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November 24, 2008

Ms. Mari M. McGowan
Abernathy Roeder Boyd & Joplin, P.C.
P.O. Box 1210
McKinney, Texas 75070-1210

OR2008-16104

Dear Ms. McGowan:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 329413.

The McKinney Independent School District (the "district"), which you represent, received
two requests from the same requestor for several categories of information regarding a

.. specific-ihcidenf and Wilmeth Elementary School. .. You state-you' will release some
information to the requestor. You also state you have no information responsive to a portion
of the request. 1 You claim the submitted information is excepted from disclosure under
sections 552.101, 552.107, and 552.1'37 of the Government Code. We have considered the
exceptions you claim and reviewed the submitted representative sample ofinformation.2 We
have also received and considered comments submitted by the requestor. See Gov't Code

1The Act does not require a governmental body that receives a request' for information to create
information that did not exist when the request was received. See Econ. Opportunities Dev. Corp. v.
Bustamante, 562 S.W.2d 266 (Tex. Civ. App.-San Antonio 1978, writ dism'd); Open Records Decision
Nos. 605 at2 (1992), 563 at 8 (1990), 555 at 1-2 (1990).

2We assume that the "representative sample" ofrecords submitted to this office is truly representative
of the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open
records letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records
to the extent that those records contain substantially different types of information than that submitted to this
office. .
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§ 552.304 (interested party may submit comments stating why information should or should
not be released).

Initially, we note some ofthe submitted information is not responsive to the instant requests
for information because it was created after the date the district received the requests. We
have marked the non-responsive information. This ruling does not address the public
availability of any information that is not responsive to the request and the district is not
required to release that information in response to the requests.3

We also note that the submitted information includes education records. The United States
Department of Education Family Policy Compliance Office (the "DOE") has informed this
office that the Family Educational Rights and Privacy Act ("FERPA"), section 1232g of
title 20 of the United States Code, does not permit state and local educational authorities to
disclose to this office, without parental consent, unredacted, personally identifiable
information contained in education records for the purpose ofour review in the open records
ruling process under the Act.4 Consequently, state and local educational authorities that
receive a request for education records from a member of the public under the Act must not
submit education records to this office in unredacted form, that is, in a form in which
"personally identifiable information" is disclosed. See 34 C.F.R. § 99.3 (defining
"personally identifiable information"). Because our office is prohibited from reviewing
education records to determine the applicability ofFERPA, we will not address FERPA with
respect to the education records that you have submitted, except to note that parents have a
right of access to their own child's education records. See 20 U.S.C. § 1232g(a)(1)(A); 34
C.F.R. § 99.3. Such determinations under FERPA must be made by the educational authority
in possession ofthe education records. The DOE also has informed this office, however, that
a. parent's rightof access under FERPA to information about that parent's child does not
prevail over an educational institution's right to assert the attorney-client privilege.5

Therefore, to the extent that the requestor has a right of access under FERPA to any of the
information for which you claim the attorney-client privilege, we will consider your assertion
ofthe privilege. We also will consider your claim under section 552.137 ofthe Government
Code.

Section 552.107(1) of the Government Code' protects information coming within the
attorney;-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body

3As our determination on this issue is dispositive, we do not address your arguments under
section 552.101 of the Government Code to withhold this information.

4A copy of this letter may be found on the attorney general's website,
http://www.oag.state.tx.us/open/20060725usdoe.pdf.

5FERPA ordinarily prevails over an inconsistent provision of state law. See Equal Employment
Opportunity Comm 'n v. City o/Orange, Tex., 905 F.Supp. 381, 382 (E.D. Tex. 1995); Open Records Decision
No. 431 at 3 (1985). .
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has the burden ofproviding the necessary facts to demonstrate the elements ofthe privilege
in order to withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002).
First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents
a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made "for the
purpose offacilitating the rendition ofprofessional legal services" to the client governmental
body. TEX. R. EVID. 503(b)(I). The privilege does not apply when an attorney or
representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating
professional legal services to the client governmental body. In re Texas Farmers Ins.
Exch., 990 S.W.2d337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client
privilege does not apply if attorney acting in a capacity other than that of attorney).
Governmental attorneys often act in capacities other than that ofprofessional legal counsel,
such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a communication
involves an attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the
privilege applies only to communications between or among clients, client representatives,
lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(1). Thus, a governmental body
must inform this office of the identities and capacities of the individuals to whom each
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to
a confidential communication, id., meaning it was "not intended to be disclosed to third
persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of
professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission of
the communication." Id. 503(a)(5).

