
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

G REG A B BOT T

June 9, 2010

Ms. Kelley Messer
Assistant City Attorney
City of Abilene
P.O. Box 60
Abilene, Texas 79602-0060

0R2010-08399

Dear Ms. Messer:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was
assigned ID# 381821.

The Abilene Police Department (the "department") received a request for two specified
police reports from a specialist with the Child Protective Services (the "CPS") division of
the Texas Department of Family and Protective Services (the "DFPS"). You claim that the
requested information is excepted from disclosure under section 552.101 ofthe Government
Code. We have considered the exception you claim and reviewed the submitted information.

Section 552.101 ofthe Government Code excepts from disclosure "information considered
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't
Code § 552.101. Section 552.101 encompasses section 261.201 ofthe Family Code, which
provides in part as follows:

(a) [T]he following information is confidential, is not subject to public
release under [the Act] and may be disclosed only for purposes consistent
with this code and applicable federal or state law or under rules adopted by
an investigating agency:

(1) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under this
chapter and the identity of the person making the report; and
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(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports,·
records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers
used or developed in an investigation under this chapter or in
providing services as a result of an investigation.

(k) Notwithstanding Subsection (a), an investigating agency, other than the
[Department of Family and Protective Services] or the Texas Youth
Commission, on request, shall provide to the parent, managing conservator,
or other legal representative of a child who is the subject of reported abuse
or neglect, or to the child if the child is· at least 18 years of age, information
concerning the reported abuse or neglect that would otherwise be confidential
under this section. The investigating agency shall wi~hhold information
under this subsection if the parent, managing conservator, or other legal
representative of the child requesting the information is alleged to have
committed the abuse or neglect.

(1) Before a child or a parent, managing conservator, or other legal
representative of a child may inspect or copy a record or file concerning the
child under Subsection (k), the custodian of the record or file must redact:

(1) any personally identifiable information about a victim or witness
under 18 years of age unless that victim or witness is:

(A) the child who is the subject of the report; or

(B) another child of the parent, managing conservator, or
other legal representative requesting the information;

(2) any information that is excepted from required disclosure
under [the Act], or other law; and

(3) the identity of the person who made the report.

Fam. Code § 261.201(a), (k), (1). Upon review, we find report number 10-005185 pertains
to an investigation ofalleged or suspected child abuse and consists offiles, reports, records,
communications, and working papers used or developed in ,the investigation. See id.
§ 261.001(1) (defining "abuse" for purposes ofchapter 261 ofthe Family Code); see alsoid.
§ 101.003(a) (defining "child" for purposes of this section as person under 18 years of age
who is not and has not been married or who has not had the disabilities ofminority removed
for general purposes). Accordingly, we find. report number 10-005185 is generally
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confidential under section 261.201 ofthe Family Code. We note, however, the requestor in
this Instance is an employee ofCPS and informs us that CPS is the managing conservator of
the child victim in this instance. Further, the requestor is not alleged to have committed the
suspected abuse or neglect. Therefore, the department may not withhold report
number 10-005185 from this requestor on the basis of section 261.201(a). Id. § 261.201(k).
However, section 261.201(1)(3) states the identity of the reporting party must be withheld.
Id. § 261.201 (1)(3). Accordingly, the department must withhold the identifying information
of the reporting party in report number 10-005185, which we have marked, under
section 552.101 ofthe Government Code in conjunction with section 261.201(1)(3). Further,
section 261.201 (1)(2) states any information that is excepted from required disclosure under
the Act or other law may be withheld from disclosure. Id. § 261.201(1)(2). Thus, because
you assert the submitted information is excepted under section 552.1 Olin conjunction with
section 58.007 of the Family Code and section 773.091 of the Health and Safety Code, we
will address your arguments under these exceptions for the submitted reports.

Section 552.101 also encompasses section 58.007 of the Family Code. Juvenile law
enforcement records relating to conduct that occurred on or after September 1, 1997 are
confidential under section 58.007. For purposes of section 58.007, "child" means a person
who is ten years of age or older and under seventeen years· of age. See id.
§ 51.02(2). Section 58.007 provides in pertinent part as follows:

(c) Except as provided by Subsection (d), law enforcementrecords and files
concerning a child and information stored,by electronic means or otherwise,
concerning the child from which a record or file could be generated may not
be disclosed to the public and shall be: .

(1) .if maintaineq on paper or microfilm, kept separate from adult
files and records;
! '

(2) if maintained electronically in the same computer system as
records or files relating to adults, be accessible under controls that are
separate and distinct from controls to access electronic data
concerning adults; and

(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or
federal depository, except as provided by Subchapters B, D, and E.

(e) Law enforcement records and files concerning a child may be inspected
or copied by a juvenile justice agency as that term is defined by
Section 58.101, a criminal justice agency as that term is defined by
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Section411.082, Government Code, the child, and the child's parent or
guardian.

G) Before a child or a child's parent or guardian may inspect or copy a record
. or file concerning the child under Subsection (e), the custodian ofthe record
or file shall redact:

(1) any personally identifiable information about a juvenile suspect,
offender, victim, or witness who is not the child; and

(2) any information that is excepted from required disclosure under
Chapter 552, Government Code, or other law.

