ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
GREG ABBOTT

March 11, 2010

Ms. Kelley Messer
Assistant City Attorney
City of Abilene

P.O. Box 60

Abilene, Texas 79604-0060

OR2010-03550
Dear Ms. Messer:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 372558.

The Abilene Police Department (the “department”) received a request for information
pertaining to a specified case number. You claim that the requested information is excepted
from disclosure under sections 552.101 and 552.108 of the Government Code. We have
considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure “information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.” Gov’t
Code § 552.101. This exception encompasses information that other statutes make
confidential. You raise section 552.101 in conjunction with section 261.201 of the Family
Code, which provides in part:

(a) [Tlhe following information is confidential, is not subject to public
release under [the Act] and may be disclosed only for purposes consistent
with this code and applicable federal or state law or under rules adopted by
an investigating agency:

(1) areport of alleged or suspected abuse or neglect made under this
chapter and the identity of the person making the report; and
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(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports,
records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers
used or developed in an investigation under this chapter or in
providing services as a result of an investigation.

(k) Notwithstanding Subsection (a), an investigating agency, other than the
[Texas Department of Family and Protective Services] or the Texas Youth
Commission, on request, shall provide to the parent, managing conservator,
or other legal representative of a child who is the subject of reported abuse
or neglect, or to the child if the child is at least 18 years of age, information
concerning the reported abuse or neglect that would otherwise be confidential
under this section. The investigating agency shall withhold information
under this subsection if the parent, managing conservator, or other legal
representative of the child requesting the mnformation is alleged to have
committed the abuse or neglect.

Fam. Code § 261.201(a), (k). You state the submitted report was used or developed in an
investigation of alleged or suspected child abuse or neglect. See id. § 261.001 (defining
“abuse” and “neglect” for purposes of chapter 261 of the Family Code); see also id.
§ 101.003(a) (defining “child” for purposes of this section as person under 18 years of age
who is not and has not been married or who has not had the disabilities of minority removed
for general purposes). Upon review, we agree that the submitted information is generally
within the scope of section 261.201 of the Family Code.

In this instance, the requestor is the parent of the child victim listed in the submitted
mformation. However, the submitted information reflects that the requestor is also alleged
to have committed the suspected abuse orneglect. Accordingly, this requestor doesnot have
a right of access to the information pursuant to section 261.201(k). See id. § 261.201(k).
You do not indicate that the department has adopted a rule that governs the release of this
type of information. We therefore assume no such rule exists. Given that assumption, we
conclude the submitted information is generally confidential under section 552.101 of the
Government Code in conjunction with section 261.201 of the Family Code. See Open
Records Decision No. 440 at 2 (1986) (construing statutory predecessor to section 261.201).

However, we note the submitted information contains medical records that pertain to the
requestor’s child. Medical records are governed by the Medical Practice Act (the “MPA™),
subtitle B of title 3 of the Occupations Code. See Occ. Code § 151.001. Section 159.002 of
the MPA provides, in relevant part:

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in
connection with any professional services as a physician to the patient, is




Ms. Kelly Messer - Page 3

confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by
this chapter.

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient
by aphysician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(¢) A person who receives information from a confidential communication
or record as desecribed by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who is acting on the patient’s behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Id. § 159.002(a)~(c). Information subject to the MPA includes both medical records and
information obtained from those records. Seeid. §§ 159.002, .004; Open Records Decision
No. 598 (1991). This office has determined that in governing access to a specific subset of
information, the MPA prevails over the more general provisions of the Act. See ORD 598
(exceptions found in the Act cannot be invoked to deny access to medical records because
access provisions of the MPA govern their release). This office has found when a file is
created as the result of a hospital stay, all of the documents in the file relating to diagnosis
and treatment constitute either physician-patient communications or “[r]ecords of the
identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient by a physician that are created or
maintained by a physician.” Open Records Decision No. 546 (1990).

We note medical records involving a minor may be released under the MP A with the parent’s
or legal guardian’s signed, written consent, provided that the consent: specifies: 1) the
information to be covered by the release, (2) reasons or purposes for the release, and (3) the
person to whom the information is to be released. See Occ. Code §§ 159.004, .005. Thus,
such information may only be released in accordance with the MPA. See ORD 598.

Although the submitted information is generally confidential under section 261.201 of the
Family Code, the MPA may provide the requestor with a right of access to the medical
record, which we have marked, pertaining to his child. Therefore, thereis a conflict between
the provisions of section 261.201 of the Family Code and the MPA. Where general and
specific statutes are in irreconcilable conflict, the specific provision typically prevails as an
exception to the general provision unless the general provision was enacted later and there
is clear evidence that the legislature intended the general provision to prevail. See Gov’t
Code § 311.026(b); City of Lake Dallas v. Lake Cities Mun. Util. Auth., 555 S.W.2d 163, 168
(Tex. Civ. App.—Fort Worth 1977, writ ref’d nr.e.). In this instance, although
section 261.201(a) generally makes records of alleged child abuse confidential, the MPA is
the more specific provision because it permits release of medical records to certain parties
and in certain circumstances. Accordingly, the MPA prevails over section 261.201.
Additionally, although you also claim section 552.108 of the Government Code for the
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marked medical records, the MPA prevails over the general exceptions to disclosure under

- the Act. See Open Records Decision No. 451 at4 (1986). Accordingly, the department may
not withhold the medical records under section 552.108. Thus, the department must release
or withhold the marked medical records in accordance with the MPA.! The remaining
information must be withheld under section 552.101 in conjunction with section 261.201 of
the Family Code.? :

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index_orl.php,
or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

Sincerely,

Jennifer Luttrall
Assistant Attorney General
Open Records Division

JL/dls

Ref: ID# 372558

- Enc. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)

'We note that because the requestor may have a right of access to some of the information that would
otherwise be confidential in this instance, the department must again seek a decision from this office if it
receives another request for the same information from a different requestor.

2As our ruling on this issue is dispositive, we do not address your other argument against disclosure.




