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Dear Mr. Harrison:
,

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was

. assigned ID# 337951.

The Laredo Independent School District (the "district"), which you represent, received a
request for the requestor's employee file including all applications, evaluations, complaints,
reprimands, awards, recognitions·, and termination letters. You state that you have released
a portion ofthe requested information. You claim that the submitted information is excepted

... Jrom.disclosure.under.sections.552.10J.,.552. LO'Z,.552. LO.8,~and.552 ..1.15_.Qfthe_Go.Yernment....
Code. We have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted
information.

Section 552.101 of the Government Code excepts from public disclosure "information
considered to be confidential by law, either constitutional, statutory, or byjudicial decision."
Gov't Code § 552.101. This exception encompasses information that other statutes make
confidential. You raise section 552.101 in conjunction with section 261.201 of the Family
Code for a portion of the submitted information. Section 261.201 (a) provides as follows:

(a) The following information is confidential, is not subject to public release
under Chapter 552, Government Code, and may be disclosed only for
purposes consistent with [the Family Code] and applicable federal or state
law or under rules adopted by an investigating agency:
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(1) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under
[chapter 261 of the Family Code] and the identity of the person
making the report; and

--~-----------~

I-----------1

I

-------------(2) except as otherwise proviClea-in tms section, the files, reports,
records, communications, and working papers used or developed in
an investigation under [chapter 261 of the Family Code] or in
providing services as a result of an investigation.

Fam. Code §261.201(a). You state that the information you have marked was developed and
used in a child abuse investigation under chapter 261. See id. §§ 261.001(1) (defining
"abuse" for the purposes of chapter 261 of the Family Code); see also id. § 101.003(a)
(defining "child" for purposes ofthis section as person under J8 years ofage who is not and
has not been married or who has not had the disabilities of minority removed for general
purposes). We note the district is not an agency authorized to conduct a chapter 261
investigation. See id. §§ 261.301, 261.406. However, the documents at issue contain
information from investigations that were conducted under chapter 261 and that were
provided to th~ district by the Texas Department ofFamily and Protective Services and the
district's police department. See id. § 261.406(b). You do not indicate that the district has
adopted a rule governing the release of this type ofinformation; therefore, we assume that
no such regulation exists~ We find that the information you have marked is confidential
pursuantto section 261.201 ofthe Family Code; the"district musttherefore withhold it under
section 552.101 ofthe Government Code. See Open Records Decision No. 440 at 2 (1986)
(predecessor statute). I .

Next, we address your argument against disclosure ofthe remaining information consisting
of the submitted emails. You· assert that the submitted emails are excepted under
section 552.107(1) ofthe Government Code, which protects information coming within the
_attorney=-clientprhrilege.__When_assening the_attQmeY~_Glientprivilege,_agoYernmentalho_dy_

has the burden ofproviding the necessary facts to demonsfrate the elements ofthe privilege
in order to withhold the information at issue. Open Records DecisionNo. 676 at 6-7 (2002).
First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents
a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made "for the
purpose offacilitating the rendition ofprofessional legal services" to the client governmental
body. See TEX. R. BVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or
representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating
professional legal services to the client governmental body. In re Texas Farmers Ins.
Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client
privilege does not apply if attorney acting in a capacity other than that of attorney).

lAs we are able to resolve this under section 261.201, we do not address your other arguments for
exception of this information.
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Governmental attorneys often act in capacities other than that ofprofessional legal counsel,
such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a communication
involves an attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the
privilege applies only to communications between or among clients, client representatives,
lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A)-(E). Thus, a governmental

-----~~~ooaymust informtliis office orille iaentities ana capadfies orille inclivillualsto wnom eacn~~­
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to
a confidential communication. Id. 503(b)(1). This means the communication was "not
intended to be disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in
furtherance of the rendition of professional legal services to the client or those reasonably
necessary for the transmission of the communication." Id. 503(a)(5).

Whether a communication meets this definition depends on the intent ofthe parties involved
at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184
(Tex. App.-Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect to waive the
privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein).

You state that the submitted emails document communications between the district's
personnel and the district's outside attorney made in furtherance of the rendition of legal
services and advice to the district. You further state all ofthese communications were made
in confidence, intended for the sole use ofthe district and its attorney, and they have not been
shared or distributed to others. Based on your representations and our review, we agree that
the submitted emails constitute privileged attorney-client communications that the district
may withhold under section 552.107 of the Government Code.

In_SJJmmar)',_Dl th~districJ_ ml.l~twithhQlclJh~ informati9nl<Ll.L hElve..mark~d_J.lllder
section 552.101 ofthe Government Code in conjunction with syction 261.201 ofthe Family
Code; and (2) the district may withhold the submitted emails under section 552.107 of the
Government Code.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
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information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General at (512) 475-2497.

~_S~_........_. c~ ~

Ana Carolina Vieira
Assistant Attorney General
Open Records Division

ACVidis

Ref: ID# 337951

Ene. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)


