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Dear Mr. Ray:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 360359. .

CASA for Hunt County, Inc. ("CASA"), which you represent, received a request for
information pertaining to a specified case. You claim that the submitted information is
ex~epted from disclosure under section 552.103 of the Government Code. We have
considered the exception you claim and reviewed the submitted information.

Initially, we note that the submitted information contains court-filed documents. These
documents are subject to section 552.022(a)(l7) of the Government Code, which provides
that "information that is also contained in a public court record" is "public information and
not excepted from required disclosure under this chapter unless [it is] expressly confidential
under other law[.]" Gov't Code § 552.022(a)(l7). Although you seek to withhold this
information under section 552.103 of the Government Code, that section is a discretionary
exception to disclosure that protects a governmental body's interests and may be waived.
See id. § 552.007; Dallas Area Rapid Transit v. Dallas Morning News, 4
S.W.3d 469, 475-76 (Tex. App.-Dallas 1999, no pet.) (governmental body may waive
Gov't Code § 552.103); Open Records Decision No. 665 at 2 n.5 (2000) (discretionary
exceptions generally). As such, section 552.103 is not other law that makes information
expressly confidential for the purposes of section 552.022(a)(l7). Therefore, the court filed
documents that are subject to section 552.022(a)(17) may not be withheld under
section 552.103. We note, however, the submitted information is subject to section 552.101,
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which does constitute "other law" for the purposes ofsection 552.022.1 Accordingly, we will
address the applicability of this section to the submitted information, including the
documents subject to section 552.022(a)(17) of the Government Code.

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't
Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes, such as
chapter 264 of the Family Code. Section 264.613 of the Family Code provides the
following:

(a) The files, reports, records, communications, and working papers used or
developed in providing services under this subchapter are confidential and

.not subject to disclosure under Chapter 552, Government Code, and may only
be disclosed for purposes consistent with this subchapter.

(b) Information described by Subsection (a) may be disclosed to:

(1) the department, department employees, law enforcement agencies,
prosecuting attorneys, medical professionals, and other state agencies
that provide services to children and families;

(2) the attorney for the child who is the subject of the information;
and

(3) eligible children's advocacy centers.

(c) Information related to the investigation of a report of abuse or neglect of a child
under Chapter 261 and services provided as a result of the investigation are
confidential as provided by Section 261.201.

Fam. Code § 264.613 (footnote omitted). We understand that CASA is· a "volunteer
advocate program" for purposes of subchapter G ofchapter 264 of the Family Code. See id.
§ 264.601(2) (defining volunteer advocate program). You inform us that the requested
information pertains to pending litigation, which you have identified, and we understand that
CASA represents the neglected children who are the subjects of the litigation. After review
of your arguments and the information at issue, we find that the submitted information
consists of files, reports, records, communications, or working papers used or developed in
providing services under subchapter G of chapter 264 of the Family Code. The requestor
does not appear to have a right of access to this information. See id. § 264.613(b); In re

lThe Office of the Attorney General will raise a mandatory exception like section 552.101 on behalf
of a governmental body, but ordinarily will not raise other exceptions. Open Records Decision Nos. 481
(1987),480 (1987), 470 (1987).
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Fulgium, 150 S.W.3d 252, 256 (Tex. App.-Texarkana 2004, orig. proceeding) (list of
parties to which disclosure may be made under subsection 264.613(b) does not include
parents or grandparents). We therefore conclude CASA must generally withhold the
submitted information under section 552.101 of the Government Code in conjunction with
section 264.61J of the Family Code. See Fam. Code § 264.613(a).

