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ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

________________________________________ GR_KG __ABB O_TT____________ __ __ ___ __ _ _

March 5, 2009

Ms. Melanie L. Hollmann
Atkins, Hollmann, Jones, Peacock, Lewis & Lyon
3800 East 42nd Street, Suite 500
Odessa, Texas 79762

Dear Ms. Hollmann:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the _
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 336444.

The Ector County Independent School District (the "district"), which you represent, received
a request for e-mails sent to and from a named individual during a specified time period, and
web sites visited by the named individual during the same time period. You state that the
district has· released portions of the requested information. You state that the district· has
redacted or withheld some ofthe responsive information pursuant to the Family Educational
Rights and Privacy Act ("FERPA"), section 1232g of title 20 of the United States Code. l

YOliclaimthattllesubinlttecfiilformatl()nisexceptecffr()11ldisC1()surel.lndersedf()ns552.101
and 552.117 of the Government Code. We have considered the exceptions you claim and
reviewed the submitted information. '

'The United States Department ofEducation Family Compliance Office has informed this office that .
FERPA does not pennit state and local educational authorities to disclose to this office, without parental
consent, unredacted, personally identifiable information contained in education records for the purposes of
review in the open records ruling process under the Act. Because our office is prohibited from reviewing
educatipn records to determine whether appropriate redactions under FERPA have been made, we will not
address the applicability ofFERPA to any of the submitted information. Such determinations under FERPA
must be made by the educational authority in possession of the education record.
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Section 552.101 excepts "information considered to be confidential by law, either
________c_ons!i!1:1tional, statutOly, or by judicial decision." Gov't Code § 552.101. This exception

encompasses-il1forffiation-that-o-tiler statiites mal(e- confidentlal~ You-rafse- section -552.-10-1 - - -- - -- -- --
in conjunction with the federal Health Insurance Portability a11,d Accountability Act of 1996 I

("HIPAA"),42 U.S.C. §§1320d--1320d;.8.- At the direction of Congress, theSecretary of·' -I
Health and Human Services ("RR'S"') promulgated regulations setting privacy standards fo=r=---~--~~I
medical records, which HHS issued as the Federal Standards for Privacy of Individually
Identifiable Health Information. See Health Insurance Portability and Accountability Act
of 1996,42 U.S.C. § 1320d-2 (Supp. IV 1998) (historical & statutory note); Standards for
Privacy ofIndividually Identifiable Health Information, 45 C.F.R. Pts. 160, 164 ("Privacy
Rule"); see also Attorney General Opinion JC-0508 at 2 (2002). These standards govern the
releasability ofprotected health information by a covered entity. See 45 C.F.R. pts. 160, 164.
Under these standards, a covered entity may not use or disclose protected health information,
except as provided by parts 160 and 164 of the Code of Federal Regulations. See id.
§ 164.502(a). .

This office has addressed the interplay of the Privacy Rule and the Act. In Open Records
Decision No. 681 (2004), we noted that section 164.512 of title 45 of the Code of Federal
Regulati'ons provides that a covered entity may use or disclose protected health information
to the extent that such use or disclosure is required by law and the use or disclosure complies
with and is limited to the relevant requirements ofsuch law. See 45 C.F.R. § 164.512(a)(1).
We further noted that the Act "is a mandate in Texas law that compels Texas governmental
bodies to disclose information to the public." See ORD 681 at 8; see also Gov't Code
§§ 552.002, .003, .021. We therefore held that the disclosures under the Act come within
section 164.512(a). Consequently, the Privacy Rule does not make information confidential
for the purpose of section 552.101 of the Government Code. See Abbott v. Tex. Dep't of
Mental Health & Mental Retardation, 212 S.W.3d 648 (Tex. App.-Austin 2006, no pet.);
ORD 681 at 9; see also Open Records Decision No. 478 (1987) (as general rule, statutory­
confidentiality requires express language making information confidential). Thus, because
the Privacy Rule does not make information that is subject todisclQsureul1der the Act
confidential, the district may withhold protected health information from the public only if
the information is confidential under 'other law or an exception in subchapter C of the Act
applies.

Section 552.101 also encompasses the doctrine of common-law privacy. Common-law.
privacy protects information if (1) the information contains highly intimate or embarrassing
facts the publication of which would be highly objectionable to a reasonable person, ~nd
(2) the information is not of legitimate concern to the public. Indus. Found. v. Tex. Indus.
Accident Bd., 540 S.W.2d 668, 685 (Tex. 1976). The type of information considered
intimate and embarrassing by the Texas Supreme Court in Industrial Foundation included
informa~ion relating to sexual assault, pregnancy, mental or physical abuse in the workplace,
illegitimate children, psychiatric treatment of mental disorders, attempted suicide, and
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injuries to sexual organs. 540 S.W.2d at 683. Information also excepted from required
public disclosure under common-law privacy includes some kinds of medical information
o·r information IndicatIng disabilities or speCific illnesses,··see· Open Recofds DeCision·
Nos. 47,0 (1987) (illness from severe emotional and job-related stress), 455 (1987)

. (prescriptiorrdrugs, illnesses;operations;andphysicalhandicaps),-and information·
concerning the intimate rerations Between iiilliviCliliils andllieifIamily l11emoers, See O=p=en=----~~~~~~-----i
Records Decision No. 470 (1987). We note that this office has found that the public has a
legitimate interest in information that relates to public employment and public employees,
and information that pertains to an employee's actions as a public servant generally cannot
be considered beyond the realm of legitimate public interest. See Open Records Decisions
Nos. 542 (1990); 470 at 4 (1987) (public has legitimate interest in job qualifications and
performance of public employees); 444 at 5-6 (1986) (public has legitimate interest in
knowing reasons for dismissal, demotion, promotion, or resignation ofpublic employees);
423 at 2 (1984) (scope ofpublic employee privacy is narrow). Upon review, we find that the
information we have marked is subj ect to common-law privacy, and must be withheld under
section 552.101 of the Government Code. .

