GREG ABBOTT

November 25, 2003

Mr. Jeffrey S. Young

Associate General Counsel

Texas Tech University Health Sciences Center
3601 4th Street, Stop 6246, Ste. 2B141
Lubbock, Texas 79430-6246

OR2003-8519
Dear Mr. Young:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 191609.

The Texas Tech University Health Sciences Center (“TTUHSC”) received a request for
information regarding the decision to non-renew the contract of a named individual and
information “regarding the response to a Public Information Act request sent to [a named
individual] on August 9, 2003.” You state that you have released some information to the
requestor and claim that other requested information is excepted from disclosure under
sections 552.101 and 552.107 of the Government Code. We have considered the exceptions
you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision” and
encompasses information that is under other statutes. You contend that portions of Exhibit
E are confidential under the medical committee and medical peer review
committee privileges.

TTUHSC is authorized to form a medical peer review committee, as defined by
section 151.002 of the Occupations Code, or a medical committee, as defined by
section 161.032 of the Health and Safety Code, to evaluate medical and health care services.
See Health and Safety Code § 161.0315. A “medical committee” is defined as any
committee, including a joint committee, of a university medical school or health science
center, as well as a committee appointed ad hoc to conduct a specific investigation or
established under state or federal law or rule or under the bylaws or rules of the organization
or institution. See id. § 161.031(a)-(b). A medical peer review committee is “a committee
of a health care entity . . . or the medical staff of a health care entity, that operates under
written bylaws approved by the policy-making body or the governing board of the health care
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entity and is authorized to evaluate the quality of medical and health care services[.] . . ..
Occ. Code § 151.002(a)(8).

Section 161.032 of the Health and Safety Code makes confidential the “records and
proceedings of a medical committee.” Health & Safety Code § 161.032(a). Similarly,
section 160.007 of the Occupations Code states that, “[e]xcept as otherwise provided by this
subtitle, each proceeding or record of a medical peer review committee is confidential, and
any communication made to a medical peer review committee is privileged.” Occ.
Code § 160.007.

The information that you seek to withhold is a portion of a brief that TTUHSC submitted to
this office in conjunction with a previous request for a ruling. This information is not a
“record[ or] proceeding{] of a medical committee.” Furthermore, the information is neither
a “proceeding or record of a medical peer review committee,” nor is it a “communication
made to a medical peer review committee.” We therefore conclude that the information at
issue does not come within the scope of confidentiality created by either section 161.032 of
the Health and Safety Code or section 160.007 of the Occupations Code, and it may not be
withheld under section 552.101 on either of these bases. See generally Open Records
Decision Nos. 658 at 4 (1998) (statutory confidentiality provision must be express and
cannot be implied from overall statutory structure), 478 at 2 (1987) (language of
confidentiality statute controls scope of protection), 465 at 4-5 (1987) (statute explicitly
required confidentiality).

We turn now to your arguments regarding section 552.107, which protects information
coming within the attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a
governmental body has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the
elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open Records
Decision No. 676 at 6-7 (2002).

First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents
a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made “for the
purpose of facilitating the rendition of professional legal services” to the client governmental
body. TEX. R. EvID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or
representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating
professional legal services to the client governmental body. In re Texas Farmers Ins.
Exch.,990S.W.2d 337,340 (Tex. App.—Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client
privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of attorney).
Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal counsel,
such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that acommunication
involves an attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the
privilege applies only to communications between or among clients, client representatives,
lawyers, and lawyer representatives. TEX.R. EvID. 503(b)(1)(A), (B), (C), (D), (E). Thus,
a governmental body must inform this office of the identities and capacities of the
individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client
privilege applies only to a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was “not
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intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in
furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those reasonably
necessary for the transmission of the communication.” Id. 503(a)(5).

Whether a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved
at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184
(Tex. App.—Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect to waive the
privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein).
Having considered your representations and reviewed the information at issue, we find that
you have established that Exhibit F consists of privileged attorney-client communications
and may be withheld pursuant to section 552.107.

You also contend that a portion of Exhibit E is protected under the attorney-client privilege.
As noted above, Exhibit E is TTUHSC’s brief to this office in conjunction with a previous
request for a ruling. Because this office does not share an attorney-client relationship with
TTUHSC and this office is not “another party in a pending action [that shares a] common
interest” with TTUHSC, we find that this brief is not protected by the attorney-client
privilege. See Tex. R. Evid. 503(b)(1) (defining parties to whose communication privilege
can attach), 511(1) (person waives privilege if person, while holder of privilege, voluntarily
discloses any significant part of privileged matter); see also Axelson, Inc. v.
MclIlhany, 798 S.W.2d 550, 554 (Tex. 1990); Carmona v. State, 947 S.W.2d 661, 663
(Tex. App.—Austin 1997, no writ); Arkla, Inc. v. Harris, 846 S.W.2d 623, 630
(Tex. App—Houston [14™ Dist.] 1993, no writ); State v. Peca, 799 S.W.2d 426, 431
(Tex. App.—El Paso 1990, no writ); Open Records Decision No. 630 at 4 (1994) (discussing
waiver of attorney-client and work product privileges). Thus, none of the information in
Exhibit E may be withheld pursuant to section 552.107.

In summary, Exhibit F may be withheld pursuant to section 552.107 of the Government
Code. Exhibit E must be released.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
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Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney general
have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling. Id.
§ 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public records;
2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records will be
provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the governmental
body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental body fails to do one
of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor should report
that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free, at (877) 673-6839.
The requestor may also file a complaint with the district or county attorney. Id.
§ 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep 't of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411 (Tex.
App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Assistant Attorney General
Open Records Division

DCM/Imt
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Ref: ID# 191609
Enc. Submitted documents

c: Mr. Robert H. Jackson, Ph.D.
Texas Faculty Association
316 West 12% Street
Austin, Texas 78701
(w/o enclosures)