Id. § 58.007(c), (e), 0). You assert the submitted information is confidential under
section 58.007(c). Upon review, we agree report 10-005176 involves juveniles engaged in
delinquent conduct and conduct indicating a need for supervision occurring after
~eptember 1, 1997; therefore, report 10-005176 is subject to section 58.007. See id.
§ 51.03(a), (b) (defining "delinquent conduct" and "conduct indicating a need for
supervision"). Aswe note above, the requestor is a CPS employee. You do not inform us,
and the submitted information does not reflect, whether the requestor is also the guardian of
the juvenile whose information is at issue. Accordingly, we must rule conditionally. IfCPS
is the guardian of the juvenile whose information is at issue in report 10-:005176, then CPS
has a right of to inspect law enforcement records concerning the child· under
section 58.007(e). See id. § 58.007(e). However, personally identifiable information
concerning otherjuvenile suspects, offenders, victims, or witnesses, whichwe have marked,
must be redacted pursuant to section 58.0070)(1) of the Family Code in that situation. See
§ 58.0070)(1). To the extent that CPS is not the guardian ofthe juvenile whose information
is at issue in report 10-005176, then the department must withhold report 10-005176 in its
entirety under section 552.101 ofthe Government Code in conjunction with section 58.007
of the Family Code. You additionally assert that report 10-005185 is protected by
section 58.007. We note, however, section 58.007 is not applicable to information that
relates to a juvenile as a complainant, victim, witness, or other involved party and not as a
suspect or offender. Accordingly, section 58.007 does not apply to report 10-005185, and
this report maynot be withheld under section 552.101 ofthe Government Code onthat basis.

We note a portion of the remaining information consists of medical records subject to the
Medical Practice Act (the "MPA"), subtitle B of title 3 of the Occupations Code.
Section 552.101 of the Government Code also encompasses the MPA. See Dec.
Code §§ 151.001-165.160. Section 159.002 of the MPA provides, in part:
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(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in
connection with any professional services as a physician to the patient, is
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by
this chapter.

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient .
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter.

(c) A person who receives information from a confidential communication
or record as described by this chapter, other than a person listed in
Section 159.004 who· is acting on the patient's behalf, may not disclose the
information except to the extent that disclosure is consistent with the
authorized purposes for which the information was first obtained.

Id. § 159.002(a)-(c). This office has concluded the protection afforded by section 159.002
extends only to records created by either a physician or someone under the supervision of a
phy~ician. See Open Records Decision Nos. 487 (1987), 370 (1983), 343 (1982). Medical
records must be released upon the patient's signed, written consent, provided the consent
specifies (1) the information to be covered by the release, (2) reasons or purposes for the
release, and (3)the person to whom the information is to be released. Occ. Code §§ 159.004,
.005. We have marked the medical records, which may only be released in accordance with
the MPA.!

We note a portion of the remaining information is protected by common-law privacy.
Section 552.101 ofthe Government Code encompasses the doctrine ofcommon-law privacy,
which protects information that:· (1) contains highly intimate or embarrassing facts, the
publication ofwhich would be highly objectionable to a reasonable person, and (2) is not of
legitimate concern to the public. See Indus.- Found. v. Tex. Indus. Accident Bd., 540
S.W.2d668, 685 (Tex. 1976). To demonstrate the applicability ofcommon-law privacy, both
prongs of this test must be established. See id. at 681-82. The types of information
considered intimate or embarrassing by the Texas Supreme Court in Industrial Foundation
included information relating to sexual assault, pregnancy, mental or physical abuse in the
workplace, illegitimate children, psychiatric treatment ofmental disorders, attempted suicide,
and injuries to sexual organs. Id. at 683. Additionally, this office has determined that
common-law privacy protects the identities of juvenile offenders. See Open Records
Decision No. 394 (1983); cf Fam. Code § 58.007(c). We have marked a portion of the
remaining information that is intimate or embarrassing and ofno legitimate public interest.
Accordingly, the department must withhold the information we have marked under
section 552.101: in conjunction with common-law privacy.

'As our ruling is dispositive, we need not address your remaining argument for this information.
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In summary, the department must withhold the identifying information ofthe reporting party
in report number 10-005185, which we have marked, under section 552.101 of the
Government Code in conjunction with section 261.201 (1)(3). To the extent that CPS is not
the guardian of the juvenile whose information is at issue in report 10-005176, the
department must withhold report 10-005176 in its entirety under section 552.101 of the
Government Code in conjunction with section 58.007 ofthe Family Code. To the extent the;tt
CPS is the guardian of the juvenile whose information is at issue in report 10-005176, then
the department must withhold the information concerning other juveniles in that report,
which we have marked, pursuant to section 58.007G)(1) ofthe Family Code. The department
may only release the medical records we have marked in accordance with the MPA. The

.department must withhold the information we have marked under section 552.101 of the
Government Code in conjunction with common-law privacy. The remaining information
must be released.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index ·orl.php,
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787.

.
Ibtll
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Jonathan Miles
Assistant Attorney General
Open Records Division
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