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OFFICE of the ATTORNEY GENERAL
GREG ABBOTT

June 20, 2003

Ms. Lisa A. Brown

Bracewell & Patterson, L.L.P.
711 Louisiana Street, Suite 2900
Houston, Texas 77002-2781

OR2003-4264

Dear Ms. Brown:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 185308.

The Houston Community College System (the “system”), which you represent, received a
request for information held by the system pertaining to the requestor. The requestor also
asks the system questions in his request. We note that the Public Information Act (the "Act")
does not require a governmental body to prepare answers to questions posed by a requestor.
See Open Records Decision No. 555 at 1-2 (1990) (considering request for answers to fact
questions). You state that you have made some responsive information available to the
requestor. You indicate that other responsive information does not exist.! You claim that
the remaining requested information, or portions thereof, is excepted from disclosure
pursuant to sections 552.103, 552.107, and 552.111 of the Government Code. We have
considered the exceptions you claim and have reviewed the submitted information.

Initially, we note that the submitted information is subject to the Family Educational Rights
and Privacy Act of 1974 (“FERPA”). See 20 U.S.C. § 1232g(b)(1). “Education records”
under FERPA means those records that contain information directly related to a student and
are maintained by an educational agency or institution or by a person acting for such agency
or institution. See id. § 1232g(a)(4)(A). The submitted information consists entirely of
records maintained by the system that directly relate to the requestor, a student of the system.
Accordingly, the submitted information constitutes education records of the requestor for

! We note that it is implicit in several provisions of the Act that the Act applies only to information
already in existence. See Gov’t Code §§ 552.002, .021, .227, .351. The Act does not require a governmental
body to prepare new information in response to a request. See Attorney General Opinion H-90 (1973); see also
Open Records Decision Nos. 572 at 1 (1990), 555 at 1-2 (1990), 452 at 2-3 (1986), 416 at 5 (1984), 342 at 3
(1982), 87 (1975); Economic Opportunities Dev. Corp. of San Antonio v. Bustamante, 562 S.W.2d 266 (Tex.
Civ. App. —San Antonio 1978, writ dism’d). A governmental body must only make a good faith effort to relate
a request to information which it holds. See Open Records Decision No. 561 at 8 (1990).
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purposes of FERPA. See, e.g., Belanger v. Nashua, New Hampshire School District, 856 F.
Supp. 40, 48-50 (D.N.H. 1994) (broadly construing FERPA definition of “education
records”). FERPA provides to parents an affirmative right of access to their child’s
education records:

No funds shall be made available under any applicable program to any
educational agency or institution which has a policy of denying, or which
effectively prevents, the parents of students who are or have been in
attendance at a school of such agency or at such institution, as the case may
be, the right fo inspect and review the education records of their children. . . .
Each educational agency or institution shall establish appropriate procedures
for the granting of a request by parents for access to the education records of
their children within a reasonable period of time, but in no case more than
forty-five days after the request has been made.

20 U.S.C. § 1232g(a)(1)(A) (emphasis added). In regard to this right of access, FERPA
further states that whenever the student “has attained eighteen years of age, or is attending
an institution of postsecondary education,” the right of access “shall thereafter only be . . .
accorded to the student.” Id. § 1232g(d). In this case, the requestor thus has an affirmative
right of access to the requested information under FERPA. However, since you claim that
the submitted information is excepted from disclosure, we must address your claims.

You claim that the submitted information is excepted from disclosure in its entirety pursuant
to section 552.103 of the Government Code. Assuming that this exception to disclosure was
to otherwise apply to the submitted information, we note that section 552.103 is a state
statute that is preempted by federal law to the extent it conflicts with that federal law. See,
e.g., Equal Employment Opportunity Comm’n v. City of Orange, Texas, 905 F. Supp 381,
382 (E.D. Tex. 1995), see also Open Records Decision No. 431 (1985) (FERPA prevails
when in conflict with state law). Because FERPA as federal law provides the requestor with
an affirmative right of access to the submitted information, we conclude that the system may
not withhold any portion of the submitted information under section 552.103 of the
Government Code.

You also claim, however, that portions of the submitted information are excepted from
disclosure pursuant to sections 552.107 and 552.111 of the Government Code. We note that
the Family Policy Compliance Office of the United States Department of Education has
informed this office that a parent’s right to information about his child under FERPA does
not prevail over a school district’s right to assert the attorney-client and work product
privileges.? We will, therefore, consider the applicability of both of these particular claims
to the submitted information.

