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Dear Mr. Saldana:

You ask whether certain infonnation is subject to required public disclosure under the
Public Infonnation Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 335876 (Public Infonnation Request # 4873).

The Brownsville Independent School District (the "district"), which you represent, received
a request for specific handouts from a district Board of Tmstees meeting held on
December 2,2008. You claim thatthe submitted infonnation is excepted from disclosure
under section 552.107 of the Government Code 'and the Family Educational Rights and
Privacy Act ("FERPA"), section 1232g of title 20 of the United States Code. l We have
considered the exceptions you claim and reviewed the submitted infonnation.

The United States Department ofEducation Family Policy Compliance Office (the "DOE")
has infonned this office that "FERPA" does not pennit state and local educational authorities
to .disclose to this office, without parental consent, unredacted, personally identifiable
infonnation contained in education records for the purpose ofour review in the open records
mling process under the Act? Consequently, state and local educational authorities that

IAlthough you raise section 552.101 of the Government Code, you have not asserted any law under
which any of the information at issue is considered to be confidential for purposes of section 552.101. Thus,
we asslune you no longer claim tIlis exception. See Gov't Code §§ 552.301, .302.

2A copy of tIlis letter may be found on the Office of tile Attorney General's website:
htlp://www.oag.state.tx.us/open/20060725usdoe.pdf.
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receive a request for education records from a member ofthe public under the Act must not
submit education records to this office in lUu'edacted fonn, that is, in a fonn in which
"personally identifiable infOlmation" is disclosed. See 34 C.F.R. § 99.3 (defining
"personally identifiable information"). You state that a pOliion ofthe submitted infonnation
is subject to FERPA. Because our office is prohibited from reviewing these education
records, we will not address the applicability of FERPA to any of this information. Such
detenninations under FERPA must be made by the educational authority in possession ofthe
education records.3

Initially, we note that some oftJ;te sublnitted infonnation is subject to section 552.022 ofthe
Govenunent Code. Section 552.022 provides that:

(a) the following categories of infonnation are public infonnation and not
excepted from required disclosure under this chapter lU1less they are expressly
confidential under other law:

(3) information in an accolU1t, voucher, or contract relating to
the receipt or expew:liture of public or other flU1ds by a
govelnmental body;

!d. § 552.022(a)(3). The submitted infOlmation includes expenditure repOlis detailing
specific payments made to district consultants during the 2007 and 2008 fiscal year. We
conclude that this is information in an accOlU1t relating to the receipt or expenditure ofpublic
nU1ds, and thus, the district must release this inforrn:ationlU1der section 552.022(a)(3) ofthe
Government Code unless it is excepted from disclosure under section 552.108 of the
Government Code or is expressly confidentiallU1der other law. You raise section 552.107
for the information subject to section 552.022(a)(3). However, section 552.107 of the
Government Code is a discretionary exception that protects a governmental bodY's interests
and may be waived. As such, it is not other law that makes infonnation confidential for
purposes of section 552.022. See Open Records Decision Nos. 665 at 2 n.5 (2000)
(discretionary exceptions generally), 676 at 10-11 (2002) (attorney-client privilege lUlder
section 552.107 may be waived). Accordingly, the district may not withhold the expediture
reports we have marked under section 552.107. We note that the attorney-client privilege,
which you raise for the submitted infonnation, is also fOlU1d in Rule 503 ofthe Texas Rules
ofEvidence. The Texas Supreme COUli held that "[t]he Texas Rules ofCivil Procedure and
Texas Rules ofEvidence are 'other law' within the meaning of section 552.022." See In re
City a/Georgetown, 53 S.W.3d 328 (Tex. 2001); see also Open Records Decision No. 676
(2002). Accordingly, we will consider your asseliion ofthe. attorney~client privilege lU1der
Rule 503 with respect the expenditure repOlis subject to section 552.022.

