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Ms. Linda M. Champion
Assistant City Attorney
Legal Department
~ity ofVictoria
P.O. Box 1758
Victoria, Texas 77902-1758

OR2009-05623

Dear Ms. Champion:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 341053.

The City of Victoria (the "city") received a request for any reports involving a specified
address or a named individual. You claim the requested information is excepted from
disclosure under sections 552.101 and 552.130 of the Government Code. We have
considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.101 ofthe Government Code excepts from disclosure "information considered
to be confidential bylaw, either constitutional, statutory, orbyjudicial decision." Gov't Code
§ 552.101. You raise section 552.101 in conjunction with the doctrine of common-law
privacy, which protects information that (1) contains highly intimate or embarrassing facts,
the publication ofwhich would be highly objectionable to a reasonable person, and (2) is not
of legitimate concern to the public. See Indus. Found. v. Tex. Indus. Accident Bd., 540
S.W.2d 668, 685 (Tex. 1976). The types of infomiation considered to be intimate and
embarrassing by the Texas Supreme Court in Industrial Foundation include information
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relating to sexual assault, pregnancy, mental or physical abuse in the workplace, illegitimate
children, psychiatric treatment ofmental disorders, attempted suicide, and injuries to sexual
organs. Id. at 683. Generally, only highly intimate information that implicates the privacy
o{an individual is withheld. However, in certain instances where it is demonstrated that the
requestor knows the identity of the individual involved as well as the nature of certain
incidents, the entire report must be withheld to protect the individual's privacy.

Upon review, we conclude that the report we have marked pertains to this type ofincident,
and we note the requestor knows the identity ofthe individual at issue as well as the nature
of the incident. Accordingly, to protect the privacy of the individual to whom the
information relates, the city must withhold the report we have marked in its entirety under
section 552.101 of the Government Code in conjunction with common-law privacy.
Although you seek to withhold the remaining submitted reports in their entirety, you have
not demonstrated, nor does it otherwise appear, that this is a situation where the remaining
reports must be withheld in their entirety on the basis ofcommon-law privacy. However, we
have marked information in the remaining submitted reports that must be withheld on this
basis.

We note, however, that the requestor is the wife of the individual to whom the submitted
information pertains. As such, the requestor may have a special right of access to the
submitted information as the authorized representative ofthe individual to whom it pertains.
See Gov't Code § 552.023; Open Records Decision No. 481 at4 (1987) (privacy theories not
implicated when individual or authorizedrepresentative requests information concerning that
individual).! If the requestor has a right of access to the submitted information as the
individual's authorized representative under section 552.023, then the citymay not withhold
any of the submitted information from the requestor on privacy grounds under
section 552.101 and must release this information to the requestor. Ifthe requestor does not
have a right ofaccess under section 552.023, then the city must withhold the report we have
marked in its entirety, as well as the information we have marked in the remaining reports, ­
under section 552.101 of the Government Code in conjunction with common-law privacy.

Next, you argue some ofthe submitted infonnation is confidential under section 552.101-in
conjunction with the Medical Practice Act ("MPA"), subtitle B oftitle 3 ofthe Occupations
Code. Section 552.101 of the Government Code encompasses infonnation protected by
other statutes. Section 159.002 of the MPA provides in pertinent part:

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in
connection with any professional services as a physician to the patient, is

ISection 552.023(a) provides that "[a] personoraperson's authorizedrepresentative has aspecial right
ofaccess, beyond the right ofthe general public, to information held by a governmental body that relates to the
person and that is protected from public disclosure by laws intended to protect that person's privacy interests."
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confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by
this chapter.

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as· described by this chapter, other than a person listed in

. Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Occ. Code § 159.002(a), (b), (c). This office has concluded that the protection afforded by
section 159.002 extends only to records creatyd by either a physician or someone under the
supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343
(1982). Upon review, we conclude none of the submitted information consists of medical
records that are subject to the MPA. Thus, the city may not withhold any of the submitted
information under the MPA.

In summary, ifthe requestor is acting as the authorized representative ofher husband, then
the city must release the submitted information in its entirety to the requestor.2 If the
requestor is not acting as the authorized representative of her husband, then the city must
withhold the report we have marked in its entirety, as well as the remaining information we
have marked, under section 552.101 ofthe Government Code in conjunction with common­
law privacy, but must release the remaining submitted information.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other cirpumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index or1.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free,

ZAs our ruling is dispositive, we do not address your argument under section 552.130, except to note
that in the event that the requestor is acting as the authorized representative ofherhusband, then the information
to be released to her includes her husband's Texas motor vehicle record information, which would ordinarily
be withheld under section 552.130. However, because this information pertains to the requestor's husband, it
may not be withheld in this instance because section 552.130 also protects personal privacy. See Gov't Code
§ 552.023; ORD 481. If the city receives another request for this particular information from a different
requestor, then the city should again seek a decision from this office.
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at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
infonnation under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General at (512) 475-2497.

Sincerely,

~iW
Assistant Attorney General
Open Records Division

ALS/rl

Ref: ID# 341053

Ene. Submitted documents

cc: Requestor
(w/o enclosures)


