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Mr. Ronald J. Bounds
Assistant City Attorney
City of Corpus Christi
P.O. Box 9277
Corpu~ Christi, Texas 78469-3360

0R2009-16416

Dear Mr. Bounds:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 361849.

The City of Corpus Christi (the "city") received a request for correspondence from a
specified time period that pertains to a specified request for proposals. You state you have
released some ofthe requested information to the requestor. You claim that portions ofthe
remaining information are excepted from disclosure under sections 552.107, 552.136,
and 552.137 of the Government Code. We have considered the exceptions you claim and
reviewed the submitted information.

Initially, we note that some of the submitted information, which we have marked, is not
responsive to the instant request because it was created after the date of the city's receipt of
the request. The cityneed riot release non-responsive information in response to this request,
and this ruling will not address that information.

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governinental body
has the burden ofproviding the necessary facts to demonstrate the elements ofthe privilege
in order to withhold the information at issue: Open Records Decision No. 676 at 6-7 (2002).
First, a governmental body must demonstrate that the information constitutes or documents
a communication. ld. at 7. Second, the communication must have been made "for the
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purpose offacilitating the rendition ofprofessional legal services" to the client governmental
body. TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an attorney or
representative is involved in some capacity other than that of providing or facilitating
professional legal services to the client governmental body. In re Tex. Farmers Ins.
Exch., 990 S.W.2d337, 340 (Tex. App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client
privilege does not apply if attorney acting in a capacity other than that of attorney).
Governmental attorneys often act in capacities other than that ofprofessional legal counsel,
such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a communication
involves an attorney for the government does not demonstrate this element. Third, the
privilege applies only to communications between or among clients, client representatives,
lawyers, and lawyer representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(1 )(A)-(E). Thus, a governmental
body must inform this office ofthe identities and capacities ofthe individuals to whom each
communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to
a confidential communication, id. 503(b)(1), meaning it was "not intended to be disclosed
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance ofthe rendition
ofprofessional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission
ofthe communication." Id. 503(a)(5).

Whether a communication meets this definition depends on the intent ofthe parties involved
at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180; 184
(Tex. App.-Waco 1997,no pet.). Moreover, because the client may elect to waive the
privilege at any time, a governmental body must explain that the confidentiality of a
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein).

You state a portion of the responsive e-mails consist of confidential communications
between city staff and city attorneys. You state the communications were made for the
purpose offacilitating the rendition ofprofessional legal advice to the city. You further state
the communications were intended to be confidential and that the confidentiality of the
communications has been maintained. Based on your representations and our review ofthe
information at issue, we conclude that section 552.107(1) is generally applicable to the e­
mails that the city seeks to withhold. We note, however, that some ofthe individual e-mails
in the e-mail chains consist of communications with non-privileged parties or parties you
have not identified. Further, communications with non-privileged parties are attached to
some ofthe privileged e-mails. To the extent those communications, which we have marked,
exist separate and apart from the e-mail chains or from the e-mails to which they are
attached, we conclude these e-mails and attachments may not be withheld under
section 552.107(1). Except for any non-privileged e-mails or attachments that exist separate
and apart from the related e-mails, the city may withhold the responsive e-mails you have
marked under section 552.107(1) of the Government Code.
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You contend that a portion of the remaining responsive information is excepted from
disclosure under section 552.136 of the Government Code. This section states that
"[n]otwithstanding any other provision ofthis chapter, a credit card, debit card, charge card,
or access device number that is collected, assembled, or maintained by or for a governmental
body is confidential." Gov't Code § 552.136(b). An access device number is one that may
be used to (1) obtain money, goods, services, or another thing of value; or (2) initiate a
transfer offunds other than a transfer originated solelybypaperinstrument. Id. § 552. 136(a).
Thus, the city must withhold the information you have marked under section 552.136 ofthe
Government Code.

You also raise section 552.137 of the Government Code for portions of the remaining
responsive e-mails. Section 552.137 makes certain e-mail addresses confidential, providing
the following:

(a) Except as otherwise provided by this section, an e-mail address of a
member of the public that is provided for the purpose of communicating
electronically with a governmental body is confidential and not subject to
disclosure under this chapter.

(b) Confidential information described by this section that relates to a
member of the public may be disclosed if the member of the public
affirmatively consents to its release.

(c) Subsection (a) does not apply to an e-mail address:

(l) provided to a governmental body by a person who has a
contractual relationship with the governmental body or by the
contractor's agent;

(2) provided to a governmental body by a vendor who seeks to
contract with the governmental body or by the vendor's agent;

(3) contained in a response to a request for bids or proposals,
contained in a response to similar invitations soliciting offers or
information relating to a potential contract, or provided to a
governmental bodyin the course ofnegotiating the terms ofa contract
or potential contract; or

(4) provided to a governmental body on a letterhead, coversheet,
printed document, or other document made available to the public; or

(5) provided to a governmental body for the purpose of providing
public comment on or receiving notices related to an application for
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a license as defined by Section 2001.003(2) ofthis code, orreceiving
orders or decisions from a governmental body.

(d) Subsection (a) does not prevent a governmental body from disclosing an
e-mail address for any reason to another gpvernmental body or to a federal
agency.

ld. § 552.137. Under section 552.137, a governmental body must withhold the e-mail
address ofa member ofthe general public, unless the individual to whom the e-mail address
belongs has affirmatively consented to its public disclosure. See id. § 552.137(b). The types
ofe-mail addresses listed in section 552.137(c) may not be withheld under section 552.137.
Therefore, unless the owners ofthe e-mail addresses at issue consent to their release, the city
must withhold the e-mail addresses you have marked, and the additional e-mail addresses we
have marked, under section 552.137 ofthe Government Code. However, to the extent that
any ofthe marked e-mail addresses belong to employees ofan entity with which the city has
a contractual relationship, or fall under any of the other exceptions listed under
subsection 552.137(c), the city may not withhold these e-mail addresses under
section 552.137.

Finally, we note that some of the remaining responsive information at issue appears to be
protected by copyright. A governmental bodymust allow inspection ofcopyrighted materials
unless an exception applies to the information, but a custodian ofpublic records must comply
with copyright law and is not required to furnish copies ofrecords that are copyrighted. See
Attorney General Opinion JM-672 (1987). Thus, if a member ofthe public wishes to make
copies ofcopyrighted materials, the person must do so unassisted by the governmental body.
In making copies, the member of the public assumes the duty of compliance with the
copyright law and the risk of a copyright infringement suit. See Open Records Decision
No. 550 (1990).

In summary, the city may generally withhold the responsive e-mails you have marked under
section 552.107 of the Government Code. However, to the extent the e-mails and
attachments we have marked exist separate and apart from the e-mail chains, these
non-privileged e-mails must be released. The city must withhold the information you have
marked under section 552.136 of the Government Code. Unless the owners of the e-mail
addresses at issue consent to their release or the e-mail addresses fall under an exception
listed in subsection 552.137(c), the citymust withhold the e-mail addresses you have marked,'
and the additional e-mail addresses we have marked, under section 552.13 '7 of the
Government Code. The remaining responsive information must be released, but only in
accordance with applicable copyright law.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.
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This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index or1.php,
or call the Office of the Attorney General's Open' Government Hotline, toll free,

.at (877) 673-6839. Questions concerning the. allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Sincerely,

C·()LOAJk
Christina Alvarado
Assistant Attorney General
OpenRecords Division

CAIrl

Ref: ID# 361849

Ene. Submitted documents

cc: Requestor
(w/o enclosures)