Whether a communication meets this definition depends on the intent ofthe parties involved
at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184
(Tex. App.-Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect to waive the
privilege at any time,a goyel1l1TIenta.l bQdy must~x:plain thatthe confidentiality of a
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-clientprivilege unless
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920,923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein).

You state the information at issue consists of confidential communications between an
attorney for the district and district employees that were made for the purpose ofrendering
professional legal advice to the district. You also state that the confidentiality of the
communications has been maintained. Based on these representations and our review ofthe
infonnation at issue, we agree the information you have marked consists of privileged
attorney-client communications that the district may withhold under section 552.107 of the
Government Code.

Section 552.137 of the Government Code excepts from disclosure "an e-mail address of a
member ofthe public that is provided for the purpose ofcommunicating electronically with
a governmental body" unless the member of the public consents to its release or the e-mail
address is of a type specifically excluded by subsection (c). See Gov't Code
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§ 552. 137(a)-(c). We note the requestor has a right ofaccess to her own e-mail address.ld.
§ 552.023 (person or person's authorized representative has special right of access to
information relating to person and protected from public disclosure by laws intended to
protect that person's privacy interest). The e-mail addresses we have marked are not of a
type specifically excluded by section 552.137(c). Therefore, the district must withhold the
e-mail addresses we have marked under section 552.137 ofthe Government Code unless the
district receives consent for their release.

In summary, the district may withhold the information you have marked pursuant to
section 552.107 of the Government Code. The marked e-mail addresses must be withheld
under section 552.137 of the Government Code unless the district receives consent for their
release. The remaining submitted responsive information must be released to the requestor.

This letter ruling is limited to the particular records at issue in this request and limited to the
facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other records or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For example, governmental bodies are prohibited
from asking the attorney general to reconsider this ruling. Gov't Code § 552.301(f). If the
governmental body wants to challenge this ruling, the governmental body must file suit in
Travis County within 30 calendar days. Id. §" 552.324(b). In order to get the full benefit of
such a challenge, the governmental body must file suit within 10 calendar days.
Id. § 552.353(b)(3). If the governmental body does not file suit over this ruling and the
governmental body does not comply with it, then both the requestor and the attorney
general have the right to file suit against the governmental body to enforce this ruling.
Id. § 552.321(a). ..- - -

If this ruling requires the governmental body to release all or part of the requested
information, the govermnental body is responsible for taking the next step. Based on the
statute, the attorney general expects that, upon receiving this ruling, the governmental body
will either release the public records promptly pursuant to section 552.221(a) of the
Government Code or file a lawsuit challenging this ruling pursuant to section 552.324 ofthe
Government Code. If the governmental body fails to do one of these things, then the
requestor should report that failure to the attorney general's Open Government Hotline,
toll free, at (877) 673-6839. The requestor may also file a complaint with the district or
county attorney. Id. § 552.3215(e).

If this ruling requires or permits the governmental body to withhold all or some of the
requested information, the requestor can challenge that decision by suing the governmental
body. Id. § 552.321(a); Texas Dep't of Pub. Safety v. Gilbreqth , 842 S.W.2d 408,411
(Tex. App.-Austin 1992, no writ).
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Please remember that under the Act the release ofinformation triggers certain procedures for
costs and charges to the requestor. Ifrecords are released in compliance with this ruling, be
Sl1re that all charges for the information are at or below the legal amounts. Questions or
complaints about over-charging must be directed to Hadassah Schloss at the Office of the
Attorney General at (512) 475-2497.

If the governmental body, the requestor, or any other person has questions or comments
about this ruling, they may contact our office. Although there is no statutory deadline for
contacting us, the attorney general prefers to receive any comments within 10 calendar days
of the date of this ruling.

Sincerely,

~s~
Assistant Attorney General
Open Records Division

ALS/jb

.Ref: ID# 329413

Ene. Submitted documents

c: _RecJ.ll~stQr

(w/o enclosures)


