ATTORNEY - GENERAL oF TExAS

May 17, 2010

" Ms. Neera Chatterjee

Office of General Counsel

The University of Texas System
201 West Seventh Street
Austin, Texas 78701-2902

OR2010-07041
Dear Ms. Chatterjee:
You ask whether certain information is subject to requiréd public disclosure under the

Public Information Act (the “Act”), chapter 552 of the Government Code Your request was
assigned ID# 379533.

The University of Texas Health Science Center at Houston (the “university”) received a

request for an electronic version of the Texas School Ready! Project certification analysis.

You state you will release some of the requested information. You claim that the submitted
information is-excepted from disclosure under sections 552.101 and 552.122 of the
Government Code. We have considered the exceptions you claim and reviewed the
submitted information. We have also considered comments submitted by the requestor. See
Gov’t Code § 552.304 (providing that interested party may submit comments stating why
information should or should not be released). |

Section 552.101 of the Government Code excepts from public disclosure “information

considered to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision.”
Gov’t Code § 552.101. Section 552.101 encompasses information made confidential by
other statutes. Section 51.914 of the Education Code provides in relevant part:
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In order to protect the actual or potential value, the following information shall be
confidential and shall not be subject to disclosure under [the Act], or otherwise:
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(1) all information relating to a product, device, or process, the appliéation

S —W-«wmor--use;.__of~such~a~product,-device,-for process,-and-all-technological and
~scientific information (including computer programs) developed inwholeor——

in part’at a state institution of higher education, regardless of whether
patentable or capable of being registered under copyright or trademark laws,
that have a potential for being sold, traded, or licensed for a fee[.]

Educ. Code § 51.914(1). The legislature is silent as to how this office or a court is to
determine whether particular information has “a potential for being sold, traded, or licensed
for a fee.” See-Open Records Decision No. 651 (1997). Furthermore, whether particular
information has-such a potential is a question of fact that this office is unable to resolve in
the opinion process. See id: Thus, this office has stated that in considering whether
requested information has “a potential for being sold, traded, or licensed for a fee,” we will
rely on a university’s assertion that the information has this potential. See id.; but see id.
at 10 (university’s determination that information has potential for being sold, traded, or
licensed for fee is subject to judicial review). We note that section 51.194(1) is not
applicable to working titles of experiments or other information that does not reveal the
details of the research. See Open Records Decision Nos. 557 at 3 (1990), 497 at 6-7 (1988).
Moreover, section 51.914(1) is applicable only to information “developed in whole or in part
at a state institution of higher education.” Educ. Code § 51.914(1).

Youinform us that the submitted information includes the detailed certification analysis used
by the un1ver31ty s Children Learning’s Institute and Texas State Center for Early Childhood
Development t6 determine whether a given early childhood education program will receive
certification under the Texas School Ready! program. You claim this information is a
product, device; or process developed by university researchers. You state the information
has the potential to be sold, traded, or licensed for a fee to similar certification programs
outside of Texas. Based on your representations and our review, we agree that the submitted
information is confidential under section 51.914 of the Education Code and must be withheld
under section552.101 of the Government Code. As our ruling is dispositive, we_do not
address your rémaining argument against disclosure. -

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a prev1ous

~ determination regardmg any other information or any other circumstances.

This ruling trlggers ‘important deadlines regarding the rights and respon51b111tles of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and

- responsibilitiesy:please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index_orl.php,

or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free, at (877)
673-6839. Qu’fé_:stions concerning the allowable charges for providing public information
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under the Act must be dlrected to the Cost Rules Administrator of the Office of the Attomey

~ ~ -~ —General,toll free at (338) 672- 6787 —— —

"~ Andrea L. Caf&Well

Assistant Attotney General
Open Records Division

Smcerely,

ALC/eeg
Ref: . ID# 379533
Enc. Submifféd documents

c: Reque_s;tbr
(w/o enclosures)




