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Dear Ms. Jimenez:

You ask whether celiain infonnation is subject to required public disclosure under the
Public Infonnation Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Govenunent Code. Your request was
assigned ID# 371042.

The Nueces COlU1ty Sheriffs Department (the "depmiment") received a request for
infonnation pertaining to a specified incident mId nmned individual. You claim that the
submitted infonnation is excepted from disclosure under sections 552.101, 552.108,
and 552.130 of the Govermnent Code. We have considered the exceptions you claim and
reviewed the submitted infonnation.

Section 552.101 ofthe GovenTI1lent Code excepts fi..om disclosure "infonnation considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't
Code § 552.101. Section 552.101 encompasses information made confidential by other
statutes, including section 261.201 of the Family Code, which provides in relevant pali:

(a) [T]he following infonnation is confidential, is not subject to public
release under [the Act] and may be disclosed only for purposes consistent
with this code and applicable federal or state law or lU1der rules adopted by
an investigating agency:

(1) a repOli of alleged or suspected abuse or neglect made lU1der this
chapter mId the identity of the person making the repOli; and
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(2) except as otherwise provided in this section, the files, repOlis,
records, cOlllimullcations, audiotapes, videotapes, and workingpapen;
used or developed in an investigation under this chapter or in
providing services as a result of an investigation.

(k) Notwithstanding Subsection (a), an investigating agency, other than the
department or the Texas Youth Conmlission, on request, shall provide to the
parent, managing conservator, or other legal representative of a child who is
the subject of reported abuse or neglect, or to the child if the child is at
least 18 years of age, infOlmation conceming the reported abuse or neglect
that would otherwise be confidential under this section. The investigating
agency shall withhold infonnation under this subsection if the parent,
managing conservator, or other legal representative ofthe child requesting the
infOlmation is alleged to have COlllillitted the abuse or neglect.

(1) Before a child or a parent, managing conservator, or other legal
representative of a child may inspect or copy a record or file conceming the
child under Subsection (k), the custodian of the record or file must redact:

(1) any personally identifiable infonnation about a victim or witness
under 18 years of age unless that victim or witness is:

(A) the child who is the subject of the repOli; or

(B) another child ofthe parent, managing conservator, or other legal
representative requesting the information;

(2) any infonnation that is excepted from required disclosure under
[the Act], or other law; and

(3) the identity of the person who made the repOli.

Fam. Code § 261.201 (a), (k)-(l). The submitted infonnation consists of a repoli of alleged
or suspected child abuse or neglect made lmder chapter 261. See id. § 261.001(1), (4)
(defining "abuse" and "neglect" for purposes ofsection 261.201); id. § 101.003(a) (defining
"child" as a person under eighteen years ofage who is not and has not been married and who
has not had the disabilities ofminority removed for general purposes). Therefore, this repOli
falls within the scope ofsection 261.201. Howevel~, the requestor is the parent ofthe alleged
victim of abuse or neglect and is not the person accused of abuse or neglect. Accordingly,
in this instanpe, the department may not use section 261.201(a) to withl10ld this repOli from
this requestor. See id. § 261.201(k). However, section 261.201(1)(3) of the Family Code
states that the identity of the reporting patiy must be withheld when a govenmlental body
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releases infonnation under section 261.201(k); therefore, the department must withhold the
infol111ation we have marked under section 552.101 ofthe Govenm1enfCode in conjunction
with section 261.201(1)(3). Id. § 261.201(1)(3). We further note that section 261.201(1)(2)
states that any infonnation that is excepted fi.-om required disclosure under the Act or other
law may still be withheld fi.-om disclosure. Ie!. § 261.201(1)(2). Accordingly, we will address
your remaining arguments.

You state some of the remaining infonnation consists of medical records subject to the
Medical Practices Act (the "MPA"), subtitle B oftitle 3 ofthe Occupations Code. See Occ.
Code § 151.001. Section 552.101 also encompasses the MPA. Section 159.002 ofthe MPA
provides, in part:

(a) A cOlmml11ication between a physician and a patient, relative to or in
connection with any professional services as a physician to the patient, is
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by
this chapter.

