GREG ABBOTT

December 18, 2003

Ms. Meredith Ladd

Brown & Hoffmeister

1717 Main Street, Suite 4300
Dallas, Texas 75201

OR2003-9186

Dear Ms. Ladd:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 192101.

The City of McKinney Police Department (the “department’), which you represent, received
a request for a specified accident report, including all videotapes and toxicology reports.
You state that you will release some of the requested information. However, you claim that
the remaining requested information is excepted from disclosure under section 552.101 of
the Government Code. We have considered the exception you claim and reviewed the
submitted information.

Section 552.101 of the Government Code excepts from required public disclosure
“information considered to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by
judicial decision.” This exception encompasses information that other statutes make
confidential. You claim that the information at issue is protected by privacy pursuant to
HIPAA.! Atthe direction of Congress, the Secretary of Health and Human Services (“HHS”)
promulgated regulations setting privacy standards for medical records, which HHS issued
as the Federal Standards for Privacy of Individually Identifiable Health Information.
See Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996, 42 U.S.C. § 1320d-2
(Supp. IV 1998) (historical & statutory note); Standards for Privacy of Individually
Identifiable Health Information, 45 C.F.R. Pts. 160, 164; see also Attorney General Opinion
JC-0508 at 2 (2002). These standards govern the releasability of protected health

'We note that a federal statute or an administrative regulation enacted pursuant to statutory authority
can make information confidential by law for purposes of section 552.101. See Open Records Decision
No. 476 (1987) (addressing statutory predecessor).
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information by a covered entity. See 45 C.F.R. Pts. 160, 164. Under these standards, a
covered entity may not use or disclose protected health information, except as provided by
parts 160 and 164 of the Code of Federal Regulations. 45 C.F.R. § 164.502(a).

Section 160.103 of title 45 of the Code of Federal Regulations defines a covered entity as a
health plan, a health clearinghouse, or a health care provider that transmits any health
information in electronic form in connection with a transaction covered by subchapter C,
subtitle A oftitle 45. 45 C.F.R. § 160.103. In this instance, the information at issue consists
ofrecords of the department. You have not explained how the department is a covered entity
for purposes of section 160.103. Consequently, we determine that the information at issue
may not be withheld pursuant to section 552.101 of the Government Code in conjunction
with HIPAA and must be released to the requestor.

You also assert that the submitted information is confidential under the Medical Practices
Act (“MPA”). The MPA governs the disclosure of medical records. Section 159.002 of the
MPA provides in part:

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in
connection with any professional services as a physician to the patient, is
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by
this chapter.

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

Occ. Code § 159.002(a)-(b). In this instance, the department has not demonstrated that any
of the submitted information consists of either a communication between a physician and a
patient or a record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient by a
physician that was created or is maintained by a physician. We therefore conclude that the
MPA is not applicable to the submitted information.

Finally, you argue that the submitted information is a confidential Emergency Medical
Services (“EMS”) record. Access to EMS records is governed by the provisions of
section 773.091 of the Health and Safety Code. Open Records Decision No. 598 (1991).
Section 773.091 of the Health and Safety Code, the Emergency Medical Services Act,
provides:

(@) A communication between certified emergency medical services
personnel or a physician providing medical supervision and a patient that is
made in the course of providing emergency medical services to the patient is
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by
this chapter.
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(b) Records of the identity, evaluation, or treatment of a patient by emergency
medical services personnel or by a physician providing medical supervision
that are created by the emergency medical services personnel or physician or
maintained by an emergency medical services provider are confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(g) The privilege of confidentiality under this section does not extend to
information regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex,
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency
medical services. . . .

Health & Safety Code § 773.091(a), (b), (g). In this instance, the submitted information is
not a record that was created in the course of providing emergency medical services.

Therefore, we find that section 773.091 of the Health and Safety Code is inapplicable to the
submitted information.

As you raise no other exceptions to disclosure and we are not aware of any other
confidentiality provision that would make this information confidential, we conclude that
you must release the submitted information to the requestor.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to
the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public
records; 2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records
will be provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the
governmental body’s intent to challenge this letter ruling in court. Ifthe governmental body
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fails to do one of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor
should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(e). ‘

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ). ,

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. Ifrecords are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge
this ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

. Sincerely,

PA~F—

David R. Saldivar
Assistant Attorney General
Open Records Division

DRS/JEB/sdk
Ref: ID# 192101
Enc: Submitted documents

c: Ms. Julie Griffin
Paralegal
Law Offices of W. Blake Hyde
1301 East Collins Boulevard, Suite 490/LB 11
Richardson, Texas 75081
(w/o enclosures)





