that the analyses of blood samples taken from the deceased and another
individual are excepted from disclosure under section 552.101 in conjunction with the
common law right to privacy. Information may be withheld under section 552.101 in
conjunction with the common-law right to privacy only if the information is highly intimate
or embarrassing and it is of no legitimate concern to the public. /ndustrial Found. v. Texas
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Indus. Accident Bd., 540 S.W.2d 668, 685 (Tex. 1976), cert. denied, 430 U.S. 931 (1977).
We have reviewed Exhibits C and D and conclude that the records are not excepted from
disclosure under common-law privacy. See generally Open Records Decision No. 478
(1987) (concluding legitimate public interest in knowing that driver on public roads may
have been driving while under influence of alcohol or other intoxicants). Furthermore, we
note that a deceased person has no right of privacy. Open Records Decision No. 432 (1985),
citing Justice v. Belo Broadcasting Corp., 472 F. Supp. 145 (N.D. Tex. 1979).
Consequently, the city must release Exhibits C and D to the requestor.

Finally, we note that federal regulations prohibit the release of criminal history record
information (“CHRI”) maintained in state and local CHRI systems to the general public. See
28 C.F.R. § 20.21(c)(1) (“Use of criminal history record information disseminated to
noncriminal justice agencies shall be limited to the purpose for which it was given.”), (2)
(“No agency or individual shall confirm the existence or nonexistence of criminal history
record information to any person or agency that would not be eligible to receive the
information itself.””). Section411.083 provides that any CHRI maintained by the Department
of Public Safety (“DPS”) is confidential. Gov’t Code § 411.083(a). Similarly, CHRI
obtained from the DPS pursuant to statute is also confidential and may only be disclosed in
very limited instances. Id . § 411.084; see also id. § 411.087 (restrictions on disclosure of
CHRI obtained from DPS also apply to CHRI obtained from other criminal justice agencies).
We conclude that to the extent the documents submitted as Exhibit E fall within the ambit
of these state and federal regulations they must be withheld.

We are resolving this matter with an informal letter ruling rather than with a published open
records decision. This ruling is limited to the particular records at issue under the facts
presented to us in this request and should not be relied on as a previous determination
regarding any other records. If you have any questions regarding this ruling, please contact
our office.

Sincerely,

une B "Harden
Assistant Attorney General
Open Records Division
JBH/ch
Ref.: 1D# 124922

Encl. Submitted documents



Ms. Marie Galindo - Page 4

CcC.

Ms. Janet E. Anderson
15211 Rainhollow Drive
Houston, Texas 77070-1328
(w/o enclosures)



