GREG ABBOTT

February 10, 2009

Ms. Sharon Alexander

Associate General Counsel

Texas Department of Transportation
125 Bast 11" Street

Austin, Texas 78701-2483

OR2009-01742

Dear Ms. Alexander: -

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the

Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was

assigned ID# 334794.

The Texas Department of Transportation (the “department”) received three requests from
three different requestors for two specified audit reports, information pertaining those
reports, and personnel information related to disciplinary actions against department
employees. You state that some of the requested information has been or will be released
to the requestors. You claim that the submitted information is excepted from disclosure
under sections 552.107,552.111,552.116,552.117,552.130 and 552.137 of the Government
Code.! We have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted
information. :

! Although you also argue the aitorney-client privilege under section 552.101 of the Government Code,
this office has concluded that section 552.107 is the appropriate exception. See Open Records Decision
No. 676 (2002). Thus, we consider your attorney-client arguments only under section 552.107.

Z\We assume that the representative sample of records submitted to this office is truly representative
of the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open
records letter does not reach and, therefore, does not authorize the withholding of any other requested records
to the extent that those records contain substantially different types of information than that submitted to this
office. '
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" You claim that Exhibit B is excepted from disclosure under section 552.116 of the
Government Code. Section 552.116 provides as follows:

(a) An audit working paper of an audit of the state auditor or the auditor of
a state agency, an institution of higher education as defined by
Section 61.003, Education Code, a county, a municipality, a school district,
or a joint board operating under Section 22.074, Transportation Code,
including any audit relating to the criminal history background check of a
public school employee, is excepted from the requirements of
Section 552.021. If information in an audit working paper is also maintained
in another record, that other record is not excepted from the requirements of
Section 552.021 by this section.

(b) In this section:

(1) ‘Audit’ means an audit authorized or required by a statute of this
state or the United States, the charter or an ordinance of a
municipality, an order of the commissioners court of a county, a
resolution or other action of a board of trustees of a school district,
including an audit by the district relating to the criminal history
background check of a public school employee, or a resolution or
other action of a joint board described by Subsection (a) and includes
an investigation.

(2) ‘Audit working paper’ includes all information, documentary or
otherwise, prepared or maintained in conductmg an audit or preparing
an audit report, including:

(A) intra-agency and interagency communications; and
(B) drafts of the audit report or portions of those drafts.

Gov’t Code § 552.116. You state that the submitted information consists of working papers
that were compiled by the department’s internal auditor during the course of audits
authorized under chapter 321 of the Government Code. See Transp. Code § 201.108 (Texas
Transportation Commission shall appoint internal auditor for department); see also Gov’t
Code §§ 321.0131-.0134, 321.0136, 2102.007 (relating to duties of the internal auditor).
Upon review of the submitted documents and consideration of the arguments, we conclude
‘the department may withhold Exhibit B under section 552.116.° '

3As our ruling is dispositive, we need not address your remaining arguments against the disclosure of
the Exhibit B.
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Next, you seek to withhold Exhibit C under section 552.107 of the Government Code.
Section 552.107(1) protects information coming within the attorney-client privilege. When
asserting the attorney-client privilege, a governmental body has the burden of providing the
necessary facts to demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the
information at issue. Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental
body must demonstrate that the information constitutes or documents a communication. Id.
at 7. Second, the communication must have been made “for the purpose of facilitating the
rendition of professional legal services” to the client governmental body. TEX. R.
EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or representative is involved
in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal services to the
client governmental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex.
App.—Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if
attorney acting in a capacity other than that of attorney). Third, the privilege applies only
to communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer
- representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(1). Thus, a governmental body must inform this
office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at
issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential
communication. /d. 503(b)(1), meaning it was “not intended to be disclosed to third persons
other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional
legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the
communication.” Id. 503(a)(5). '

Whether a communication meets this definition depends on the infent of the parties involved
at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S'W.2d 180, 184
(Tex. App.—Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect to waive the
privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
- communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein).

You state that Exhibit C contains e-mails sent by and among-attorneys and employees of the
department. You also state that the information in Exhibit C consists of communications that
were made in connection with the rendition of professional legal services. Finally, you state
that the communications have remained confidential. Based upon your representations, and
our review, we conclude that the information in Exhibit C constitutes or documents
privileged communications made for the purpose of facilitating the rendition of professional
legal services to the department. Therefore, the department may withhold this information
under section 552.107 of the Government Code.*

*As our ruling is dispositive, we need not address your remaining arguments against the disclosure of
Exhibit C.
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Next, you claim that the information you have marked in the documents labeled “Employee
Confidential” is excepted under section 552.117 of the Government Code.
Section 552.117(a)(1) of the Government Code excepts from disclosure the home address
and telephone number, social security number, and family member information of a current
or former official or employee of a governmental body who requests that this information
‘be kept confidential under section 552.024 of the Government Code. Gov’t Code
§ 552.117(a)(1). We note that section 552.117 also encompasses a personal cellular
telephone number, provided that the service is not paid for by a governmental body. See
Open Records Decision No. 506 at 5-7 (1988) (statutory predecessor to section 552.117 not
applicable to cellular telephone numbers provided and paid for by governmental body and
intended for official use). Whether a particular item of information is protected by
section 552.117(a)(1) must be determined at the time of the governmental body’s receipt of
the request for the information. See Open Records Decision No. 530 at 5 (1989). Thus,
information may only be withheld under section 552.117(a)(1) on behalf of a current or
former official or employee who made a request for confidentiality under section 552.024
prior to the date of the governmental body’s receipt of the request for the information.
Information may not be withheld under section 552.117(a)(1) on behalf of a current or
former official or employee who did not timely request under section 552.024 that the
information be kept confidential. You do not inform us, and the submitted information does
not reflect, whether the department employees at issue elected to keep their information
confidential pursuant to section 552.024 of the Government Code prior to the department
receiving the request at issue. If the department employees made timely elections under
section 552.024 and the cellular telephone service at issue was not paid for by the
department, the department must withhold the information you have marked in the
“Employee Confidential” documents under section 552.117(a)(1). Ifthe employees at issue
did not make timely elections under section 552.024, or if the department paid for the
cellular telephone service, the marked information in the “Employee Confidential”
documents may not be withheld under section 552.117(a)(1).

In summary, the department may withhold Exhibit B under section 552.116 of the
Government Code. The department may withhold Exhibit C under section 552.107 of the
Government Code. If the department employees made timely elections under
section 552.024, the department must withhold the information you have marked in the
“Employee Confidential” documents under section 552.117(a)(1). However, the department
may only withhold the employee’s marked cellular telephone number if the department did
not pay for the cellular telephone service. The remaining information in the “Employee
Confidential” documents must be released to the requestors who requested that information.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
~ to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
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responsibilities, please visit our website at “http://www.oag.‘state.tx.us/onen/index_orl.nhn.

or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free, -

at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General at (512) 475-2497.

Sincerely,

Laura E. Ream

Assistant Attorney General

Open Records Division
LER/eb

Ref: ID# 334794

"Enc. Submitted documents

cc: Requestors
(w/o enclosures)




