GREG ABBOTT

December 2, 2004

Mr. Robert J. Gervais

City Attorney

City of Texas City

P.O. Drawer 2608

Texas City, Texas 77592-2608

OR2004-10226
Dear Mr. Gervais;

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the Public
Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 213987.

The City of Texas City (the “city”) received a request for all e-mail messages sent and
received, as well as the paper log sheet for text messages sent and received, since January 1,
2001, for an identified city employee. You state that a portion of the request was withdrawn.
You indicate that some of the responsive information will be released, but claim that the
submitted information is excepted from disclosure under sections 552.101, 552.107 and
552.137 of the Government Code. We have considered the submitted arguments and
reviewed the submitted representative sample of information.'

Initially, we note that some of the submitted e-mail messages are not subject to disclosure
under the Act. Section 552.021 provides for the public availability of “public information.”
See Gov’t Code § 552.021. Section 552.002 defines “public information” as consisting of

' We assume that the “representative sample” of records submitted to this office is truly representative
of the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open
records letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records
to the extent that those records contain substantially different types of information than that submitted to this
office.
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information that is collected, assembled, or maintained under a law or
ordinance or in connection with the transaction of official business:

(1) by a governmental body; or

(2) fora governmental body and the governmental body owns
the information or has a right of access to it.

Id. § 552.002(a). In this instance, some of the submitted e-mails do not constitute
“information that is collected, assembled, or maintained under a law or ordinance or in
connection with the transaction of official business” by or for the city. Id.; see also Open
Records Decision No. 635 (1995) (statutory predecessor not applicable to personal
information unrelated to official business and created or maintained by state employee
involving de minimis use of state resources). Thus, the submitted e-mails we have marked
do not constitute public information, and therefore the Act does not require the city to release
them to the requestor. However, we will address your claimed exceptions for the remaining
submitted e-mails.

Section 552.101 excepts from disclosure “information considered to be confidential by law,
either constitutional, statutory, or by judicial decision.” Gov’t Code § 552.101. This section
encompasses information protected by other statutes. Section 418.176 of the Government
Code provides:

(a) Information is confidential if the information is collected, assembled, or
maintained by or for a governmental entity for the purpose of preventing,
detecting, responding to, or investigating an act of terrorism or related
criminal activity and:

(1) relates to staffing requirements of an emergency response
provider, including law enforcement agency, a fire-fighting agency,
or an emergency services agency; [or]

(2) relates to a tactical plan of the providerf.]

Gov’t Code § 418.176. The fact that information may relate to a governmental body’s
security concerns does not make the information per se confidential under the Texas
Homeland Security Act. See Open Records Decision No. 649 at 3 (1996) (language of
confidentiality provision controls scope of its protection). Furthermore, the mere recitation
by a governmental body of a statute’s key terms is not sufficient to demonstrate the
applicability of a claimed provision. As with any exception to disclosure, a governmental
body asserting one of the confidentiality provisions of the Texas Homeland Security Act
must adequately explain how the responsive records fall within the scope of the claimed
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provision. See Gov’t Code § 552.301(e)(1)(A) (governmental body must explain how
claimed exception to disclosure applies).

You claim that one of the submitted e-mails details a communication between the fire chief
and police chief about the operation of the marine patrol. You further state that the city has
major port and industrial safety and security concerns, and that access to the city’s major port
has been severely restricted. After reviewing the information, we agree that it is maintained
for the purpose of responding to an act of terrorism, and that the information relates to an
emergency response provider’s staffing requirements and tactical plan. Accordingly, the city
must withhold the marked e-mail under section 552.101 in conjunction with section 418.176.

