GREG ABBOTT

July 14, 2004

Ms. Holly C. Lytle

Assistant County Attorney

El Paso County

500 East San Antonio, Room 503
El Paso, Texas 79901

OR2004-5811
Dear Mr. Lytle:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under
chapter 552 of the Government Code. Your request was assigned ID# 205218.

El Paso County (the “county”) received a request from a state senator for print outs of the
images of all ballots cast in the March 9® Democratic primary for precincts 160, 125, 68,
and 33.! The requestor also seeks a copy of the log created by the Diebold system that details
the actions of each user, the time and the user for the months of January, February, March,
and April 0of2004. You state that the county will release the audit log to the requestor. You
ask whether the requested voted ballot images are excepted from disclosure under
section 552.101 of the Government Code. You also ask whether the requestor has a right of
access to the information under section 552.008 of the Government Code.

Section 552.101 of the Government Code excepts from required public disclosure
information that is deemed confidential by law, including information that is made
confidential by statute. You raise section 66.058 of the Election Code. Section 66.058
requires the custodian of election records to securely preserve voted ballots in a locked room
in the locked ballot box in which they are delivered. See Elec. Code § 66.058(b).
Furthermore, except as permitted by the Election Code, a ballot box containing voted ballots
may not be opened during the preservation period. See id.

'The county clerk is the general custodian of election records for a primary election. See Elec. Code
§ 66.001(1).
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Section 66.058 reads as follows:

(a) Except as otherwise provided by this code, the precinct election records
shall be preserved by the authority to whom they are distributed for 60 days
after election day.

(b) The voted ballots shall be preserved securely in a locked room in the
locked ballot box in which they are delivered to the general custodian of
election records. Except as permitted by this code, a ballot box containing
voted ballots may not be opened during the preservation period.

(c) If during the preservation period an authorized entry is made into a ballot
box containing voted ballots, when the purpose for the entry is fulfilled, the
box shall be relocked, and the box and key returned to the custodian.

(d) A custodian of a ballot box containing voted ballots commits an offense
if, during the preservation period prescribed by Subsection (a), the custodian:

(1) makes an unauthorized entry into the box; or

(2) fails to prevent another person from handling the box in an
unauthorized manner or from making an unauthorized entry into the
box.

(e) An offense under Subsection (d) is a Class A misdemeanor.

(f) The records in ballot box no. 4 may be preserved in that box or by any
other method chosen by the custodian. If the records are removed from the
box, they may not be commingled with any other election records kept by the
custodian.

(g) The precinct electionrecords in an election involving a federal office shall
be preserved by the authority to whom they are distributed for at least 22
months after election day in accordance with federal law. The secretary of
state shall instruct the affected authorities on the actions necessary for
compliance with federal law.

Id. § 66.058. “Precinct election records” means the precinct election returns, voted ballots,
and other records of an election that are assembled and distributed under chapter 66 of the
Election Code. See id. § 66.002. We believe the requested images of voted ballots are
within this meaning of “precinct election records.”
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You inform us that the March 9" primary election included federal offices on the ballot. In
Open Records Decision No. 505 (1988), this office determined that, under section 66.058,
the voted ballots from a primary election are exempt from public disclosure only during the
prescribed retention period and that a request made during the retention period to inspect
voted ballots must be treated as a request to inspect the ballots when the retention period
expires. The decision also determined that, under section 66.058(g) the preservation period
for ballots cast in an election involving a federal office is 22 months after election day and
that during the preservation period, the voted ballots are protected from required disclosure
under the predecessor to section 552.101. See Open Records Decision No. 505 at 2 (1988).

You urge a different interpretation of subsection (g) from the interpretation this office took
in Open Records Decision No. 505. You suggest that subsection (g) means that all election
records for an election with federal offices on the ballot must be retained for 22 months, but
that the voted ballots must be secured in the locked box for only 60 days. You note that no
federal law requires that federal election records be secured in a locked box without access
for 22 months.

