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Dear Ms. Hollmann:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 332995.

The Ector County Independent School District (the "district"), which you represent, received
a request for the personnel file of a named teacher, including information regarding
complaints. You state you have released some information to the requestor. You also inform
us that you are withholding student identifying information pursuant to the Family
Educational Rights and Privacy Act ("FERPA"), 20 U.S.C. § 1232g.1 You claim some of
the submitted information is excepted from disclosure under sections 552.107 and 552.117
of the Government Code. We have considered the exceptions you claim and reviewed the
submitted information.

Initially, we note some of the submitted information, which we have marked,' is not
responsive to this request for information because it was created after the date the district
received the request. The district need not release non-responsive information in response
to this request, and this ruling will not address that information.

Next, we note that some of the documents in Category Two may be excepted from public
disclosure under section 552.1 01 of the Government Code. Section 552.1 01 of the
Government Code excepts from disclosure "information considered. to be confidential by
law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Id. § 552.101. Section 21.355

lThe United States Department of Education Family Policy Compliance Office (the "DOE") has
informed this office that FERPA does not permit state and local educational authorities to disclose to this office,
without parental consent, unredacted, personally identifiabIe information contained in education records for the
purpose of our review in the open records ruling process under the Act. The DOE has determined that FERPA
determinations must be made by the educational authority in possession of the education records. We have
posted a copy of the letter from the DOE to this office on the Attorney General's website:
http://www.oag.state.tx.us/open/20060725usdoe.pdf.
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of the Education Code provides that "[a] document evaluating the performance ofa teacher
or administrator is confidential." Additionally, the court has coricluded that a written
reprimand constitutes an evaluation for purposes of section 21.355 as it "reflects the
principal's judgment regarding [a teacher's] actions, gives corrective direction, and provides
for further review." North East Indep. Sch. Dist. v. Abbott, 212 S.W.3d 364 (Tex.
App.-Austin 2006, no pet.). This office has interpreted section 21.355 to apply to any
document that evaluates, as that term is commonly understood, the performance ofa teacher
or an administrator. See Open Records DecisionNo. 643 (1996). In Open Records Decision
No. 643, we concluded that a "teacher" for purposes of section 21.355 means a person who
(l) is required to and does in fact hold a certificate or permit required under chapter 21 ofthe
Education Code and (2) is teaching at the time of his or her evaluation. Id.

You do not indicate whether the individual whose evaluations are at issue held a teacher's
certificate or permit under chapter 21 of the Education Code and was performing the
functions of a teacher at the time of the evaluation. Therefore we must rule conditionally.
To the extent the individual in question did hold a teacher's certificate or permit and was
functioning as a teacher at the time of the evaluation, then the district must withhold the
documents we have marked under section 552.101 of the Government Code in conjunction
with section 21.355 of the Education Code. To the extent the individual in question did not
hold a teacher's or administrator's certificate or permit or was not functioning as a teacher
or administrator at the time ofthe evaluation, then the information at issue is not confidential
under section 21.355 ofthe Education Code and may not be withheld under section 552.101
of the Government Code.

Next, you assert that the responsive information in Category One is excepted from disclosure
under section 552.107(1) of the Government Code, which protects information coming
within the attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a
governmental body has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the
elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open Records
Decision Nos.. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that the
information constitutes or documents a communication. Id. at 7. Second, the
communication must have been made "for the purpose of facilitating the rendition of
professional legal services" to the client governmental body. Tex. R. Evid. 503(b)(1). The
privilege does· not apply when an attorney or representative is involved in some capacity
other than that of providing or facilitating professional legal services to the client
governmental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex.
App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply ifattorney
acting in capacity other than that ofattorney). Governmental attorneys often act in capacities
other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, or
managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the government
does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to communications
between or among clients, client representatives, lawyers, lawyer representatives, and
lawyers representing another party in a pending action concerning a matter of common
interest therein. Tex. R. Evid. 503(b)(1)(A)-(E). Thus, a governmental body must inform
this office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication
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at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential
communication, id. 503(b)(1), meaning it was "not intended to be disclosed to third persons .
other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition ofprofessional
legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the
communication." Id. 503(a)(5).

Whether a communication meets this definition depends on the intent ofthe parties involved
at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180; 184
(Tex. App.-Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect to waive the
privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
otherwise waived by the governmental body. See Hu{e v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein).

You state that the responsive documents in Category One are communications between an
attorney for thedistrict and the attorney for the teacher named in the request. Upon review,
we determine that the district has failed to demonstrate that these documents constitute
confidential communications between privileged parties made for the purpose offacilitating
the rendition ofprofessional legal services. Accordingly, none of this information may be
withheld under'section 552.107 of the Government Code.

You assert some ofthe remaining information in Category Two is excepted from disclosure
under section 552.1 17(a)(I) of the Government Code. Section 552.1 17(a)(1) excepts from
disclosure the current and former home addresses and telephone numbers, social security
numbers, and family member information of current or former officials or employees of a
governmental body who request that this information be kept confidential under
section 552.024 of the Government Code. Gov't Code § 552.1 17(a)(1). We note that
section 552.117 also encompasses a personal cellular telephone number, unless the service
is paid for by a governmental body. See Open Records Decision Nos. 670 at 6 (2001), 506
at 5-7 (1988) (statutory predecessor to section 552.117 not applicable to cell phone numbers
provided and paid for by governmental body and intended for official use). Whether
information is protected by section 552.117(a)(1) must be determined at the time the request
for it is made. See Open Records Decision No. 530 at 5 (1989). Pursuant to
section 552.1 17(a)(I), the district must withhold this personal information that pertains to
a current or former employee ofthe district who elected, prior to the district's receipt of the
request for information, to keep such information confidential. If the individual at issue
timely elected confidentiality under section 552.024, the district must withhold the personal
information wehave marked under section 552. 117(a)(1) of the Government Code. The
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district may not withhold this information under section 552.117(a)(1 ), however, if the
named individual did not make a timely election to keep this information confidentia1.2

In summary, provided that the individual whose evaluations are at issue did hold a teacher's
certificate or permit and was functioning as a teacher at the time ofthe evaluation, the district
must withhold the documents we have marked under section 552.101 of the Goveriunent
Code in conjunction with section 21.355 of the Education Code. lithe individual at issue
timely elected confidentiality, then the district must withhold the personal information we
have marked in the remaining information under section 552.117(a)(1) of the Government
Code. The remaining responsive information must be released to the requestor.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index or1.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, at (877)
673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public information
under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office ofthe Attorney
General at (512) 475-2497.

Sincerely,

~~
Amy L.S. Shipp
Assistant Attorney General
Open Records Division

ALS/jb

Ref: ID# 332995

Ene. Submitted documents

cc: Requestor
(w/o enclosures)

2We note the submitted information contains a social security number. Section 552.l47(b) of the
Government Code authorizes a governmental body to redact a living person's social security number from
public release without the necessity of requesting a decision from this office under the Act.


