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Dear Ms. Alexander:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 349011.

The Texas Department of Transportation (the "department") reqeived a request for a legal
opinion involving the City ofHelotes. You claim that the requested information is excepted
from disclosure under section 552.107 of the Government Code. 1 We have considered the
exception you claim and reviewed the information you submitted.

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body
has the burden ofproviding the necessary facts to demonstrate the elements ofthe privilege
in order to withhold the information at issue. See Open Records 'Decision No. 676 at 6-7
(2002). First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or
documents a communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made
"for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services" to the client
governmental body. See TEX. R. EVID. 503(b)(I). The privilege does not apply when an
attorney or representative is involved in some capacity other than that of providing or
facilitating professional legal services to the client governmental body. See In re Tex.
Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337,340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding)
(attorney-client privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of
attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that ofprofessional legal
counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a
communication involves an attorney for the government does not demonstrate this element.
Third, the privilege applies only to communications between or among clients, client

IAlthough you also raise sections 552.101 and 552.111 of the Government Code, we note that those
exceptions do not encompass the attomey-c1ientprivilege. See Open Records Decision No. 676 at 1-3 (2002).
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representatives, lawyers, and lawyer representatives. See TEX. R. EVID. 503(b)(1)(A)-(E).
Thus, a governmental body must inform this office of the identities and capacities of the
individuals to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client
privilege applies only to a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was "not
intended to be disclosed to third persons other than those to'whom disclosure is made in
furtherance of the rendition ofprofessional legal services to the client or those reasonably
necessary for the transmission of the communication." Id. 503(a)(5). Whether a
communication meets this definition depends on the intent ofthe parties involved at the time
the information was communicated. See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex.
App.-Waco 1997, no writ). Moreover, because the client may elect to waive the privilege
at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a communication
has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is
demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the
governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege
extends to entire communication, including facts contained therein).

You state that the submitted information is a confidential communication between an
attorney for and a representative of the department. You indicate that the communication
occurred in connection with the rendition of professi9nallegal services to the department.
You do not indicate that the confidentiality of the communication has been waived. Based
on your representations and our review of the information at issue, we conclude that the
department may withhold the submitted information under section 552.107(1) of the
Government Code.

This letterruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a'previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openlindex or1.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673~6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General at (512) 475-2497.

.'~W.
Ja es W. Morris, III
Assistant Attorney General
Open Records Division
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