We consulted with the Elections Division of the Secretary of State’s Office concerning your
interpretation of subsection (g). The Secretary of State’s Office does not object to the
conclusion this office reached in Open Records Decision No. 505 that, unless authorized by
the Election Code, federal election records must be in a locked room in a locked box for a
period of 22 months and with no unauthorized access. Furthermore, while it is true that the
federal law on the retention and preservation of federal election records does not require the
records to be secured in a locked box without access for 22 months, subsection (b) states that,
“except as permitted by this code, a ballot box containing voted ballots may not be opened
during the preservation period.” Elec. Code § 66.058(b). Since the injunction of
subsection (b) is lifted at the end of the preservation period, subsection (b) must be read with
subsection (g), which defines the preservation period for federal election records. The
preservation period for federal election records is set by both federal and state law as 22
months after election day. See 42 U.S.C. § 1974; Elec. Code § 66.058(g). Thus,
the 22-month preservation period for federal election records is the time during which the
records must be secured in a locked room in the locked ballot box with no unauthorized entry
into the box.

The Election Code authorizes access to voted ballots during the preservation period for
several purposes, including, for example, recounts, election contests, criminal investigations,
and counts conducted pursuant to chapter 127 of the election Code. See Open Records
Decision No. 505 at 2 n. 2 (1988). We have no information that the Election Code
authorizes access to the records in this situation. Therefore, the requested election records
are confidential as long as the records are required to be preserved, 22 months after election
day. After that period, the records are subject to public disclosure. See Open Records
Decision No. 505 at 3.
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You raise section 552.008 of the Government Code, which grants access to requested
information, including confidential information, to individual members, agencies, or
committees of the legislature. The provision reads as follows:

(a) This chapter does not grant authority to withhold information from
individual members, agencies, or committees of the legislature to use for
legislative purposes.

(b) A governmental body on request by an individual member, agency, or
committee of the legislature shall provide public information, including
confidential information, to the requesting member, agency, or committee for
inspection or duplication in accordance with this chapter if the requesting
member, agency or committee states that the public information is requested
under this chapter for legislative purposes. A governmental body, by
providing public information under this section that is confidential or
otherwise excepted from required disclosure under law, does not waive or
affect the confidentiality of the information for purposes of state or federal
law or waive the right to assert exceptions to required disclosure of the
information in the future. The governmental body may require the requesting
individual member of the legislature, the requesting legislative agency or
committee, or the members or employees of the requesting entity who will
view or handle information that is received under this section and that is
confidential under law to sign a confidentiality agreement that covers the
information and requires that:

(1) the information not be disclosed outside the requesting entity, or
within the requesting entity for purposes other than the purpose for
which it was received;

(2) the information be labeled as confidential;

(3) the information be kept securely; or

(4) the number of copies made of the information or the notes taken
from the information that implicate the confidential nature of the
information be controlled, with all copies or notes that are not
destroyed or returned to the governmental body remaining

confidential and subject to the confidentiality agreement.

(c) This section does not affect:
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(1) the right of an individual member, agency, or committee of the
legislature to obtain information from a governmental body under
other law, including under the rules of either house of the legislature;

(2) the procedures under which the information is obtained under
other law; or

(3) the use that may be made of the information obtained under other
law.

Gov’t Code § 552.008. We have reviewed the request. The requestor does not state that the
information is requested for legislative purposes. Furthermore, you state that you inquired
of the senator’s office whether the information is requested for legislative purposes, but have
not received areply to your inquiry. Thus, we find that release of the responsive information
is not compelled by section 552.008 in response to this request. Accordingly, as we have
determined that the requested information is deemed confidential under section 66.058 of
the Election Code, the county must withhold the information from the requestor based on
section 552.101 of the Government Code until the end of the preservation period.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to
the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. /d. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days. 1d.
§ 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on
the statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling,
the governmental body will do one of the following three things: 1) release the public
records; 2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records
will be provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the
governmental body’s intent tc challenge this letter ruling in court. If the governmental body
fails to do one of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor
should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free,
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at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge
this ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,
Kay Hastings

Assistant Attorney General
Open Records Division

KH/seg
Ref: ID# 205218
c: Senator Eliot Shapleigh

800 Wyoming Avenue, Suite A
El Paso, Texas 79902