In this instance, however, the submitted information includes the requestor's and her child's
medical records, access to which is governed by the Medical Practice Act (the "MPA"),
subtitle B of title 3 of the Occupations Code. Section 159.002 of the MPA provides the
following:

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in Section
159.004 who is acting on the patient's behalf, may n~t disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Occ. Code § 159.002(b), (c). Medical records may be released only as provided under the
MPA. Open Records Decision No. 598 (1991). The medical records of the adult requestor
must be released upon the patient's signed, written consent, provided that the consent
specifies (1) the information to be covered by the release, (2) reasons or purposes for the
release, and (3) the person to whom the information is to be released. Occ. Code
§§ 1,59.004, 159.005. Some of the medical records at issue involve the requestor's child.
Medical records involving a minor may only be released on the parent's or legal guardian's
written consent, provided that the consent meets the above requirements. See id.
§§ 159.004, 159.005. Section 159.002(c) also requires that any subsequent release of
medical records be consistent with the purposes for which the governmental body obtained
the records. Open Records Decision No. 565 at 7 (1990). We have marked the portion of
the submitted information that constitutes medical records and that may only be released in
accordance with the MPA. Open Records Decision No. 598 (1991).

The submitted information also includes mental health records of the requestor and her child
that are governed by provisions of chapter 611 of the Health and Safety Code.
Section 611.002 provides in part:

(a) Communications between a patient and a professional, and records of the
identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient that are created or
maintained by a professional, are confidential.
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(b) Confidential communications or records may not be disclosed except as
provided by Section 611.004 or 611.0045.

Health & Safety Code § 611.002(a)-(b); see also id. § 611.001 (defining "patient" and
"professional"). Sections 611.004 and 611.0045ofthe Health and Safety Code provide for
access to information that section 611.002 makes confidential only by certain individuals.
See id. §§ 611.004,611.0045; ORD 565. We have marked mental health records that are
confidential under section 611.002 of the Health and Safety Code but must be released if the
requestor is authorized to obtain those records under sections 611.004 and 611.0045 of the
Health and Safety Code. See Health & Safety Code § 611.004(a)(4) (professional may
disclose confidential information to person who has patient's written consent or to parent of
minor patient).

Thus, although the submitted information is generally confidential under section 264.613 of
the Family Code, sections 159.004 and 159.005 of the MPA and sections 611.004
and 611.0045 of the Health and Safety Code may provide the requestor with a right of access
to the marked medical and mental health records. Therefore, there is a conflict between
section 264.613 of the Family Code and the applicable provisions of the MPA and
chapter 611 of the Health and Safety Code. Where general and specific statutes are in
irreconcilable conflict, the specific provision typically prevails as an exception to the general
provision unless the general provision was enacted later and there is clear evidence that the
legislature intended the general provision to prevail. See Gov't Code § 311.026(b); City of
Lake Dallas v. Lake Cities Mun. Uti!. Auth., 555 S.W.2d 163, 168 (Tex. Civ. App.-Fort
Worth 1977, writ ref'd n.r.e.). Although section 264.613 generally makes information used
or developed in providing services under subchapter G of chapter 264 of the Family Code
confidential, the applicable provisions of the MPA and chapter 611 of the Health and Safety
Code specifically permit the release of medical and mental health records to certain parties
and under certain circumstances. Therefore, notwithstanding the provisions of
section 264.613 of the Family Code, we conclude that CASA must release the marked
medical and mental health records to the requestor if it receives the required authorization
for the release of those records under sections 159.004 and 159.005 of the MPA and
sections 611.004 and 611.0045 of the Health and Safety Code.2 In that event, the remaining
information must be withheld under section 552.101 of the Government Code in conjunction
with section 264.613 of the Family Code. If CASA does not receive the required
authorization for release ofthe medical and mental health records, then CASA must withhold
all of the submittedinforination under section 552.101 in conjunction with section 264.613.3

2Although you claim section 552.103 for this information, the MPA and chapter 611 of the Health and
Safety Code prevail over the general exceptions to disclosure under the Act. See Open Records Decision No.
451 at 4 (1986).

3As our ruling is dispositive, we need not address your remaining argument against disclosure.
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This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.
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