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ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

June 30, 2011 

Ms. Debra A. Drayovitch 
Counsel for the City of Corinth 
Drayovitch PC 
620 West HickOlY Street 
Denton, Texas 76201 

Dear Ms. Drayovitch: 

0R2011-09331 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Govemment Code. Y ourrequest was 
assigned ID# 422439. 

The City of Corinth (the "city"), which you represent, received a request for information 
related to a specified road. You claim the submitted information is excepted from disclosure 
under section, 552. 107 of the Government Code. We have considered the exception you 
claim and reviewed the submitted information. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. Gov't Code § 552.107(1). When asserting the attorney-client 
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to 
demonstrate the elements'ofihe pdvile'ge in ol;der t6 withhold the information at issue. Open 

. Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that 
the information constitutes or documents a communication. Id. at 7. Second, the 
communication must have been made "for the purpose of facilitating the rendition of 
professional legal services" to the client governmental body. TEX. R. BVID. 503(b)(1). The 
privilege does not apply when an attorney or representative is involved in some capacity 
other than that of providing or facilitating professional legal services to the client 
governmental body. In re Texas Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 
App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if 
attorney actilig in a capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act 
in capacities: other than that of professional legal counsel, such as administrators, 
investigators, or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney 
for the government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to 
communicati6p.s between or among clients, ~lient representatives, lawyers, and lawyer 
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representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(1). Thus, a governmental body must inform this 
office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at 
issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a confidential 
communication, id., meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than 
those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal 
services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the 
communication." Id. 503(a)(5). 

Whether a communication meets this definition depends on the intent ofthe parties involved 
at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 
(Tex. App.-. Waco 1997, no pet.). Moreover, because the client may elect to waive the 
privilege at any time, a governmEmtal body must explain that the confidentiality of a 
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire 
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless 
otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920,923 
(Tex. 1996)(privilege extends to entire connnunication, including facts contained therein). 

You represent the submitted information was connmmicated between the city's outside 
counsel andcity officials orrepresentatives for the purpose ofproviding legal services to the 
city. You state this information was intended to be and has remained confidential. Thus, 
based on your representations and our review, we agree the submitted information 
constitutes privileged attorney-client communications. Accordingly, the city may withhold 
the submitted inforn1ation under section 552.107(1) of the Government Code. 

This letter ruling is limited to the pmiicular infonnation at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other infonnation or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openlindex or1.php, 
or call the Office of the Attomey General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
infonnation under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, '. 

Bob Davis .,; 

Assistant At~omey General 
Open Records Division 

RSD/eb 
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Ref: ID#422439 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/oenc1osures) 


