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Dear Mr. Moore:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 336647.

The City ofForney (the "city"), which you represent, received a request for all information
pertaining to a specified address. You state that most of the responsive information will be
released t6 the requestor. You claim that the submitted e-mail is excepted from disclosure
under section 552.107 of the Government Code. We have considered the exception you
claim and reviewed the submitted information.

Section 552.107(1) protects information that comes within the attorney-client privilege.
When asserting the attorney-client privilege, a governmental body has the burden of
providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege in order to
withhold the information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a
governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents a
communication. Id. at 7. Second, the communication must have bt;en made "for the purpose
of facilitating the rendition ofprofessional legal services" to the client governmental body.
TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or representative is
involved in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal
services to the client governmental body. In re Texas Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337,
340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply
if attorney acting in a capacity other than that of attorney). Third, the privilege applies only
to communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer
representatives. See TEX. R. EVID. 503(b)(1). Thus, a. governmental body must inform this
office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at
issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential
communication, meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than
those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal
services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the
communication." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends
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on the intent ofthe parties involved at the time the information was communicated. Osborne
v. Johnson, 954 S.W.2d 180,184 (Tex. App.-Waco 1997, no writ). Moreover, because the
client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must explain that
the confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.107(1) generally,
excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client
privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, ~22
S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts
contained therein).

You stat,e that the submitted e-mail constitutes a confidential commtmication between a city
planner and city attorneys, all of whom you have identified. You state that this e-mail was
made in furtherance of the rendition oflegal services to the city, and you inform this office'
that this communications has remained confidential. Based on your representations and our
review, we agree that the submitted e-mail constitutes a privileged attorney-client
communication. Accordingly, the city may withhold the submitted information under
section 552.107 of the Government Code.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous ,
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Goverl.lIl.1ent Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of '
the Attorney General at (512) 475-2497.

Sincerely,

~.~
Reg Hargrove
Assistant Attorney General
Open Records Division
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Ref: ID# 336647

Enc. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)


