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Mr. Mark G. Mann
Assistant City Attorney
City of Garland
P.O. Box 469002
Garland, Texas 75046-9002

0R2009-02907

Dear Mr. Mann:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Govennnent Code. Your request was
assigned ID# 340432 (GCA 09-0092).

Garland Police Department (the "department") received a request for a specified police
report. . You claim the requested information is excepted from disclosure tmder
sections 552.101, 552.108, and 552.130 ofthe Government Code. We have considered the
exceptions you claim and reviewed the submitted infonnation.

Section 552.101 of the Govennnent Code excepts fl.·om disclosure "infolmation considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't
Code § 552.101. This exception encompasses information that other statutes make
confidential. You raise section 552.101 in conjunction with section 58.007 of the Family
Code, which provides in part: .

(c) Except as provided by Subsection (d), law enforcement records and files
concerning a child and infonnation stored, by electronic means or otherwise,
concerning the child from which a record or file could be generated may not
be disclosed to the public and shall be:

(1) ifmaintained on paper or microfilm, kept separate fl.·om adult files
and records;
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(2) if maintained electronically in the same computer system as
records or files relating to adults, be accessible under controls that are
separate and distinct from controls to access electronic data
conceming adults; and

(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or
federal depository, except as provided by Subchapter B, D, and E.

(e) Law enforcement records and files conceming a child may be inspected
or copied by a juvenile justice agency as that teml is defined by
Section 58.101, a criminal justice agency as that tenn is defined by
Section 411.082, Government Code, the child, and the child's parent or
guardian.

G) Before a child or a child's parent or guardian may inspect or copy a record
or file concerning the child under Subsection (e), the custodian ofthe record
or file shall redact:

(1) any personally identifiable infonnation about a juvenile suspect, .
Offender, victim, or witness who is not the child; and

(2) any infonnation that is excepted from required disclosure under
Chapter 552, Government Code, or other law.

Fam. Code § 58.007(c), (e), (j); see id. § 51.03(a)-(b) (defining "delinquent conduct" and
"conduct indicating need for supervision" for purposes of Fam. Code tit. 3).
Section 58.007(c) is applicable to records of juvenile conduct that occurred on or after
September 1, 1997. See Act of June 2, 1997, 75th Leg., RS., ch. 1086, §§ 20, 55(a), 1997
Tex. Gen. Laws 4179, 4187, 4199; Open Records Decision No. 644 (1996).
Section 58.007(c) is notapplicable to infonnation that relates to a juvenile as a complainant,
victim, witness, or other involved party and not as a suspect or offender.

We find that the submitted infonnation involves juvenile offenders and thus is confidential
under section 58.007(c) ofthe Family Code. In this instance, however, the requestor may be
a parent or guardian ofone ofthe juvenile offenders. Ifso, then the requestor has a right to
inspect law enforcement records concerning her child pursuant to section 58.007(e). See id.
§ 58.007(e). In that event, however, any personally identifiable infonnation concerning the
other juvenile offenders must be redacted. See id. § 58.007(j)(1). For the purposes of
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section 58.0070), a juvenile suspect or offender is a child as defined by section 51.02 ofthe
Family Code. See id. § 51.02(2) ("child" means a person who is ten years ofage or older and
under seventeen years ofage). However, for the purposes ofsection 58.007(j), we conclude
that a juvenile victim or witness is a person who is under eighteen years of age. Therefore,
in the event the requestor has a right to inspect the submitted repOli, we agree that the
department must withhold the identifying information ofthe otherjuvenile offenders that you
have marked in purple under section 58.007(j). Section 58.007(j) also provides that
infonnation subj ect to any other exception to disclosure under the Act or other law must be
redacted. See id. § 58.007(j)(2). Accordingly, we will address your claim under
section 552.108 of the Govermnent Code.

Section 552.108 excepts from disclosure "[i]nfonnation held by a law enforcement agency
or prosecutor that deals with the detection, investigation, or prosecution of crime ... if ...
release of the infonnation would interfere with the detection, investigation, or prosecution
of crime[.]" Gov't Code § 552.108(a)(1). A govenunental body must reasonably explain
how and why section 552.108 is applicable to the infonnation at issue. See id.
§ 552.301(e)(I)(A); Ex parte Pruitt, 551 S.W.2d 706 (Tex. 1977). You state that the
information that you have marked in red is related to an ongoing criminal investigation.
Based on your representation, we conclude that the department may withhold that
information under section 552.108(a)(1). See Houston Chronicle Publ'g Co. v. City of
Houston, 531 S.W.2d 177 (Tex. Civ. App.-Houston [14th Dist.] 1975), writref'dn.r.e.per
curiam, 536 S.W.2d 559 (Tex. 1976) (court delineates law enforcement interests that are
present in active cases).

ill summary, if the requestor is a parent or guardian of one of the juvenile offenders in the
submitted report, the department must withhold the infonnation you have marked in purple
under section 552.101 ofthe Government Code in conjunction with section 58.007(j)(1) of
the Family Code. The department may withhold the information you have marked in red
under section 552.108(a)(l) of the Government Code. If the requestor is not a parent or
gUal'dian of a juvenile offender in the submitted repOli, then the submitted infonnation must
be withheld fl.-om the requestor in its entirety under sectionS52.101 ofthe Govel11lTIent Code
in conjunction with section 58.007(c) of the Family Code.1

This letter mling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as pr~sented to us; therefore, this mling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other infonnation or any other circumstances.

This mling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. 'For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openJindex orl.php,

lAs our ruling is dispositive, we do not address your remaining argument against disclosure.
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or call the Office of the Attorney General's Open Govermnent Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public

.infOlmation under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General at (512) 475-2497.

sa;~
AmyL.S. Shipp
Assistant Attorney General
Open Records Division

ALS/cc

Ref: ID# 340432

Ene. Submitted documents

cc: Requestor
(w/o enclosures)


