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July 10, 2009

Mr. Jesus Toscano, Jr.
Administrative Assistant City Attomey
City of Dallas
1500 Marilla Street, Room 7BN
Dallas, Texas 75201

OR2009-09534

Dear Mr. Toscano:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Govemment Code. Your request was
assigned ID# 348699.

The City ofDallas (the "city") received two requests for all e-mails containing the term HVS,
or variations of that tenn, from the e-mail accounts of several individuals from
January 1, 2009 through April 22, 2009. You state you will release some information to the
requestors. You claim portions of the remaining requested infonnation are excepted from .
disclosure under sections 552.104,552.107,552.110, and 552.111 ofthe Govemment Code
and privileged under Texas Rule of Evidence503.1 You also state release of some of the
requested information may implicate the proprietary interests of third parties.2 You infonn

... --- -- .---------us;-and-haveprovided-documentation-showing,-yeu-have netified-these-thirdparties-of-the-.­
requests and of their opportunity to submit comments to this office as to why the requested

'Although you initially raised section 552.105 of the Government Code, you have not submitted
arguments explaining how this exception applies to the submitted infonnation. Therefore, we presume that you
have withdrawn this exception. See Gov't Code §§ 552.301, 552.302.

2Although you also seek to withhold some of the submitted infonnation under section 552:305 of the
Government Code, we note that section 552.305 is not an exception to disclosure. See Gov't Code § 552.305.
Section 552.305 addresses the procedural requirements for notifying third parties that their interests may be
affected by a request for infonnation. See id.
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infonnation should not be released to the requestors.3 See Gov't Code § 552.305(d); see also
Open Records Decision No. 542 (1990) (determining that statutory predecessor to
section 552.305 pe1mits governmental body to rely on interested third party to raise and
explain the applicability of exception to disclose under Act in certain circumstances). We
have considered the submitted arguments and reviewed the submittedrepresentative samples
ofinfonnation.4

Section 552.1 04 excepts fi'om disclosure "infonnation that, ifreleased, would give advantage
to a competitor or bidder." Gov't Code § 552.1 04. The purpose of section 552.104 is to
protect a governmental body's interests in competitivebidding situations. See Open Records
Decision No. 592 at 8 (1991). Section 552.1 04 requires a showing ofsome actual or specific
hann in a particular competitive situation; a general allegation that a bidder will gain an
unfair advantage will not suffice. Open Records Decision No. 541 at 4 (1990). Moreover,
section 552.1 04 does not except from disclosure information relating to competitive bidding
situations once a contract has been executed. Open Records Decision Nos. 306 (1982), 184
(197JD·.

You explain the infonnation in Exhibits D, E, F, and H pertains to the city's Request for
Proposals ("RFP") for Hotel Operator ofDallas Convention Center Hotel. You infonn us
that although the city is currently negotiating with one of the proposers to the RFP, the city
is still in negotiations and has not yet entered into an agreement. You argue that release of
the infonnation at issue would result in an advantage to another proposer and "hinder the
city's ability to receive the best possible offer." You further argue that until the city
completes its negotiations with one proposer and executes a final agreement, the infonnation
at issue should remain exempt from disclosure. Based on your arguments and our review of
the infonnation at issue, we agree release of this information would give advantage to a
competitor or bidder. Therefore, the city may withhold Exhibits D, E, F, and H under
section 552.104 of the Government Code.5 We note the city may no longer withhold this
infonnation under section 552.104 once the negotiations have concluded and the related
contract has been executed.

Next, you assert Exhibits I and J are excepted from required public disclosure under
·sectioh-S52:107-of-thetJDvemment-eode:-Section-552;-l07{l)-protects-information-that-

3We understand the following thirdparties were notified: Citigroup Global Markets, Inc. ("Citigroup"),
HVS Consulting ("HVS"), Marriott Hotels and Resorts ("Marriott"), and Omni Hotels ("Omni").

4We assume the "representative samples" of records submitted to this office are truly representative
of the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988),497 (1988). This open
records letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records
to the extent those records contain substantially different types ofinfonnation than that submitted to this office.

5As our ruling on this issue is dispositive, we need not address your remaining arguments against
disclosure of tIus infonnation.
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comes within the attorney-client privilege.6 When asserting the attorney-client privilege, a
governmental body has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the
elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open Records
Decision No. 676 at 6-7 (2002).

First, a governmental-boely musrdemoffstrattnlre--j"ITf<Jnrrati<:m-cunstitute-s-ordo-cuments-a
communication. Id. at 7. Second, the communication must have been made "for the purpose
of facilitating the rendition ofprofessional legal services" to the client governmental body.
TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or representative is
involved in some capacity other than that of providing or facilitating professional legal
services to the client governmental body. In re Texas Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337,
340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-clientprivilege does not apply
if attorney acting in a capacity other than that ofattorney). Third, the privilege applies only
to communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer
representatives. See TEX. R. EVID. 503(b)(1). Thus, a governmental body must inform this
office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at
-issueIias-15eeri-riiaae~--Laslly~1lie-aftomey::C1ienq)iiviTege applies-6.f11y l<Yi\-confiaential-­
communication, meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than
those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal
services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the
communication." Id. 503(a)(5).

Whether a communication meets this definition depends on the intent ofthe parties involved
at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184
(Tex. App.-Waco 1997, no writ). Moreover, because the clientmay elect to waive the
privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein).

You assert Exhibits I and J constitute confidential communications between city attorneys,
----- - -outside-Iegal-counsel,-and-a-eity-department-;-¥ou-statethese ~-mailG01nmuniGations-wen.~

made for the purpose of rendering or seeking professional legal services for the city. You
also indicate these communications were confidential when made and have remained
confidential. Based on these representations and our review of the infonnation at issue, we
agree the information in Exhibits I and J constitutes privileged attorney-client

6you also argue Exhibit I is privileged under rule 503 of the Texas Rules ofEvidence. We note that
as this infonnation is not subject to section 552.022 of the Government Code, rule 503 does not apply in this
instance. See Open Records Decision No. 676 at 4 (2002).
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