GREG ABBOTT

December 22, 2003

Mr. Jeffrey S. Young
Associate General Counsel
Texas Tech University System
3601 4" Street, Suite 2B141
Lubbock, Texas 79430-6246

OR2003-9273

Dear Mr. Young:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 193195.

The Texas Tech University Health Sciences Center (the “center’) received a request for the
requestor’s file “including evaluation ‘green’ cards.” You claim that the submitted
information is excepted from disclosure under sections 552.101 and 552.122 of the
Government Code. We have considered the exceptions you claim and reviewed the
submitted information.

You assert that the submitted documents are the confidential records of a medical peer
review committee and, therefore, excepted from disclosure under section 552.101 of the
Government Code. Section 552.101 excepts from disclosure “information considered to be
confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision” and encompasses
information made confidential by other statutes. Medical peer review is defined by the
Medical Practice Act (the “MPA”), found at subtitle B of title 3 of the Occupations Code,
to mean “the evaluation of medical and health care services, including evaluation of the
qualifications of professional health care practitioners and of patient care rendered by those
practitioners.” Occ. Code § 151.002(a)(7). A medical peer review committee is “a
committee of a health care entity . . . or the medical staff of a health care entity, that operates
under written bylaws approved by the policy-making body or the governing board of the
health care entity and is authorized to evaluate the quality of medical and health care
services[.]" Id. § 151.002(a)(8). Section 160.007 of the MPA states that, “[e]xcept as
otherwise provided by this subtitle, each proceeding or record of a medical peer review
committee is confidential, and any communication made to amedical peer review committee
is privileged.” Occ. Code § 160.007.
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Section 161.032 of the Health and Safety Code provides in part:

(a) The records and proceedings of a medical committee are confidential and
are not subject to court subpoena.

(c) Records, information, or reports of a medical committee . . . and records,
information, or reports provided by a medical committee . . . to the governing
body of a public hospital . . . are not subject to disclosure under Chapter 552,
Government Code.

(f) This section . . . do[es] not apply to records made or maintained in the
regular course of business by a hospital . . . .

Section 161.031(a) defines a “medical committee” as “any committee . . . of (3) a university
medical school or health science center . . . .” Section 161.031(b) provides that the “term
includes a committee appointed ad hoc to conduct a specific investigation or established
under state or federal law or rule or under the bylaws or rules of the organization or
institution.” Section 161.0315 provides in relevant part that “[t]he governing body of a
hospital, medical organization [or] university medical school or health science center . . .
may form . . . a medical committee, as defined by section 161.031, to evaluate medical and
health care services . . ..” Health & Safety Code § 161.0315(a).

You state that the center’s “Department of Anesthesiology and its members are peer review
committees since they are authorized by the [center’s Board of Regents] to serve as amedical
peer review and to evaluate health care services, including evaluation of the qualifications
of physicians and health care services rendered.” Based on our review of your arguments and
the submitted documents, we agree that portions of Exhibit E are protected by medical peer
review committee confidentiality and must be withheld under section 552.101 in conjunction
with section 160.007 of the Occupations Code. See St. Luke s Episcopal Hosp. v. Agbor, 952
S.W.2d 503, 505 (Tex. 1997); Memorial Hosp.—the Woodlands v. McCown,927S.W.2d 1,5
(Tex. 1996) (finding that review by medical staff committee of application for staff privileges
qualifies as medical peer review because it necessarily involves review of physician’s
qualifications, competence, and ethics).

