ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

GREG ABBOTT

August 18, 2006

Mr. David M. Swope
Assistant County Attorney
Harris County

1019 Congress, 15th Floor
Houston, Texas 77002

OR2006-09479

Dear Mr. Swope:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the Public
Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 257417.

The Harris County Medical Examiner (the “medical examiner”) received four requests from
the same requestor for five categories of information pertaining to four deceased inmates.
You state that the medical examiner will release some of the requested information. You
claim that the submitted information is excepted from disclosure under section 552.101 of
the Government Code. We have considered the exception you claim and reviewed the
submitted information.

Section 552.101 excepts from disclosure “information considered to be confidential by law,
either constitutional, statutory, or by judicial decision.” Gov’t Code § 552.101. This section
excepts from disclosure information made confidential by statute. Accessto medical records
is governed by the Medical Practice Act (“MPA”), subtitle B of title 3 of the Occupations
Code. Section 159.002 of the MPA provides in part:

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in
connection with any professional services as a physician to the patient, is
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by
this chapter. ‘ )
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(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient’s behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Occ. Code § 159.002(a)-(c). This office has concluded that the protection afforded by
section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under the
supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343
(1982). Furthermore, we have concluded that when a file is created as the result of a hospital
stay, all of the documents in the file that relate to diagnosis and treatment constitute either
physician-patient communications or records of the identity, diagnosis, evaluation, or
treatment of a patient by a physician that are created or maintained by a physician. See Open
Records Decision No. 546 (1990). We note, however, that the MPA defines a “patient” as
a person who consults with or is seen by a physician to receive medical care. Occ. Code
§ 159.001. Based on this definition, a deceased individual cannot be a “patient” under
section 159.001 of the MPA. Thus, section 159.002 protects only the medical records of
people who were alive at the time of treatment.

Medical records must be released upon the patient’s signed, written consent, provided that
the consent specifies (1) the information to be covered by the release, (2) reasons Or purposes
for the release, and (3) the person to whom the information is to be released. See Occ. Code
§§ 159.004, .005. When a patient is deceased, medical records may be released only on the
signed consent of the deceased’s personal representative. See id. § 159.005(a)(5). The
consent in that instance must specify (1) the information to be covered by the release, (2)
reasons or purposes for the release, and (3) the person to whom the information is to be
relecased. See id. §§ 159.004, .005. Any subsequent release of medical records must be
consistent with the purposes for which the governmental body obtained the records. See id.
§ 159.002(c); Open Records Decision No. 565 at 7 (1990). We have marked the medical
records that are subject to the MPA. The medical examiner may only disclose these records
in accordance with the access provisions of the MPA. Absent the applicability of an MPA
access provision, the medical examiner must withhold these records pursuant to the MPA.
See Open Records Decision No. 598 (1991).

Next, we note that a portion of the submitted information is subject to chapter 611 of the
Health and Safety Code, which provides for the confidentiality of records created or
maintained by a mental health professional. Section 611.002(a) reads as follows:

Communications between a patient and a professional, and records of the
identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient that are created or
maintained by a professional, are confidential.
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Health & Safety Code § 611.002. Section 611.001 defines a “professional” as (1) a person
authorized to practice medicine, (2) a person licensed or certified by the state to diagnose,
evaluate or treat mental or emotional conditions or disorders, or (3) a person the patient
reasonably believes is authorized, licensed, or certified. Id. § 611.001(b). Sections 611.004
anc 611.0045 provide for access to mental health records only by certain individuals. See
Opzn Records Decision No. 565 (1990). We have marked the information that constitutes
mental health records, and that may only be released in accordance with sections 611.004
and 611.0045 of the Health and Safety Code. See Health & Safety Code § 611.004(a)(5)
(professional may disclose confidential information to patient’s personal representative if
patient is deceased).

Section 552.101 also encompasses section 773.091 of the Health and Safety Code.
Section 773.091 is applicable to records of the provision of emergency medical services
(“EMS”) and provides in part:

(a) A communication between certified emergency medical services
personnel or a physician providing medical supervision and a patient that is
made in the course of providing emergency medical services to the patient is
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by
this chapter.

(b) Records of the identity, evaluation or treatment of a patient by emergency
medical services personnel or by a physician providing medical supervision
that are created by the emergency medical services personnel or physician or
maintained by an emergency medical services provider are confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(¢) Any person who receives information from confidential communications
or records as described by this chapter, other than a person listed in
Section 773.092 who is acting on the survivor’s behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was obtained.

Health & Safety Code § 773.091(a)-(c). Section 773.091 further provides, however, that

[tlhe privilege of confidentiality under this section does not extend to
information regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex,
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency
medical services.

Id. § 773.091(g). We note that section 773.091 is applicable to some of the remaining
information, which we have marked. Information that is confidential under section 773.091
may be released to “any person who bears a written consent of the patient or other persons
authorized to act on the patient’s behalf.” Id. § 773.092(e)(4). When a patient is deceased,
his personal representative may consent to the release of his records. Id. § 773.093(a); see
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also Open Records Decision No. 632 (1995) (defining “personal representative” for purposes
of Health & Safety Code § 773.093). The consent must be written and signed by the patient,
authorized representative, or personal representative and must specify (1) the information to
be covered by the release, (2) reasons or purposes for the release, and (3) the person to whom
the information is to be released. Health & Safety Code § 773.093(a). Thus, the medical
examiner must withhold the marked EMS records under section 552.101 of the Government
Code in conjunction with section 773.091 of the Health and Safety Code, except as specified
by section 773.091(g). However, the medical examiner must release these EMS records on
reczipt of proper consent under section 773.093(a). See id. §§ 773.092, .093; ORD 632.

In summary, the information we have marked may only be released in accordance with the
MPA and sections 611.004 and 611.0045 of the Health and Safety Code. The medical
examiner must withhold the marked EMS records under section 552.101 of the Government
Code in conjunction with section 773.091 of the Health and Safety Code, except as specified
by section 773.091(g). However, the medical examiner must release these EMS records on
receipt of proper consent under section 773.093(a). The remaining submitted information
must be released to the requestor.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov’t Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must appeal by
filing suit in Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full
benefit of such an appeal, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the
Gevernment Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 of the
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
recquestor should report that failure to the attorney general’s Open Government Hotline, toll
free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or county
attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can appeal that decision by suing the governmental
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body. Id. § 552.321(a); Texas Dep’t of Pub. Safety v. Gilbreath, 842 S.W.2d 408, 411
(Tex. App.—Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release of information triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. If records are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Office of the
Attorney General at (512) 475-2497. '

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. Although there is no statutory deadline for
contacting us, the attorney general prefers to receive any comments within 10 calendar days
of :he date of this ruling.

Sincerely,

My I Frat’

Tamara L. Harswick
Assistant Attorney General
Oren Records Division

TLH/krl
Ref: ID# 257417
Enc. Submitted documents

c: Mr. Joseph R. Larsen
Ogden, Gibson, White, Broocks & Longoria, L.L.P.
711 Louisiana, Suite 2100 :
Houston, Texas 77002
(w/o enclosures)





