ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
GREG ABBOTT

May 18, 2005

Ms. Erin Davis Fonté and Mr. C. Brian Cassidy
Locke, Liddell & Sapp, L.L.P.

100 Congress Avenue, Suite 300

Austin, Texas 78701-4042

OR2005-04296
Dear Ms. Fonté and Mr. Cassidy:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the Public
Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 223506. ’

The Central Texas Regional Mobility Authority (the “authority”), which you represent,
received a request for (1) “all past cell phone bills” related to a named individual; (2) all
invoices and contracts involving three named individuals as contractors, subcontractors,
consultants, “subconsultants,” or employees of two identified companies or any other
company; and (3) information that reflects the process the authority and another entity utilize
to select contractors and subcontractors. You state that the authority has released some
information responsive to item numbers 2 and 3 of the request. However, you state that the
authority does not possess information related to two of the individuals identified in item
number 2 of the request. You argue that portions of the submitted information are not
subject to disclosure under the Act. Additionally, you claim that portions of the submitted
information are excepted from disclosure under sections 552.117 and 552.136 of the

! The Actdoes not require a governmental body to release information that did not exist when a request
for information was received or to prepare new information in response to a request. See Econ. Opportunities
Dev. Corp. v. Bustamante, 562 S.W.2d 266, 267-68 (Tex. Civ. App.—San Antonio 1978, writ dism’d); Open
Records Decision Nos. 605 at 2 (1992), 452 at 3 (1986), 362 at 2 (1983).
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Government Code. We have considered your arguments and the exceptions you claim and
reviewed the submitted representative samples of the requested information.’

First, we address your contention that some of the submitted information is not public
information subject to the Act. You assert that telephone numbers called by the named
individual in a personal capacity that are reflected in the submitted mobile telephone billing
statements and that you have highlighted in yellow do not constitute public information
subject to release under the Act. The Act applies to “public information,” which is defined
under section 552.002 as:

information that is collected, assembled, or maintained under a law or
ordinance or in connection with the transaction of official business:

(1) by a governmental body; or

(2) for a governmental body and the governmental body owns the
information or has a right of access to it.

Gov’t Code § 552.002; see also id.§ 552.021. Thus, under this provision, information is
generally “public information” within the scope of the Act when it relates to the official
business of a governmental body or is maintained by a public official or employee in the
performance of official duties, even though it may be in the possession of one person. See
Open Records Decision No. 635 at 4 (1995). In addition, section 552.001 states it is the
policy of this state that each person is entitled, unless otherwise expressly provided by law,
at all times to complete information about the affairs of government and the official acts of
public officials and employees. See Gov’t Code § 552.001(a).

You explain that, from the first day of his employment with the authority, until October 15,
2004, the named individual whose mobile telephone billing statements are at issue personally
contracted with the mobile telephone providers for his mobile telephone service. You further
explain that the named individual requested that the mobile telephone service providers mail
the billing statements to the authority’s project office.> During this period of time, you
explain that the authority issued a check for payment of the entire month’s mobile telephone
bill, and that the named individual then reimbursed the authority for all weekend minutes and
designated weekday personal numbers, including additional payments for taxes and any

2 We assume that the “representative sample” of records submitted to this office is truly representative
of the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open
records letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records
to the extent that those records contain substantially different types of information than that submitted to this
office.

3 You advise that, for a period of time the named individual maintained two personal mobile
telephones, and that he directed that both billing statements be sent to the authority’s office.
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inadvertent omissions. You further explain that on October 15, 2004 the named individual
transferred one of his personal mobile telephone numbers to the authority in conjunction with
a new mobile telephone services contract, and that the named individual continued to
reimburse the authority for personal calls in the exact manner he had prior to the October 15"
contract change and telephone number transfer.* Finally, you state that the named individual
used the personal mobile telephones for both official authority business and personal matters.

You argue that the yellow highlighted telephone numbers reflected in the submitted mobile
telephone billing statements reflect calls made by the named individual in a strictly personal
capacity. We note, however, that because the mobile telephones were used and continue to
be used to conduct official authority business, and all of the statements are sent to the
authority and paid by the authority, the billing records as a whole constitute information that
is collected, assembled, or maintained by the authority in connection with the transaction of
official authority business. Thus, after carefully considering your representations and
reviewing the information at issue, we find that this information constitutes public
information for purposes of section 552.002 of the Government Code. See Open Records
Decision No. 635 at 3-4 (1995) (because calendar contained entries that were
“commission-related,” among other factors, commissioner’s calendar held subject to Act).
Accordingly, we conclude that the yellow highlighted information is subject to the Act. See
Gov’t Code § 552.002(a). As you make no other arguments against disclosure for this
information, and it is not otherwise confidential by law, it must be released to the requestor.

Section 552.117(a)(1) excepts from disclosure the home address and telephone number,
social security number, and family member information of a current or former employee of
a governmental body who requests that this information be kept confidential under
section 552.024. Whether a particular item of information is protected by
section 552.117(a)(1) must be determined at the time of the governmental body’s receipt of
the request for the information. See Open Records Decision No. 530 at 5 (1989). Therefore,
the authority may only withhold information under section 552.117(a)(1) on behalf of a
current or former employee who made a request for confidentiality under section 552.024
prior to the date of the district’s receipt of this request for information. The authority may
not withhold information under section 552.117(a)(1) on behalf of a current or former
employee who did not make a timely election for confidentiality under section 552.024.

You inform us that the telephone numbers that you have highlighted in blue relate to
employees who elected to keep their information confidential under section 552.024. You
advise us that the employees at issue all elected to keep their information confidential prior
the date the authority received the present request for information. We therefore agree that
most of the highlighted telephone numbers are excepted from disclosure under
section 552.117(a)(1). We note, however, that although the named individual at one time

4 You advise that the named individual had previously canceled the other personal mobile telephone
contract.
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held one of the mobile telephone numbers you have highlighted in a personal capacity, this
mobile telephone number is now assigned to the mobile telephone issued to the authority
under a contract between the authority and the mobile telephone service provider and
provided to the named individual. As noted, the authority pays for the mobile phone service.
As such, the authority may not withhold this mobile telephone number under section 552.117
and it must be released. We have marked the mobile telephone number that must be
released. See Open Records Decision No. 506 at 5-6 (1988) (section 552.117 not applicable
to cellular mobile phone numbers paid for by governmental body and intended for official
use).

Finally, you argue that section 552.136 is applicable to the account numbers you have
highlighted in pink. This section states that “[n]otwithstanding any other provision of this
chapter, a credit card, debit card, charge card, or access device number that is collected,
assembled, or maintained by or for a governmental body is confidential.” Gov’t Code
§ 552.136. The authority must, therefore, withhold the account numbers you have
highlighted under section 552.136.

In summary, with the exception of the mobile telephone number that relates to the mobile
phone issued to and paid for by the authority, which we have marked, the authority must
withhold the telephone numbers you have highlighted under section 552.117. The authority
must also withhold the account numbers under section 552.136. The remaining submitted
information must be released.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to
the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 of the
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Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll
free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Tex. Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Texas Building
and Procurement Commission at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. We note that a third party may challenge this
ruling by filing suit seeking to withhold information from a requestor. Gov’t Code
§ 552.325. Although there is no statutory deadline for contacting us, the attorney general
prefers to receive any comments within 10 calendar days of the date of this ruling.

Sifigerely,

ary Grace
Assistant Attorney General
Open Records Division

ECG/jev
Ref: | ID# 223506
Enc. - Submitted documents
c: Mr. Sal Costello
10300 Dalea Vista Court

Austin, Texas 78738
(w/o enclosures)