31n the future, if the dish'ict does obtain parental consent to submit unredacted education records and
the district seeks a lUling fl:om this office on the proper redaction ofthose educationrecords in compliance with
FERPA, we willlUle accordingly.
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Rule 503 ofthe Texas Rules ofEvidence, which encompasses the attorney-client privilege,
provides as follows:

A client has a privilege to refuse to disclose and to prevent any other person
from disclosing confidential commlmications made for the purpose of
facilitating the rendition of professional legal services to the client:

(A) between the client or a representative ofthe client and the
client's lawyer or a representative of the lawyer;

(B) between the lawyer and the lawyer's representative;

(C) by the client or a representative of the client, or the·
client's lawyer or a representative of the lawyer, to a lawyer
or a representative of a lawyer representing another party in
a pending action and conceming amatter ofcommon interest
therein;

(D) between representatives ofthe client or between the client
and a representative of the client; or

(E) among lawyers and their representatives representing the
same client.

.Tex. R. Evid. 503. A corrimunication is "confidential" ifnot intended to be disclosed to third
persons other than those to whom disclosure is made in fmiherance of the rendition of
professional legal services to the client or those reasonably necessaryfor the transmission of
the communication. Id. 503(a)(5). Thus, in order to withhold attorney-client privileged
infonnation from disclosure lmder Rule 503, a gover11111ental body must: (1) show that the
document is a commlmication transmittedbetweenprivileged pmiies orreveals a confidential
communication; (2) identify the paliies involved in the communication; and (3) show that
the communication is confidential by explaining that it was not intended to be disclosed to
third persons and that it was made in furtherance of the rendition of professional legal
services to the client. See ORD 676. Upon a demonstration of all three factors, the
infonnation is privileged and confidential under Rule 503, provided the client has not waived
the privilege or the docmnent does not fall within the pm-view of the exceptions to the
privilege enumerated in Rule 503(d). Pittsburgh Corning Corp. v. Caldwell, 861
S.W.2d 423,427 (Tex. App.-Houston [14th Dist.] 1993, no writ).

You generally assert that attorney-client privilege is applicable to the expenditure reports.
However, you have provided no arguments demonstrating that the expenditure repOlis
subject to section 552.022(a)(3) consist ofprivileged attomey-client cOlmnunications. See
Gov't Code § 552.301(e)(1)(A) (govenllnental body must explain why stated exception
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applies); ORD, 676 at 6-7 (governmental body must demonstrate applicability of
attorney-client privilege to infonnation at issue). Accordingly, we conclude that the district
may not withhold any of the infonnation at issue under mle 503. As no fmiher arguments
are asserted for this infonnation, it must be released to the requestor.

We will now address your claim tmder section 552.107 of the Government Code for the
infonnation not subject to section 552.022(a)(3). When asserting the attorney-client
privilege under section 552.107, a governmental body has the burden of providing the
necessary facts to demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the
infonnation at issue. See ORD 676 at 6-7. The elements of the privilege tmder
section 552.107 are the same as those for Rule 503 outlined above. In this instance, although
you generally assert that the remaining information is excepted fi'om disclosure tmder
section 552.107, you have not provided any arguments demonstrating how any of the
information at issue constitutes confidential cOlmnunications between privileged part(es
made for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services. See Gov't
Code § 552.301(e)(1)(A) (governmental body must explain how claimed exception to
disclosure applies). Thus, we find you have failed to establish that the attorney-client
privilege is applicable to the remaining information. Accordingly, no portion of the
remaining infonnation may be withheld tmder section 552.107 of the Govenunent Code.

We note that portions of the submitted information appear to be protected by copyright. A
custodian ofpublic records must complywith the copyright law and is not required to furnish
copies ofrecords that are protected by copyright. Attorney General Opinion 1M-672 (1987).
A governmental body must allow inspection of copyrighted materials unless an exception
applies to the information. Id. Ifa member ofthe public wishes to make copies ofmaterials
protected by copyright, the person must do so unassisted by the governmental body. In
making copies, the member ofthe public assumes the duty ofcompliance with the copyright
law and the risk of a copyright infringement suit. See Open Records Decision No. 550
(1990).

In summary, the submitted infonnation must be released to the requestor, but any
information protected by copyright must be released in accordance with copyright law.

This letter mling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this mling must not be relied upon as a previous

, detennination regarding any other infOlmation or any other circumstances.

This mling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please yisit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll fi'ee,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
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infonnation tmder the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General at (512) 475-2497.

Sincerely,

(}. O-L~
Christina Alvarado
Assistant Attorney General
Open Records Division

CA/cc

Ref: ID# 335876

Ene. Submitted documents

cc: Requestor
(w/o enclosures)


