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f,,pv OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL « STATE OF TEXAS
! JoHN CORNYN

December 1, 1999

Mr. Charles J. Breaux, Jr.
Administrative Assistant to the Sheriff
Jetferson County Sheriff’s Office

1001 Pearl Street

Beaumont, Texas 77701

OR99-3448
Dear Mr. Breaux:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under chapter
552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 129864.

The Jefferson County Sheriff’s Department (the “department”) received a request for the
department’s onsite investigation regarding the death of Mr. Bryan Harris. You claim that
portions of the requested information are excepted from disclosure under section 552.130 of
the Government Code and under section 552.101 of the Government Code in conjunction
with federal and state statutory laws. We have considered the exceptions you claim and
reviewed the submitted information.

We agree that the documents submitted to this office as Exhibits 1 through 3 contain driver’s
license numbers that are confidential. Section 552.130 excepts from required public
disclosure information that relates to a motor vehicle operator’s or driver’s license or permit
issued by an agency of this state or a motor vehicle title or registration issued by an agency
of this state. Therefore, you must redact the driver’s license numbers that appear in Exhibits
1 through 3.

Exhibits 1 through 3 also contain social security numbers that may be confidential under
federal law as encompassed by section 552.101 of the Government Code. Section 552.101
excepts from required public disclosure “information considered to be confidential by law,
either constitutional, statutory, or by judicial decision.,” Accordingly, section 552.101
encompasses confidentiality provisions such as the 1990 amendments to the federal Social
Security Act, 42 U.S.C. § 405(c)(2)(C)(viiiy(I). This provision makes social security
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numbers confidential if they are obtained and maintained by a state agency or political
subdivision of the state pursuant to any provision of law enacted on or after October 1, 1990.
See Open Records Decision No. 622 (1994). Therefore, if the social security numbers
contained in Exhibits 1 through 3 meet the criteria of section 405(c)(2)(C)(viii)XI), they are
confidential under this provision as encompassed by section 552.101.

Exhibit 4 contains criminal history record information (“CHRI”). Criminal history record
information generated by the National Crime Information Center (“NCIC”) or by the Texas
Crime Information Center (“TCIC”) is confidential. Title 28, part 20 of the Code of Federal
Regulations governs the release of CHRI that states obtain from the federal government or
other states. Open Records Decision No. 565 (1990). The federal regulations allow each
state to follow its individual law with respect to CHRI it generates. Id. Section 411.083 of
the Government Code deems confidential CHRI that the Department of Public Safety
(“DPS’) maintains, except that the DPS may disseminate this information as provided in
chapter 411, subchapter F of the Government Code. See Gov’t Code § 411.083.

Sections 411.083(b)(1) and 411.089(a) authorize a criminal justice agency to obtain CHRI,
however, a criminal justice agency may not release CHRI except to another criminal justice
agency for a criminal justice purpose. Id. § 411.089(b)(1). Other entities specified in chapter
411 of the Government Code are entitled to obtain CHRI from DPS or another criminal
justice agency; however, those entities may not release CHRI except as provided by chapter
411. See generally id. §§ 411.090 - .127. Thus, any CHRI generated by the federal
government or another state may not be made available to the requestor except in accordance
with federal regulations. See Open Records Decision No. 565 (1990). Furthermore, any
CHRI obtained from DPS or any other criminal justice agency must be withheld under
section 552.101 of the Government Code in conjunction with Government Code chapter 411,
subchapter F. Accordingly, Exhibit 4 must be withheld.

Exhibit 5 contains an autopsy report. Generally, the release of autopsy reports prepared or
maintained by a medical examiner are governed by Section 11 of article 49.25 of the Code
of Criminal Procedure. See Act of May 22, 1999, 76th Leg., R.S., ch. 697, § 2, 1999 Tex.
Sess. Law Serv. 3147 (Vermnon). However, subchapter A of chapter 49 of the Code of
Criminal Procedure govemns the release of autopsy reports prepared in counties that do not
have a medical examiner. See Crim. Proc. Code art. 49.02, 49.15. You state that Jefferson
County has no medical examiner’s office. Moreover, the autopsy report in question indicates
that it was not prepared by a medical examiner, but rather by a forensic pathologist under the
direction and authority of a Jefferson County justice of the peace. Accordingly, we must
determine whether the autopsy report at issue is confidential under subchapter A of chapter
49 of the Code of Criminal Procedure.
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Article 49.15 of the Code of Criminal Procedure defines the duties of a justice of the peace
with respect to creating and maintaining an inquest record. Article 49.15 provides in
pertinent part:

(a) A justice of the peace or other person authorized under this
subchapter to conduct an inquest shall make an inquest record for each
inquest he conducts.! The inquest record must include a report of the
events, proceedings, findings, and conclusions of the inquest. The
record must also include any autopsy prepared in the case and all other
papers of the case. All papers of the inquest record must be marked
with the case number and be clearly indexed and be maintained in the
office of the justice of the peace and be made available to the
appropriate officials upon request.