However, we find that some of the documents in Exhibit E constitute records made or
maintained by the center in the regular course of business and, therefore, are not protected
under either section 160.007 or section 162.032. In Barnes v. Whittington, 751 S.W.2d 493,
496 (Tex. 1988), the Texas Supreme Court indicated that “routinely accumulated
information” unless submitted or created in connection with a committee’s deliberative
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process, does not constitute confidential committee records. In Jordan v. Court of Appeals
for Fourth Supreme Judicial Dist., 701 S.W.2d 644, 648 (Tex. 1985), the court stated that
records “gratuitously submitted to a committee or which have been created without
committee impetus and purpose are not protected.” See McCown, 927 S.W.2d 1 at 9-10
(discussing business records and holdings in Barnes and Jordan). Thus, even if records are
submitted to or created by a medical peer review or medical committee, the records are not
generally confidential if made or maintained in the regular course of business. Health &
Safety Code § 161.032(b). We have marked the documents in Exhibit E that may not be
withheld under section 552.101 in conjunction with section 160.007 of the Occupations
Code.

You assert that the remaining portions of Exhibit E are excepted under section 552.122 of
the Government Code. Section 552.122(b) excepts from disclosure test items developed by
a licensing agency or governmental body. In Open Records Decision No. 626 (1994), this
office determined that the term “test item” in section 552.122 includes any standard means
by which an individual’s or group’s knowledge or ability in a particular area is evaluated, but
does not encompass evaluations of an employee’s overall job performance or suitability.
Whether information falls within the section 552.122 exception must be determined on a
case-by-case basis. Open Records Decision No. 626 at 6 (1994). This office has generally
found section 552.122 to apply in cases where release of “test items” might compromise the
effectiveness of future examinations. Id. at 4-5; see also Open Records Decision No. 118
(1976). Additionally, when answers to test questions might reveal the questions themselves,
the answers may be withheld under section 552.122(b). See Open Records Decision No. 626
at 8 (1994).

Upon review, we find that portions of Exhibit E contain questions that test an individual’s
knowledge in a particular area. Accordingly, the center may withhold these portions, which
we have marked, pursuant to section 552.122(b).

You also assert that portions of the remaining information in Exhibit E are not subject to
release pursuant to regulations promulgated pursuant to the Health Insurance Portability and
Accountability Act of 1996 (“HIPAA”), and that the information is therefore excepted from
disclosure under section 552.101 in conjunction with these regulations. At the direction of
Congress, the Secretary of Health and Human Services (“HHS”) promulgated regulations
setting privacy standards for medical records, which HHS issued as the Federal Standards
for Privacy of Individually Identifiable Health Information. See Health Insurance Portability
and Accountability Act of 1996, 42 U.S.C. § 1320d-2 (Supp. IV 1998) (historical & statutory
note); Standards for Privacy of Individually Identifiable Health Information, 45 C.F.R. Pts.
160, 164; see also Attorney General Opinion JC-0508 at 2 (2002). These standards govern

!Barnes and Jordan both relied upon the predecessor statute to section 161.032 of the Health & Safety
Code, section 3 of article 447d, Vernon’s Texas Civil Statutes, which provided, in part, that “records made or
maintained in the regular course of business” were not confidential.
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the releasability of protected health information by a covered entity. See 45 C.F.R. Pts. 160,
164. Under these standards, a covered entity may not use or disclose protected health
information, excepted as provided by parts 160 and 164 of the Code of Federal Regulations.
45 C.F.R. § 164.502(a).

Section 160.103 defines a covered entity as a health plan, a health clearinghouse, or a health
care provider who transmits any health information in electronic form in connection with a
transaction covered by subchapter C, Subtitle A of Title 45. 45 C.F.R. § 160.103. You
inform this office that the center is a covered entity under section 160.103, by virtue of being
a health care provider that “transmits health information in electronic form in connection
with a transaction covered by HIPAA.” We understand that the center is a health care
provider for purposes of section 160.103. Therefore, we will next determine whether the
identified documents contain confidential protected health information under the federal law.

Section 160.103 oftitle 45 of the Code of Federal Regulations defines the following relevant
terms:

Health information means any information, whether oral or recorded in any
form or medium, that:

(1) Is created or received by a health care provider, health plan,
public health authority, employer, life insurer, school or university,
or health clearinghouse; and

(2) Relates to the past, present, or future physical or mental health or
condition of an individual; the provision of health care to an
individual; or the past, present, or future payment for the provision of
health care to an individual.

