
November 29, 2010 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Ms. Zeena T. Angadicheril 
Ms. Neera Chatterjee 
Office of the General Counsel 
The University of Texas System 
201 West Seventh Street 
Austin, Texas 78701 

Dear Ms. Angadicheril & Ms. Chatterjee: 

0R2010-17850 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 401250 (OGC # 133216). 

The University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas (the "university") received 
a request for records related to evaluations of five named current and former residents. You 
state the university has released some responsive information to the requestor. You claim 
the submitted information is excepted from disclosure under section 552.101 of the 
Government Code. We have considered the exception you claim and reviewed the submitted 
information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes. 
Section 161.032 of the Health and Safety Code provides in relevant part: 

( c) Records, information, or reports of a medical committee [ or] medical peer review 
committee, ... and records, information, or reports provided by a medical committee 
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[ or] medical peer review committee, ... to the governing body of a public hospital 
... are not subject to disclosure [the Act]. 

(t) This section and Subchapter A, Chapter 160, Occupations Code, do not 
apply to records made or maintained in the regular course of business by a 
hospital, health maintenance organization, medical organization, university 
medical center or health science center, hospital district, hospital authority, 
or extended care facility. 

Health and Safety Code § 161.032(c), (t). Section 161.031(a) defines a "medical committee" 
for purposes of subchapter D of chapter 161 to include "any committee .... of (3) a university 
medical school or health science center[.]" Id. § 161.031(a)(3). Further, section 161.0315 
provides that "[t]he governing body of a hospital [ or] university medical school or health 
science center . . . may form a medical peer review committee, as defined by 
Section 151.002, Occupations Code, ot a medical committee, as defined by Section 161.031, 
to evaluate medical and health care services[.]" Id. § 161.b315(a). 

" 

You explain the university has an orthopedic surgery residency training review committee 
(the "committee") that periodically evaluates the health care services rendered by resident 
physicians within the university's orthopedic surgery residency program. Thus, pursuant to 
section 161.031(a)(3), the committee is a "medical connrtittee" for purposes of subchapter 
D. You represent that all the submitted documents relate to evaluations of current and 
former resident physicians in the university's department of orthopedic surgery and were 
reviewed and are maintainedby the committee for the purpose of assessing those physicians' 
professional performance. Based on this representation and our review of the information 
at issue, we find the submitted information consists entirely of the records of a medical 
committee. You indicate the documents at issue were not made or and are not maintained 
in the regular course of business. Cf Texarkana Mem'l Hasp., Inc. v. Jones, 551 
S.W.2d 33, 35 (Tex. 1977) (defining records made or maintained in regular course of 
business). Accordingly, the university must withhold the submitted doc~ents under 
section 552.1010fthe Government Code in conjunction with section 161.032 ofthe Health 
and Safety Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circUmstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openiindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
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at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information unqer the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

~~ 
Bob Davis 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

RSD/tp 

, Ref: ID# 401250 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enClosures) 


