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Dear Mr. Rammel:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Yourrequestwas
assigned ID# 336436.

The City ofHutto (the "city"), which you represent, received a request for: (1) the city's past
and current records retention and destruction policies, (2) communications between
representatives of the city and representatives ofWilliamson County (the "county") related
to the county landfill, (3) communications between representatives of the city and
representatives ofWaste Management, Inc., and (4) documents related to proposed athletic
facilities and/or business parks that would have utilized land owned by the county or funds
provided by the county. You state that the city has released a portion of the requested
information to the requestor. You claim that portions of the submitted information are
excepted from disclosure under sections 552.107 and 552.137 ofthe Government Code. We
have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body
has the burden ofproviding the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege
in order to withhold the infonnation at issue. See Open Records Decision No. 676 at 6-7
(2002). First, a govemmental body must demonstrate that the information constitutes or
documents a communication. See id. at 7. Second, the communication must have been made
"for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services" to the client
governmental body. TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney
or representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating
professional legal services to the client governmental body. See In re Texas Farmers Ins.
Exch., 990 S.W.2d337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client
privilege does not apply if attorney acting in a capacity other than that of attorney). Third,
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the privilege applies only to communications between or among clients, client
representatives, lawyers, and lawyer representatives. See TEX. R. EVID. 503(b)(1). Thus,
a governmental body must inform this office of the identities and capacities of the
individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client
privilege applies only to a 'confidential communication, meaning it was "not intended to be
disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in'furtherance ofthe
rendition of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the
transmission of the communication." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this
definition depends on the intent of the parties involved at the time the information was
communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, no
writ). Moreover, because the client may elect to waive the privilege at any time, a
governmental body must explain that the confidentiality of a communication has been
maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is
demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the
governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege
extends to entire communication, including facts contained therein).

You state that the e-mails you have marked in Exhibit C are communications among the city
manager, city finance director, and city attorney, all ofwhom you have identified. You state
that these communications were made in furtherance ofthe rendition oflegal services to the
city and you inform this office that these communications have remained confidential.
Based on your representations and our review, we agree that the information you have
marked in Exhibit C constitutes privileged attorney-client communications. Accordingly,
the city may withhold this information under section 552.107 of the Government Code.

You also raise section 552.137 ofthe Government Code, which excepts from disclosure "an
e-mail address ofa member ofthe public that is provided for the purpose ofcommunicating
electronically with a governmental body" unless the member of the public consents to its
release or the e-mail address is ofa type specifically excluded by section 552.137(c). See
Gov't Code §552.137(a)-(c). You have marked several e-mail addresses for exclusion under
this exception. We note that this office has previously determined that section 552.137 does
not apply to a business's general e-mail address. See, e.g., Open Records Letter
No. 2003-3627 (2003). Therefore the city must release the general business e-mail addresses
we have marked. We have also marked for release several professional e-mail addresses
belonging to city and county employees. Additionally, subsection (c)(1) states that
subsection (a) does not apply to an e-mail address "provided to a governmental body by a
person who has a contractual relationship with the governmental body or by the contractor's
agent" and subsection (c)(2) states that subsection (a) does not apply to an e-mail address
"provided to a governmental body by a vendor who seeks to contract with the governmental
body or by the vendor's agent[.]" Id.§ 552. 137(c)(1), (2). Therefore, to the extent that the
remaining e-mail addresses you have marked belong to employees of vendors who either
have or are seeking a contractual relationship with the city, these e-mail addresses may not
be withheld under section 552.137. We agree that the rest of the e-mailaddresses you have
marked are subject to section 552.137(a). We have also marked several additional e-mail
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addresses, including personal e-mail addresses belonging to city employees or officials, that
the city must also withhold under section 552.l37(a), to the extent that the owners ofthese
e-mail addresses have not consented to release.

In summary, the city: (1) may withhold the information you have marked under
section 552.107, and (2) must withhold the e-mail addresses we have marked under
section 552.137, to the extent that the owners of these e-mail addresses have not consented
to release, with the exception that any such e-mail addresses belong to employees ofvendors
who either have or are seeking a contractual relationship with the city must be released.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
or call the Office of the Attorney General's· Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General at (512) 475-2497.

Sincerely,

Ryan T. Mitchell
Assistant Attorney General
Open Records Division

RTM/eb

Ref: ID# 336436

Ene. Submitted documents

cc: Requestor
(w/o enclosures)