Next, you claim that most of the remaining submitted e-mails are subject to section 552.107
of the Government Code, which protects information coming within the attorney-client
privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body has the burden
of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege in order to
withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a
governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents a
communication. /d. at 7. Second, the communication must have been made “for the purpose
of facilitating the rendition of professional legal services” to the client governmental body.
TEX. R.EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or representative is
involved in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal
services to the client governmental body. In re Texas Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337,
340 (Tex. App.—Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply
if attorney acting in a capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act
in capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators,
investigators, or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney
for the government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer
representatives. TEX.R. EvID. 503(b)(1)(A), (B), (C), (D), (E). Thus, a governmental body
must inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to
a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was “not intended to be disclosed
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition
of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission
of the communication.” Id. 503(a)(5).

Whether a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved
at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184
(Tex. App.—Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect to waive the
privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
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otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein).
You inform us that the e-mails you have marked reveal the substance of communications
between attorneys for and representatives of the city. You state that these communications
occurred in the course of the rendition of professional legal services and were intended to be
confidential. Therefore, we conclude that you may withhold the types of e-mails you have
marked as privileged under section 552.107.

We note that one of the remaining e-mails contains information that may be excepted from
disclosure under section 552.117 of the Government Code. Section 552.117 excepts from
disclosure the home addresses and telephone numbers, social security numbers, and family
member information of current or former officials or employees of a governmental body who
request that this information be kept confidential under section 552.024.> Whether a
particular piece of information is protected by section 552.117 must be determined at the
time the request for it is made. See Open Records Decision No. 530 at 5 (1989). The city
may only withhold information under section 552.117 on behalf of current or former
employees who made a request for confidentiality under section 552.024 prior to the date on
which the request for this information was made. Therefore, to the extent that the employee
in question made a timely election under section 552.024, the city must withhold the
information we have marked under section 552.117.

Lastly, you claim that some of the submitted e-mail addresses are subject to section 552.137,
which excepts from disclosure “an e-mail address of a member of the public that is provided
for the purpose of communicating electronically with a governmental body” unless the
member of the public consents to its release or the e-mail address is of a type specifically
excluded by subsection (c). See Gov’t Code § 552.137(a)-(c). We note that section 552.137
does not apply to a government employee’s work e-mail address because such an address is
not that of the employee as a “member of the public” but is instead the address of the
individual as a government employee. Some of these e-mail addresses are the work e-mail
addresses of government employees. Such addresses are not excepted from disclosure under
_section 552.137 and may not be withheld on that basis. Accordingly, the city must withhold
as confidential under section 552.137 only those e-mail addresses we have marked unless the
owners of these e-mail addresses have affirmatively consented to their public disclosure.

In summary, the city is not required to release the marked e-mails that do not constitute
public information under the Act. The city must withhold the marked e-mail under section
552.101 in conjunction with section 418.176. The city may withhold the types of e-mails
marked as privileged under section 552.107. The city must withhold the marked information
under section 552.117 if the employee to whom the information pertains properly elected

? The Office of the Attorney General will raise mandatory exceptions like section 552.117 on behalf
of a governmental body, but ordinarily will not raise other exceptions. Open Records Decision Nos. 481
(1987), 480 (1987), 470 (1987).
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confidentiality under section 552.024. Unless the owners of the e-mail addresses we have
marked have affirmatively consented to their public disclosure, the city must withhold these
e-mail addresses under section 552.137. The city must release all remaining information to
the requestor.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to
the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, within 10 calendar days of this ruling, the
governmental body will do one of the following three things: 1) release the public
records; 2) notify the requestor of the exact day, time, and place that copies of the records
will be provided or that the records can be inspected; or 3) notify the requestor of the
governmental body’s intent to challenge this letter ruling in court. Ifthe governmental body
fails to do one of these three things within 10 calendar days of this ruling, then the requestor
should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
_attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. Ifrecords are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.
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If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge
this ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sincerely,

MAB/jh
Ref: ID# 213987
Enc: Submitted documents

c: Mr. Mark Pandanell
c/o Mr. Robert J. Gervais
City of Texas City
P.O. Drawer 2608
Texas City, Texas 77592-2608

(w/o enclosures)