2 We have enclosed a copy of our correspondence from the Family Policy Compliance Office for your
review.
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Section 552.107(1) protects information that is encompassed by the attorney-client privilege.
When asserting the attorney-client privilege, a governmental body maintains the burden of
providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege in order to
withhold the information at issue. See Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First,
a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents a
communication. See id. at 7. Second, the communication must have been made “for the
purpose of facilitating the rendition of professional legal services” to the client governmental
body. See TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or
representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating
professional legal services to the client governmental body. See In re Texas Farmers Ins.
Exch.,990 S.W.2d 337,340 (Tex. App.—Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client
privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of attorney).
Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal counsel,
such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact thata communication
involves an attorney for the government does not demonstrate this element.

Third, the privilege applies only to communications between or among clients, client
representatives, lawyers, and lawyer representatives. See TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A), (B),
(C), (D), (E). Thus, a governmental body must inform this office of the identities and
capacities of the individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly,
the attorney-client privilege applies only to a confidential communication, see id. 503 (b)(1),
meaning it was “not intended to be disclosed to third persons other than those to whom
disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal services to the client
or those reasonably necessary for the transmission of the communication.” See id. 503(a)(5).
Whether a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved
at the time the information was communicated. See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180,
184 (Tex. App.—Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect to waive the
privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo , 922 S.W.2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein).

Based on our review of your arguments and the submitted information, we agree that nearly
all of the information that the system claims to be protected under the attorney-client
privilege reflects confidential communications exchanged between privileged parties in
furtherance of the rendition of legal services to a client. Accordingly, we conclude that the
system may withhold the information that we have marked pursuant to section 552.107(1)
of the Government Code.

A governmental body may withhold attorney work product under section 552.111 if it
demonstrates that the material was 1) created for trial or in anticipation of civil litigation,
and 2) consists of or tends to reveal an attorney’s mental processes, conclusions and legal
theories. See Gov’t Code § 552.111; see also Open Records Decision Nos. 677 at 4 (2002)
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(appropriate law for a claim of attomney work product privilege is Gov’t Code § 552.111),
647 (1996). The first prong of the work product test, which requires a governmental body
to show that the documents at issue were created for trial or in anticipation of litigation, has
two parts. A governmental body must demonstrate that 1) a reasonable person would have
concluded from the totality of the circumstances surrounding the investi gation that there was
a substantial chance that litigation would ensue, and 2) the party resisting discovery or
release believed in good faith that there was a substantial chance that litigation would ensue
and conducted the investigation for the purpose of preparing for such litigation. See Open
Records Decision No. 677 at 4 (2002). The second prong of the work product test requires
the governmental body to show that the documents at issue tend to reveal the attorney’s
mental processes, conclusions and legal theories. Based on our review of your arguments
and the submitted information, we find that only one of the submitted documents constitutes
attorney work product for purposes of section 552.111. Accordingly, we conclude that the
system may withhold this marked document as attorney work product pursuant to
section 552.111 of the Government Code.

Finally, we note that portions of the remaining submitted information are copyrighted. A
custodian of public records must comply with the copyright law and is not required to furnish
copies of records that are copyrighted. See Attorney General Opinion JM-672 (1987). A
governmental body must allow inspection of copyrighted materials unless an exception
applies to the information. See id. If a member of the public wishes to make copies of
copyrighted materials, the person must do so unassisted by the governmental body. In
making such copies, the member of the public assumes the duty of compliance with the
copyright law and the risk of a copyright infringement suit. See Open Records Decision
No. 550 (1990).

In summary, the system may withhold the information that we have marked pursuant to
sections 552.107(1) and 552.111 of the Government Code. The system must release the
remaining submitted information to the requestor in compliance with applicable copyright
law.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). Ifthe
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney general
have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling. Id.
§ 552.321(a).
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If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public records;
2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records will be
provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the governmental
body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental body fails to do one
of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor should report
that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free, at (877) 673-6839.
The requestor may also file a complaint with the district or county attorney. Id.
§ 552.3215(¢).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep 't of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411 (Tex.
App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,

Ronald J. Bounds
Assistant Attorney General
Open Records Division
RJIB/Imt

Ref: ID# 185308

Enc. Marked documents
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c: Mr. Edward Kelly
3030 Shadowbriar Drive
Houston, Texas 77082
(w/o enclosures)





