ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
GREG ABBOTT

April 2, 2004

Mr. Wm. Scott Smith

Smith, Murdaugh, Little & Bonham, L.L.P.
1100 Louisiana Street, Suite 400

Houston, Texas 77002-5211

OR2004-2678
Dear Mr. Smith:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 198668.

The Cy-Fair Volunteer Fire Department (the “department”), which you represent, received
arequest for a copy of the training manual relating to “patient refusal of treatment” and any
information relating to any contact made between the department Emergency Medical
Service (“EMS”) personnel and two named individuals. You state that the department has
released information regarding the department’s protocols for patient refusal of treatment.
You contend that you do not have information responsive to one of the named individuals.
See Economic Opportunities Dev. Corp. v. Bustamante, 562 S.W.2d 266 (Tex. Civ.
App.—San Antonio 1978, writ dism’d); Open Records Decision No. 452 at 3 (1986)
(governmental body not required to disclose information that did not exist at time request
was received). You claim that the submitted information is excepted from disclosure under
section 552.101 of the Government Code. We have considered the exception you claim and
reviewed the submitted information.

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.”
This section encompasses information protected by other statutes. You claim that
the Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (“HIPAA™), 42 U.S.C.
§§ 1320d-1320d-8, governs some of the submitted information.
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At the direction of Congress, the Secretary of Health and Human Services (“HHS”)
promulgated regulations setting privacy standards for medical records, which HHS issued
as the Federal Standards for Privacy of Individually Identifiable Health Information.
See Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996, 42 U.S.C. § 1320d-2
(Supp. IV 1998) (historical & statutory note); Standards for Privacy of Individually
Identifiable Health Information, 45 C.F.R. Pts. 160, 164 (“Privacy Rule”); see also Attorney
General Opinion JC-0508 at 2 (2002). These standards govern the releasability of protected
health information by a covered entity. See 45 C.F.R. pts. 160, 164. Under these standards,
a covered entity may not use or disclose protected health information, excepted as provided
by parts 160 and 164 of the Code of Federal Regulations. 45 C.F.R. § 164.502(a).

This office recently addressed the interplay of the Privacy Rule and the Public Information
Act (the “Act”). Open Records Decision No. 681 (2004). In that decision, we noted that
section 164.512 of title 45 of the Code of Federal Regulations provides that a covered entity
may use or disclose protected health information to the extent that such use or disclosure is
required by law and the use or disclosure complies with and is limited to the relevant
requirements of such law. See 45 C.F.R. § 164.512(a)(1). We further noted that the Act “is
a mandate in Texas law that compels Texas governmental bodies to disclose information
to the public.” See Open Records Decision No. 681 at 8 (2004); see also Gov’t Code
§§ 552.002, .003, .021. We therefore held that the disclosures under the Act come within
section 164.512(a). Consequently, the Privacy Rule does not make information confidential
for the purpose of section 552.101 of the Government Code. Open Records Decision
No. 681 at 9 (2004); see also Open Records Decision No. 478 (1987) (as general rule,
statutory confidentiality requires express language making information confidential).
Because the Privacy Rule does not make confidential information that is subject to disclosure
under the Act, the department may withhold requested protected health information from the
public only if an exception in subchapter C of the Act applies.

You also argue that a portion of the submitted information is confidential under
section 552.101 in conjunction with the Medical Practice Act (“MPA”), subtitle B of title 3
of the Occupations Code. Section 159.002 of the MPA provides in pertinent part:

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in
connection with any professional services as a physician to the patient, is
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by
this chapter.

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
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Section 159.004 who is acting on the patient’s behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Occ. Code § 159.002(a), (b), (). This office has concluded that the protection afforded by
section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under the
supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343
(1982). We note that submitted information in this case was not created by a physician or
by someone under the supervision of a physician. Thus, we conclude that the department
may not withhold this information pursuant to the MPA.

However, we note that the submitted information pertains to an EMS report.
Section 552.101 also encompasses section 773.091 of the Health and Safety Code, which
provides:

(@) A communication between certified emergency medical services
personnel or a physician providing medical supervision and a patient that is
made in the course of providing emergency medical services to the patient is
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by
this chapter.

(b) Records of the identity, evaluation or treatment of a patient by emergency
medical services personnel or by a physician providing medical supervision
that are created by the emergency medical services personnel or physician or
maintained by an emergency medical services provider are confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) Any person who receives information from confidential communications
or records as described by this chapter, other than a person listed in
Section 773.092 who is acting on the survivor’s behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was obtained.

Health & Safety Code § 773.091(a)-(c). Section 773.091 further provides, however, that

[tlhe privilege of confidentiality under this section does not extend to
information regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex,
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency
medical services.

Id. § 773.091(g). We conclude that section 773.091 is applicable to the submitted
information. You inform us that the department has not received written consent from any
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authorized party to release this information. Thus, we agree that the submitted information
constitutes EMS records and is generally made confidential by section 773.091.

However, as noted above, information regarding the presence, nature of injury or illness, age,
sex, occupation, and city of residence of the patients receiving emergency medical services
is not confidential under section 773.091 and may not be withheld on that basis. Because
you claim no other exception for such information and it is not otherwise confidential by law,
the department must release the listed information from the submitted EMS records. The
remaining information in the submitted EMS records must be withheld in accordance with
section 552.101 in conjunction with section 773.091.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. /d. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney general
have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling. Id.
§ 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public
records; 2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records
will be provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the
governmental body’s intent to challenge this letter ruling in court. If the governmental body
fails to do one of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor
should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).
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Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. Ifrecords are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,

Debbie K. Lee

Assistant Attorney General
Open Records Division

DKl /seg
Ref: ID# 198668
Enc. Submitted documents

c: Mr. Mark Thering
Law Offices of Thering Law Firm
1305 Prairie, Suite 200
Houston, Texas 77002
(w/o enclosures)