Individually identifiable health information is information that is a subset of
health information, including demographic information collected from an
individual, and:

(1) Is created or received by a health care provider, health plan,
employer, or health care clearinghouse; and

(2) Relates to the past, present, or future physical or mental health or
condition of an individual; the provision of health care to an
individual; or the past, present, or future payment for the provision of
health care to an individual; and

(i) That identifies the individual; or
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(ii)) With respect to which there is a reasonable basis to
believe the information can be used to identify the individual.

Protected health information means individually identifiable health
information:

(1) Except as provided in paragraph (2) of this definition, that is:
(i) Transmitted by electronic media;
(ii) Maintained in electronic media;
(iii) Transmitted or maintained in any other form or medium.

45 C.F.R. § 160.103. You assert that portions of the remaining information in Exhibit E
contain protected health information. Upon review, however, we find that the information
at issue does not identify an individual nor do we believe that the information could
reasonably be used to identify an individual. Therefore, this information is not subject to
HIPAA.

You also assert that this information is confidential under section 159.002 of the MPA.
Section 159.002 of the MPA provides:

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in
connection with any professional services as a physician to the patient, is
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by
this chapter.

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
‘privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient’s behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Information that is subject to the MPA includes both medical records and information
obtained from those medical records. See Occ. Code §§ 159.002, .004; Open Records
Decision No. 598 (1991). This office has concluded that the protection afforded by
section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under the
supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343
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(1982). Upon review, we find that the information at issue does not constitute medical
records for the purposes of the MPA, and therefore, the MPA is inapplicable. As the center
claims no other exceptions, the remaining portions of Exhibit E, which we have marked,
must be released.

We note, however, that we have marked an e-mail address in the remaining information that
may be subject to section 552.137 of the Government Code. Section 552.137 provides:

(a) Except as otherwise provided by this section, an e-mail address of a
member of the public that is provided for the purpose of communicating
electronically with a governmental body is confidential and not subject to
disclosure under this chapter.

(b) Confidential information described by this section that relates to a
member of the public may be disclosed if the member of the public
affirmatively consents to its release.

(c) Subsection (a) does not apply to an e-mail address:

(1) provided to a governmental body by a persoh who has a
contractual relationship with the governmental body or by the
contractor's agent;

(2) provided to a governmental body by a vendor who seeks to
contract with the governmental body or by the vendor's agent;

(3) contained in a response to a request for bids or proposals,
contained in a response to similar invitations soliciting offers or
information relating to a potential contract, or provided to a
governmental body in the course of negotiating the terms of a contract
or potential contract; or

(4) provided to a governmental body on a letterhead, coversheet,
printed document, or other document made available to the public.

(d) Subsection (a) does not prevent a governmental body from disclosing an e-mail
address for any reason to another governmental body or to a federal agency.

Act of June 2, 2003, 78th Leg., R.S., ch. 1089, § 1, 2003 Tex. Sess. Law Serv. 3124 (to be
codified as amendment to Gov't Code § 552.137). Under section 552.137, a governmental
body must withhold the e-mail address of a member of the general public, unless the
individual to whom the e-mail address belongs has affirmatively consented to its public
disclosure. See id. § 552.137(b). You do not inform us that the center has received
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affirmative consent for the release of the marked e-mail address. The center must, therefore,
withhold the marked e-mail address under section 552.137.

In summary, the center must withhold the information we have marked under sections
552.122 and 552.137. We have also marked the information that the center must release.
The remaining documents must be withheld under section 552.101 in conjunction with
section 160.007 of the Occupations Code.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to
the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). Ifthe
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the govemnmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public
records; 2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records
will be provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the
governmental body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental body
fails to do one of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor
should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep't of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
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complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,

A&rson

Assistant Attorney General
Open Records Division

ADP/sdk

Ref: ID# 193195

Enc. Submitted documents

c: Dr. John A. Gianoli I, M.D.
3601 4™ Street - MS 8182

Lubbock, Texas 79430
(w/o enclosures)





