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Dear Ms. Jimenez:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 333478.

The Nueces County Clerk (the "county clerk") received two requests from the same requestor
for informationpertaining to the November 2008 General Election, including an "[e]lectronic
copy of individual ballot records for all votes cast via the Eslate voting machines," and an
electronic copy of the ballot images related to "the self-checking system." You explain the
county clerk has interpreted the request for an electronic copy ofthe ballot images related to
the "self-checking system" to mean the test materials generated by the voting system testing. .
You state you have released all of the requested information except the electronic copies of
the individual ballot records and the test materials. You claim that the requested individual
ballot records and test materials are excepted from disclosure under section 552.101 of the
Government Code. We have considered the exception you claim.

Section 552.101 excepts from disclosure "information considered to be confidential by law,
either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't Code § 552.101. This section
encompasses information protected by other statl1.tes. Section 66.058 ofthe Election Code
reads in part as follows:

(a) Except as otherwise provided by this code, the precinct election records
shall be preserved by the authority to whom they are distributed for at least 22
months after election day.
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(b) The voted ballots shall be preserved securely in a locked room in the
locked ballot box in which they are delivered to the general custodian of
election records. Except as permitted by this code, a ballot box containing
voted ballots may not be opened during the preservation period.

(d) A custodian of a ballot box containing voted barlots commits an offense
if, during the preservation period prescribed by Subsection (a), the custodian:

(1) makes an unauthorized entry into the box; or

(2) fails to prevent another person from handling the box in an
unauthorized mmmer or from making an unauthorized entry
into the box.

(e) An offense under Subsection (d) is a Class A misdemeanor.

Elec. Code § 66.058 (a)-(b), (d)-(e). "Precinct election records" means the precinct election
returns, voted ballots, and other records of an election that are assembled and distributed .
under chapter 66 of the Election Code. See id. § 66.002. You assert, and we. agree, that the
requested electronic copy of individual ballot records is within this meaning of "precinct
election records."

The Election Code authorizes access to election records during the preservation period for
several purposes, including, for example, recounts, election contests, criminal investigations,
and counts conducted pursuant to chapter 127 of the Election Code. See Open Records
Decision No. 505 at 2 n. 2 (1988). We have no information that the Election Code
authorizes access to the record at issue in this case. Thus, this information is not subj ect to
disclosure under the Act until the preservation period has run. The preservation period in the
instant case is at least 22 months after the November 4, 2008 election. See Elec. Code
§ 66.058(a). Therefore, the responsive election record is confidential as long as the record
is required to be preserved pursuant to section 66.058 of the Election Code, and thus, the
election record at issue must be withheld under section 552.101 ofthe Government Code for
the duration of the retention period. After this period, the record is subject to public .
disclosure. See ORD 505 at 4 (a request made during the preservation period to inspect
voted ballots must be treated as a request to inspect the ballots when the retention period
expires).

You claim that the requested test results are made confidential under section 127.099 ofthe
Election Code, also encompassed by section 552.101. Section 127.099 provides as follows:
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(a) On completing each test, the presiding judge shall place the test ballots
and other test materials in a container provided for that purpose and seal the
container so it cannot be opened without breaking the seal. The manager,
tabulation supervisor, presidingjudge, and not more than two watchers, ifone
or more watchers are present, shall sign the seal. The watchers must be of
opposing interests if such watchers are present.

(b) The test materials shall remain sealed for the period for preserving the
precinct election records.

(c) The container may not be unsealed unless the contents are necessary to
~onduct a test under this subchapter, a criminal investigation, election
contest, or other official proceeding under this code. If the container is
unsealed, the authority in charge of the proceeding shall reseal the contents
when not in use.

Elec. Code § 127.099(a) - (c). You specifically contend that the requested test materials are
made confidential under section 127.099(c), which prohibits the unsealing of the container
holding the test results except in certain circumstances not present here. Furthermore,
section 127.099(b) specifies that the container must remain sealed for "the period for
preserving the precinct election records." The retention period for the November 4,2008
election is, as noted above; at least 22 months. Id. § 66.058(a). Accordingly, because the
county clerk received this request during the retention period, the requested test materials are
confidential pursuant to section 127.099(c) of the Election Code and they must be withheld
under section 552.1 01 of the Government Code for the duration of the retention period.
After this period, the record is subject to public disclosure. Cj ORD 505 at 4 (confidentiality
conferred by section 66.058. of Election Code applies only during retention period).

In summary, the responsive election record is confidential pursuant to section 66.058 ofthe
Election Code and the requested test materials are confidential pursuant to section 127.099(c)
of the Election Code for as long as the election record and test materials are required to, be
preserved; thus, the election record and test materials at issue must be withheld under
section 552.101 of the Government Code for the duration of the retention period.

This lett~r ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers impoliant deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and'
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, at (877)
673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public information
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under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office ofthe Attorl).ey
General at (512) 475-2497.
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