(b) As part of the inquest record, the justice of the peace shall
make and keep complete and permanent records of all inquest hearings.

(d) The justice of the peace shall certify a copy of the inquest
summary report and deliver the certified copy in a sealed envelope to
the clerk of the district court. The clerk of the district court shall retain
the summary report subject to an order by the district court.

In addressing the question of whether article 49.15 makes the inquest record, including the
autopsy report, confidential, we begin by noting the distinction between the inquest record
and the inquest summary report. The inquest record must include: (1) a report of the events,
proceedings, findings, and conclusions of the inquest, (2) any autopsy prepared in the case
and all other papers of the case, and (3) and complete records of the inquest hearing, if a
hearing was held. Crim. Proc. Code art. 49.15(a), (b). The inquest record is to be maintained
in the office of the justice of the peace and be made available to the appropriate officials
upon request. Crim. Proc. Code art. 49.15(a). On the other hand, the required contents of
the inquest summary report are not enumerated. Article 49.15(d) directs the justice of the
peace to certify a copy of the inquest summary report and deliver the certified copy to the
clerk of the district court in a sealed envelope. Article 49.15(d) further states that the clerk
of the district court shall retain the summary report subject to an order by the district court.

'An “inquest” is “an investigation into the cause and circumstances of the death of a person, and a
determination, made with or without a formal court hearing, as to whether the death was caused by an unlawful

act or omission.” Crim. Proc. Code art. 49.01(2).
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We conclude that the language of article 49.15(d) makes the inquest summary report
confidential and subject to inspection only by order of the district court. Cf. Open Records
Decision No. 495 (1988) (concluding similar language in Texas Open Meetings Act
makes certified agenda or tape recording of closed meeting confidential). However, this
confidentiality does not extend to the inquest record which must “be made available to the
appropriate officials upon request.” Crim. Proc. Code art. 49.15(a).

Now, we consider whether the part of article 49.15(a) which states the inquest record must
“be made available to the appropriate officials upon request” means that the inquest record,
inciuding the autopsy report, is confidential and subject to inspection only by “appropriate
officials.” The plain language of article 49.15(d) gives appropriate officials access to inquest
records, but does not constitute an explicit grant of confidentiality with regard to all other
persons. Cf. Open Records Decision No. 478 at 2-3 (1987) (finding that statute giving
individual right of access did not constitute grant of confidentiality with regard to all other
persons).

On the other hand, the legislature has with clear intent made records of justices of the peace
open to public inspection. Gov’t Code § 27.004. Furthermore, in counties that have a
medical examiner, the legislature has explicitly deemed autopsy reports maintained by the
medical examiner pursuant to article 49.25 of the Code of Criminal Procedure open to public
inspection.? Act of May 22, 1999, 76 Leg., R.S., ch. 607, § 2, 1999 Tex. Sess. Law Serv.
3147, 3148 (Vernon) (to be codified as an amendment to CODE CRIM. PROC. art. 49.25, §11);
Open Records Decision Nos. 529 (1989), 521 at 7 (1989), 21 (1974). If we conclude that the
language of article 49.15(a) makes inquest records, including autopsy reports, confidential,
it would lead to the absurd result that autopsy reports maintained by justices of the peace
pursuant to article 49.15 would be confidential and closed to public inspection, while autopsy
reports maintained by medical examiners pursuant to article 49.25 are open to public
inspection. When interpreting a statute, we must avoid a construction that leads to absurd
consequences. C&H Nationwide, Inc. v. Thompson, 903 S.W.2d 315 (Tex. 1994); Boykin
v. State, 818 S.W.2d 782 (Tex. Crim. App. 1991). In order to avoid an absurd result, we
conclude that article 49.15 does not make inquest records confidential. Thus, inquest records
maintained under article 49.15, including autopsy reports, are open to public inspection
pursuant to section 27.004 of the Government Code and the common-law right to inspect
records of the judiciary. Accordingly, the department must release the autopsy file.

’However, in regard to counties that have a medical examiner, photographs and x-rays of a body
taken during an autopsy are generally not subject to required public disclosure, See Act of May 22, 1999,
76 Leg., R.S., ch. 607, § 2, 1999 Tex. Sess. Law Serv. 3147, 3148 (Vernon) (to be codified as an
amendment to CODE CRIM. PROC. art, 49.25, §11).
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We are resolving this matter with an informal letter ruling rather than with a published open
records decision. This ruling is limited to the particular records at issue under the facts
presented to us in this request and should not be relied upon as a previous determination
regarding any other records. [f you have questions about this ruling, please contact our
office.

Sincerely,

E. Joanna Fitzgerald

Assistant Attorney General
Open Records Division

EJF\nc
Ref: [D# 126864
Encl: Submitted documents

cc: Mr. Mike Ticheli
The Littleton Group
Claims Division
P.O. Box 924404
Houston, Texas 77292-4404
(w/o enclosures)



