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May 12, 2009

Ms. Christina R. Sanchez
Assistant County Attorney
El Paso County Attorney's Office
500 E. San Antonio, Room 503
EIPaso, Texas 79901

0R2009-06414

Dear Ms. Sanchez:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 342839.

The EI Paso CountY Medical Examiner's Office (the "medical examiner") received arequest
for information pertaining to the autopsy and investigation into the death. of a named
individual. You state that the medical examiner will release some information to the
requestor. You also state that the medical examiner did not conduct an autopsy and,
therefore, does not have any records responsive to that portion of the request.! You claim
that the submitted information is excepted from disclosure under section 552.101 of the
Government Code. We have considered the exception you claim and reviewed the submitted
information.

Section 552.101 ofthe Government Code excepts from disclosure "information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't
Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes. You
raise section 81.203 ofthe Health and Safety Code, which provides that"[r]ecords ofa health

lThe Act does not require a governmental body to release information that did not exist when arequest
for information was received or to prepare new information in response to a request. See Econ. Opportunities
Dev. Corp. v. Bustamante, 562 S.W.2d 266, 267-68 (Tex. Civ. App.-San Antonio 1978, writ dism'd); Open
Records Decision Nos. 605 at 2 (1992), 452 at 3 (1986),362 at 2 (1983). .
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care facility that directly or indirectly identify a present, former, or proposed patient are
confidential unless disclosure is permitted by this chapter or other state law." Health &
Safety Code § 81.203. We note that section 81.203 is located in the Communicable Disease
Prevention and Control Act, chapter 81, subchapter G of the Health and Safety Code.
Subchapter G sets forth procedures for obtaining court orders for the management ofpersons
with communicable diseases. See id §§ 81.001, .151 (providing for an application for court
order for the management ofpersons with communicable diseases). You do not explain, nor
can we discern, how any of the information at issue consists of records of a health care
facility that pertain to a patient who was ordered by the court to receive care for a
communicable disease under chapter 81 ofthe Health and Safety Code. Thus, we find that
you have failed to demonstrate that section 81.203 of the Health and Safety Code is
applicable to the information at issue and none of it may be withheld on that basis.

Next, you claim that a portion of the submitted information is subject to the Medical
Practices Act (the "MPA"). Section 552.101 ofthe GovernmentCode also encompasses the
the MPA, which governs access to medical records. Dcc. Code §§ 151.001-165.160.
Section 159.002 of the MPA provides in part:

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in
connection with any professional services as a physician to the· patient, is
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by
this chapter.

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Id. § 159.002(a)-(c). This office has concluded the protection afforded by section 159.002
extends only to records created by either a physician or someone under the supervision ofa
physician. See DpenRecordsDecisionNos. 487(1987), 370 (1983), 343 (1982). The MPA
defines a "patient" as "a person who, to receive medical care, consults with or is seen by a
physician." See Dcc. Code § 159.001(3). Under this definition, a deceased person cannot
be a "patient" under section 159.002 ofthe MPA. Thus, section 159.002is applicable only
to the medical records ofa person who was alive at the time ofthe diagnosis, evaluation, or ;
treatment. Medical records must be released upon the patient's signed, written consent,
provided that the consent specifies (1) the information to be covered by the release,
(2) reasons or purposes for the release, and (3) the person to whom the information is to be
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released. See id. §§ 159.004, .005. After the death of a patient, medical records may be
released only on the signed written consent of the deceased individual's personal
representative. See id. § 159.005(a)(5). Any subsequent release ofmedical records must be
consistent with the purposes for which the governmental body obtained the records. See id.
§ 159.002(c); Open Records Decision No. 565 at 7 (1990). The submitted information
pertains to a deceased individual. We have marked medical records that the medical
examiner must withhold under the MPA, unless the medical examiner receives written
consent for release of those records that complies with section 159.005(a)(5) of the MPA.
However, we find that the remaining information does not constitute medical records and it
may not be withheld under section 552.101 based on the MPA.

Next, you claim that Attachment D consists ofemergency medical service ("EMS") records
that are subject to chapter 773 ofthe Health and Safety Code, which is also encompassed by
section 552.1 01 of the Government Code. Access to EMS records is governed by the
provisions of section 773.091 ofthe Health and Safety Code. See Open Records Decision
No. 598 (1991). Section 773.091 provides in part the following:

(b) Records ofthe identity, evaluation, or treatment ofa patient by emergency
medical services-personnel or by a physician providing medical supervision
that are created by the emergency medical services personnel or physician or
maintained by an emergency medical services provider are confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(g) The privilege of confidentiality under this section does not extend to
information regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex,
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency
medical services.

Health & Safety Code· § 773.091(b), (g). Thus, except for the information. specified in
section 773.091(g), EMS records are deemed confidential under section 773.091 and,
therefore, may only be released in accordance with chapter 773 of the Health and Safety
Code. See id. §§ 773.091-773.094. We note that this information may be released to "any
person who bears a written consent of the patient or other persons authorized to act on the
patient's behalf." Id. § 773 .092(e)(4). When the patient is deceased, the patient's personal
represent~tivemay consent to the release ofthe patient's records. Id. § 773.093(a); see also
Open Records Decision No. 632 (1995) (defining "personalrepresentative" for purposes of
Health & Safety Code § 773.093). The consent must be in writing, signed by the patient,
authorized representative, or personal representative, and specify (1) the information to be
cov~red by the release, (2) the reasons or purposes for the release, and (3) the person to
whom the information is to be released. Health & Safety Code § 773.093(a). Thus, the
medical examiner must withhold the marked EMS information under section 773.091, except
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as specified by section 773.091 (g), unless the deceased individual's personal representative
provides the medical examiner with written consent that meets the requirements of
section 773.093(a). Seeid. §§ 773.092, .093; ORD 632.

In summary, the medical records we have marked may only be released in accordance with
the MPA. Except for the information which must be released pursuant to section 773.091 (g),
the medical examiner may only release the EMS records at issue upon receipt of proper
consent under section 773.093(a) ofthe Health and Safety Code. The remaining information
must be released to the requestor.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information:or any other circumstances;:

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General at (512) 475-2497.

Sincerely,

~£~
Laura E. Ream
Assistant Attorney General·
Open Records Division

LER/dls

Ref: ID# 342839

Ene. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)


