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Dear Mr. Stowers:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 307631.

The University of North Texas (the "university") received a request for the requestor's
student file. You state that some ofthe requested information will be made available. You
claim that a portion of the submitted information is excepted from disclosure under
sections 552.107,552.117, and 552.137 ofthe Government Code. We have considered your
arguments and reviewed the submitted information.1

Initially, we note that the United States Department ofEducation Family Policy Compliance
Office (the "DOE") has informed this office that the Family Education Rights and Privacy
Act ("FERPA"), section 1232g of title 20 of the United States Code, does not permit state
and local educational authorities to disclose to this office, without parental consent,
unredacted, personally 'identifiable information contained in education records for the

IWeassume thatthe'vrepresentative sample"ofrecordssubmittedto this officeis truly representative
of the requested recordsas a whole. See Open Records DecisionNos. 499 (1988), 497 (1988). This open
recordsletterdoesnot reach,and thereforedoes not authorize the withholdingof, any other requestedrecords
to the extentthat thoserecords containsubstantiallydifferent types of information than that submittedto this
office.
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purposes of our review in the open records ruling process under the Act.' Consequently,
state and local educational authorities that receive a request for education records from a
member of the public under the Act must not submit education records to this office in
unredacted form, that is, in a form in which "personally identifiable information" is
disclosed. See 34 C.F.R. § 99.3 (defining "personally identifiable information"). You have
submitted, in part, unredacted education records. Because our office is prohibited from
reviewing education records, we will not address the applicability of FERPA to the

- - --- - - - ------infortnatlC5tntClSSne-;1:>tlrer-tlran- torrote-that a-student has-a -right-of-accessto-his- own--- ----- --
education records.' See 20 U.S.C § 1232g(a)(l)(A); 34 C.F.R. § 99.3. Such determinations

(

under FERPA must be made by the educational authority in possession of the education
record.

. With regard to your claim under section 552.107 ofthe Government Code, the DOE also has
informed this office that a student's right of access under FERPA to information about the
student does not prevail over an educational institution's right to assert the attorney-client
privilege." Therefore, to the extent that the requestor has a right ofaccess under FERPA to
any ofthe information for which you claim the attorney-client privilege, we will address your
assertion ofthe privilege under section 552.107.

Section 552.107 of the Government Code protects information coming within the
- attorney-client privilege. Gov't Code § 552.107. When asserting the attorney-client

privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to
demonstrate the elements ofthe privilege in order to withhold the information at issue. Open
Records Decision No. 676 at 6-7 (2002).

First, a governmentalbody must demonstrate that the information constitutes or documents
a communication. Id at 7. .Second, the communication must have been made "for the
purpose of facilitatingthe rendition ofprofessional legal services" to the client governmental
body. TEX. R. EvID.. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or
representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating
professional legal services to the client governmental body. In re Texas Farmers Ins.
Exch., 990 S.W.2d 337,340 (Tex.App.-Texarkana 1999,orig.proceeding) (attorney-client

. privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of attorney).

2A copy of this letter may be found on the Office of the Attorney General's website:
http://www.oag.state.tx.us/opinopen/ogreeources.shtml.

3In the future, if the districtdoes obtain studentconsentto submitunredacted educationrecords, and
the districtseeksa rulingfromthisofficeontheproperredactionof thoseeducation recordsin compliance with
FERPA, wewill rule accordingly.

"Ordinarily, FERPAprevails over an inconsistent provision of state law. See Equal Employment
Opportunity Comm 'nv. CityofOrange, Tex., 905F.Supp.381, 382(E.D.Tex. 1995);OpenRecordsDecision
No. 431 at 3.
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Governmental attorneys often act in capacities other than that ofprofessional legal counsel,
such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a communication
involves an attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the
privilege applies only to communications between or among clients, client representatives,
lawyers, and lawyer representatives. TEX. R.EVID. 503(b)(1 )(A)-(E). Thus, a governmental
body must inform this office ofthe identities and capacities ofthe individuals to whom each
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to

.- -- -- --- --a c0l1fiQel1t1a:r-cofififiUfiicatiC5n;-ia.-S03(b)tl)~-m~-aning-it-was-"nohnterrded-to-bedrsclosedr:"
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance ofthe rendition
ofprofessional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission
of the communication." Id 503(a)(5).