We will next address your claim under section 552.117. You inform us thatthe submitted
information includes a list that contains the cellular telephone numbers and home telephone
numbers for all district assigned peace officers. Section 552.117(a)(2) of the Government
Code excepts from disclosure the home address, home telephone number, and social security
number of a peace officer, as well as information that reveals whether the peace officer has
family members, regardless of whether the peace officer complies with sections 552.024
or 552.1175 of the Government Code. Section 552.117(a)(2) adopts the definition ofpeace

_officer found at article 2.12 of the Code of Criminal Procedure. We note that
section 552.117(a)(2) of the Government Code is applicable to a peace officer's cellular
telephone number only ifthe cellular telephone service is paid for by the officer with his or
her own funds; See Open Records Decision No. 670 at 6 (2001). In this instance, some of
the submitted information concerns an officer who' is no longer employed by the Ector
_County Independent School DistrictpQlice Department{the"departl11el.1t"). AdclitiQl1ally,
it is unclear whether the cellular telephone service for the numbers at issue were paid fOr'by
the peace officers for their personal use or by the department for official use. Thus, we must
rule conditionally. If the former peace officer at issue is still a licensed peace officer, then
the district must withhold the home telephone number we have marked under
section 552.117(a)(2). Ifthe former peace officer at issue is still a licensed peace officer, and
the service for the listed cellular telephone number was paid for by the former peace officer
for personal use, then the district must also withhold the cellular telephone number we have
marked under section 552.117(a)(2). Further, the district must withhold the remaining home

- .
telephone numbers related to currently licensed peace officers you have marked under
section 552.117(a)(2). Ifthe peace officers at issue paid for their cellular telephone number
service, the district must also withhold the corresponding cellular telephone numbers under
section ~52.117(a)p).
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We note that if the former officer at issue is no longer a peace officer, then the district l1]-ay
be required to withhold his home address and cellular telephone number under

- -- - - - - - - section 552~ i17(a)(1Y. S-e-ctiOll-552:1T7(aj(iyexceptsfrom ClisCTosure the home adclressanCl --- --
telephone number, social security number, and family member information of a current or
former~Il1ployeeofagoverhfl1ental body who requests that this information be kept
confidential tinder section 552-:-0-24~lietlier a partiCUlar item onnformation i-=-s-=p=ro=t=e-=ctC::e-=:Jd~-~--~--~
by section 552.117(a)(1) must be determined at the time ofthe governmental body's receipt
of the request for the information. See Open Records Decision No: 530 at 5 (1989). Thus,
information may only be withheld under section 552.117(a)(1) on behalf of a current, or
former employee who made a request for confidentiality under section 552.024 prior to the
date ofthe governmental body's receipt ofthe request for the information. Information may
not be withheld under section 552.117(a)(l) on behalfofa current or former employee who
did not timely request under section 552.024 that the information be kept confidential.
Therefore, the district must withhold the former officer's home address and cellular
telephone number we have marked under·section 552.117(a)(l) if the former officer timely
requested confidentiality for that information under section 552.024. Likewise, the district
must withhold the information we have marked under section 552.117(a)(1) ifthe individu'als
at issue timely elected to keep theirpersonaLinformationconfidential under section 552.024.

In summary, (1) the district must withhold the information we have marked under
section 552.101 of the Government Code in conjunction with common-law privacy; (2) if
the former peace officer at issue is still a licensed peace officer, then the district must
withhold the home telephone number we have marked under section 552.117(a)(2); (3) ifthe
former peace officer at issue is still a licensed peace officer, and the service for the listed
cellular telephone number was paid for by the former peace officer for personal use, then the
district must -withhold the cellular telephone number we have marked under
section 552.117(a)(2); (4) the district must withhold the remaining home telephone numbers
related tp currently licensed peace officers you have marked under section 552.117(ci)(2);
(5) if the peace officers at issue paid for their cellular telephone number service, the district
must withholdthe.conespondingcellular telephone numbers under section 552.117(a)(2);
and (6) the - district must withhold the information we have marked under
section 552.117(a)(l) if the individuals at issue timely elected to keep their personal
information confidential under section 552.024. The remaining information must be released
to the requestor.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
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or call 'the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free,
__ at. (877) 6]3_-6839. _Questions cQncerning _the _allowable charges_ for proyiding pUQli~

information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General at (512) 475-2497.

Sincerely,

~.~
Christopher D. Sterner
Assistant Attorney General
Open Records Division
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Enc. Submitted documents

c: Requestor
(w/o-enclosures)


