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ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
GREG ABBOTT '

June 25, 2009

Ms. Julie V. Pandya
Assistant City Attorney
City of Cedar Park

600 North Bell Boulevard
Cedar Park, Texas 78613

OR2009-08749

Dear Ms. Pandya:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 347315.

The City of Cedar Park (the “city”) received a request for all records involving a specified
incident and individual during a listed time frame. You claim that the submitted information
is excepted from disclosure under section 552.101 of the Government Code. We have
considered the exception you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.101 of the Government Code excepts from public disclosure “information
considered to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.”
Gov’t Code § 552.101. Section 552.101 encompasses information made confidential by
statute, such as the Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (“HIPAA™).
You claim HIPAA, 42 U.S.C. §§ 1320d-1320d-8, governs portions of the submitted
information. At the direction of Congress, the Secretary of Health and Human Services
(“HHS”) promulgated regulations setting privacy standards for medical records, which HHS
issued as the Federal Standards for Privacy of Individually Identifiable Health Information.
See Health Insurance Portability and Accountability Act 0f 1996,42 U.S.C. § 1320d-2 (Supp.
IV 1998) (historical & statutory note); Standards for Privacy of Individually Identifiable
Health Information, 45 C.F.R. Pts.160, 164 (“Privacy Rule™); see also Attorney General
Opinion JC-0508 at 2 (2002). These standards govern the releasability of protected health
information by a covered entity. See 45 C.F.R. pts. 160, 164. Under these standards, a
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covered entity'r’nay not use or disciose protected health information, except as provided by
parts 160 and 164 of the Code of Federal Regulations. 45 C.F.R. § 164.502(a).

This office addressed the interplay of the Privacy Rule and the Act in Open Records Decision
No. 681 (2004). In that decision, we noted section 164.512 of title 45 of the Code of Federal
Regulations provides a covered entity may use or disclose protected health information to
the extent such use or disclosure is required by law and the use or disclosure complies with
and is limited to the relevant requirements of such law. See 45 C.F.R. § 164.512(a)(1). We
further noted the Act “is a mandate in Texas law that compels Texas governmental bodies
to disclose information to the public.” See Open Records Decision No. 681 at 8 (2004); see
also Gov’t Code §§ 552.002, .003, .021. We therefore held the disclosures under the Act
come within section 164.512(a). Consequently, the Privacy Rule does not make information
confidential for the purpose of section 552.101 of the Government Code. See Abbottv. Tex.

Dep'’t of Mental Health & Mental Retardation, 212 S.W.3d 648 (Tex. App.—Austin 2006,

no pet.); ORD 681 at 9; see also Open Records Decision No. 478 (1987) (as general rule,

statutory confidentiality requires express language making information confidential).

Because the Privacy Rule does not make confidential information that is subject to disclosure
under the Act, the city may withhold requested protected health information from the public
only if the information is confidential under other law or an exception in subchapter C of the .

Act applies.

You also raise section 552.101 in conjunction W1th 773.091 of the Health and Safety Code,
which provides in relevant part

(b) Records ofthe identity, evaluation, or treatment of a patient by emergency
medical services personnel or by a physician providing medical supervision
that are created by the emergency medical services personnel or physician or
maintained by an emergency medical services provider are confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(2) The privilege of confidentiality under this section does not extend to
information regarding the presence, nature of injury or illness, age, sex,
occupation, and city of residence of a patient who is receiving emergency
medical-services.

Health & Safety Code § 773.091(b), (g). Except for the information specified in
section 773.091(g), emergency medical services (“EMS”) records are deemed confidential
under section 773.091 and may only be released in accordance with chapter 773 of the Health
and Safety Code. See id. §§ 773.091-.094. You state the submitted report contains
information on medical treatment of an individual under the care of the city’s fire department
EMS provider. Based on your representation and our review, we agree the submitted report
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constitutes an EMS record that is subject to chapter 773 of the Health and Safety Code. As
you acknowledge, however, records that are confidential under section 773.091 may be
disclosed to “any person who bears a written consent of the patient or other persons
authorized to act on the patient’s behalf for the release of confidential information.” Id.
§§ 773.092(e)(4), .093. Section 773.093 provides a consent for release of EMS records must
specify (1) the information or records to be covered by the release; (2) the reasons or purpose
for the release; and (3) the person to whom the information is to be released. Although the
requestor has provided an authorization to release medical records signed by the patient, you
assert the authorization form does not meet all of the requirements of section 773.093. Thus,
with the exception of the information subject to section 773.091(g), which is not
confidential, the submitted EMS record may only be released if the city receives proper
written consent in accordance with chapter 773 of the Health and Safety Code See id.
§§ 773.091-.093.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to.the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous .
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index_orl.php,
or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General at (512) 475-2497.

Sincerely,

M@/

Sarah Casterline

Assistant Attorney General
Open Records Division
SEC/jb

Ref: ID# 347315

Enc. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)