Whether a communication meets this definition depends on the intent ofthe parties involved
at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184
(Tex. App.-Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect to waive the
privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein).

You state that a portion of the submitted information consists of confidential
communications between university counsel and a university official that were made for the
purpose of rendering legal services. Based on your representations and our review of the
information at issue, we find that the university may withhold the information you have
marked under section 552.107 of the Government Code.

Section 552.117 (a)(1) ofthe Government Code excepts from disclosure the home addresses
and telephone 'numbers, social security numbers, and family member information ofcurrent
or former officials or employees of a governmental body who request that this information
be kept confidential under section 552.024 of the Government Code. See Gov't
Code §§ 552.024,. 117(a)(I). Additionally, section 552.117 also encompasses personal
cellular telephone numbers, provided that the cellular telephone service is paid for by the
employee with his or her own funds. See Open Records Decision No. 670 at 6 (2001)
(extending section 552.117(a)(l) exception to personal cellular phone number and personal
pager number of employee who elects to withhold home phone number in accordance with
section 552.024). Whether a particular piece of information is protected by
section 552.117(a)(1) must be determined at the time the request for it is made. See Open
Records DecisionNo. 530 at 5 (1989). You state that the employee whose cellular telephone
number is at issue timely elected to keep her personal information confidential. Accordingly,
the university must withhold the cellular telephone number you have marked pursuant to
section 552.117(a)(1) of the Government Code.
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Section 552.137 ofthe Government Code states that "an e-mail address ofamember ofthe
public that is provided for the purpose ofcommunicating electronicallywith a governmental
body is confidential and not subject to disclosure under [the Act]," unless the owner ofthe
e-mail address has affirmatively consented to its public disclosure. Gov't Code
§ 552.137(a)-(b). The types of e-mail addresses listed in section 552.137(c) may not be
withheld under this exception. See id. § 5?2.137(c). Likewise, section 552.137 is not
applicable to an institutional e-mail address.an Internet website address, or an e-mail address

. - - - - --thaCa-governnrental-entity-maintains--focone-of-its-officialsoremployees.:"The -e~mail·· - ----- - .---
addresses at issue are not of a type specifically excluded by section 552.137(c). The
university must withhold the e-mail addresses you have marked under section 552.137 ofthe
Government Code, unless the owners have affirmatively consented to their disclosure.

In summary, the university may withhold the information you have marked under.
section 552.107 of the Government Code. The university must withhold the cellular
telephone number you have marked pursuant to section 552.117(a)(1) of the Government
Code. The university must withhold the e-mail addresses you havemarked under
section 552.137 of the Government Code, unless the owners have affirmatively consented
to their disclosure. This ruling does not address the applicability ofFERPA to the submitted
information. Should the university determine that all or portions of the submitted
information consists of"education records" subject to FERPA, the university must dispose
of that information in accordance with FERPA, rather than the Act. The remaining
information must be released.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney generalto reconsider this ruling. Gov't Code § 552.301(f). Ifthe
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must file suit in
Travis County within 30 calendar days. Id. § 552.324(b). In order to get the full benefitof
such a challenge, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3), (c). If the governmental body does not appeal this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a).

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the governmental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptlypursuant to section 552.221(a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 ofthe
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Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general's Open Government Hotline,
toll free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or
county attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can challenge that decision by suing the governmental

---ood)C Ri.-§552J2f(a); Texas-Dep'rof Pub: StifetYY:Gilbreath;-842-S~W~2(1408; 411- --­
(Tex. App.-Austin 1992, no writ).

Please remember that under the Act the release ofinformation triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. Ifrecords are released in compliance with this ruling, be
sure that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Office of the
Attorney General at (512) 475-2497.

lithe governmental body, the requestor, or any other person has questions or .comments
about this ruling, they may contact our office. Although there is no statutory deadline for
contacting us, the attorney general prefers to receive any comments within 10 calendar days
of the date of this ruling.

Sincerely,

~
Benjamin A. Diener
Assistant Attorney General
Open.Records Division

BAD/eeg

Ref: ID# 307631

Enc. Submitted documents