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A.person who receives infonnation from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the
infonnation except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the infonnation was first obtained. \

Ie!. § 159.002(a)-(c). Infonnation subject to the MPA includes both medical records and
infonnation obtained from those medical records. See id. §§ 159.002, .004; Open Records
Decision No. 598 (1991). This office has concluded the protection afforded by
section 159.002 extends only to records created by either a physician or someone under the
supervision of a physician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343
(1982). This office has also detennined when a file is created as the result ofa hospital stay,
all of the' documents in the file that relate to diagnosis and treatment constitute either
physician-patient cOlmnunications or records of the identity, diagnosis, evaluation, or
treatment ofa patient by a physician that are created or maintained by a physician. See Open
Records Decision No. 546 (1990). Medical records must be released upon the patient's
signed, written consent, provided the consent specifies (1) the information to be covered by
the release,(2) reasons or purposes for the release, and (3) the person to whom the
infonnation is to be released. Occ. Code §§ 159.004, .005.

We have marked hospital treatment and evaluation records that constitute confidential
medical records. We note the requestor is father of the individual at issue in the marked
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medical records. As such, the requestor may have a right of access to the marked medical
records undet the MPA. See id. § 159.005(a)(2). If the requestor provides proper consent
in accordance with the MPA, the marked medical records must be released because a
statutory right of access prevails over a claim under section 552.108 of the Govel11ment
Code. See Open Records Decision Nos. 613 at 4 (1993) (exceptions in Act cannot impinge
on statutOly right of access to infonnation), 451 (1986) (specific statutOly right of access
provisions overcome general exceptions to disclosure under the Act). Ifthe requestor does
not provide proper consent, the marked medical records must be withheld under
section 552.101 of the Govenllnent Code in conjlU1ction with the MPA.

Section 552.1 08(a)(2) ofthe Goven1l1lent Code excepts from disclosure "[i]nfol11lation held
by a law enforcement agency or prosecutor that deals with the detection, investigation, or
prosecution of crime ... if ... it is inf0111lation that deals with the detection, investigation,
or prosecution of crime only in relation to an investigation that did not result in conviction
or defened adjudication[.]" Gov't Code § 552.108(a)(2). Section 552.108(a)(2) is
applicable ollly if the information at issue relates to a concluded criminal case that did not
result in a conviction or a defened adjudication. A govenllnental body that claims an
exception to :!iisclosure under section 552.108 must reasonably explain how and why this·
exception is applicable to the information the govenllnental body seeks to withhold. See id.
§ 552.301(e)(1)(A); Ex parte Pruitt, 551 S.W.2d 706 (Tex. 1977). You state the remaining
infol11lation pertains to a criminal investigation that did not result in conviction or defened
adjudication. Therefore, we agree section 552.108(a)(2) is applicable to this infol11lation.

Section 552.1 08 does not except fi'om disclosure basic infol11lation about an arrested person,
an an-est, or a crime. Gov't Code § 552.108(c). Basic information refers to the infonnation
held to be public in Houston Chronicle Publishing Co. v. City ofHouston, 531 S.W.2d 177
(Tex. Civ. App.-Houston [14th Dist.] 1975), writ ref'd n.r.e. per curiam., 536 S.W.2d 559
(Tex. 1976), and includes a detailed description of the offense. See Open Records Decision
No. 127 (1976) (summarizing types of infol11lation made public by Houston Chronicle).
Thus, with the exception of basic infonnation, the department may withhold the remaining
infonnationunder section 552.108(a)(2) of the Goven1l1lent Code.

In SlU11lnmy, the depmiment may onlyrelease the marked medical records in accordance with
the MPA. With the exception of basic information, the depaliment may withhold the
remaining infonnation under section 552.108(a)(2) of the Govennent Code. However, in
releasing basic infonnation, the depmiment must withhold the infonnation we have marked
under section 552.101 ofthe Govenllnent Code in conjunction with section 261.201(1)(3) of
the Family Code. As our ruling is dispositive, we need not address your remaining
arguments.

This letter ruling is limited to the pmiicular infol11lation at issue in this request mld limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other infonnation or ally other circumstances.
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This ruling triggers impOliant deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more infonnation conceming those rights and
responsibilitie$, please visit om website at http://www.oag.state.tx.us/openlindex or1.php,
or call the Office of the Attomey General's Open Government Hotline, toll fi'ee,
at (877) 673-6839. Questions conceming the allowable charges for providing public
infomlation under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attomey General, toll fi'ee, at (888) 672-6787.

Sincerely,

C1u'is Schulz.
Assistant Attomey General
Open Records Division

CS/cc

Ref: ID# 371042

Enc. Submitted documents

cc: Requestor
(w/o enclosures)


