
July 29, 2011 

Mr. John J. Janssen 
General Counsel 
Office of Legal Services 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Corpus Christi Independent School District 
P.O. Box 110 
Corpus Christi', Texas 78403 

Dear Mr. Janssen: 

OR2011-10927 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 425335. 

The Corpus Christi Independent School District (the "district") received a request for all 
"legal documents" in the requestor's file held by the district's legal department. You state 
the information submitted in Exhibit C has been made available to the requestor. You claim 
the information submitted in Exhibit D is excepted from disclosure under 
sections 552.101, 552.107, and 552.111 of the Government Code. We have considered the 
exceptions you claim and reviewed the submitted representative sample of information. 1 

Section 552.1'07(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. Gov't Code § 552.1 07(1). When asserting the attorney-client 
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to 
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open 
Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that 

IWe assume the "representative sample" ofrecords submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988),497 (1988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent that those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 
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the information constitutes or documents a communication. Id. at 7. Second, the 
communication must have been made "for the purpose of facilitating the rendition of 
professional legal services" to the client governmental body. TEX. R. EVID. 503(b)(1). The 
privilege does not apply when an attorney or representative is involved in some capacity 
other than that of providing or facilitating professional legal services to the client 
governmental> body. In re Texas Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 
App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney 
acting in a capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in 
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, 
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the 
government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies only to 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer 
representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(I). Thus, a governmental body must inform this 
office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at 
issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies only to a corifidential 
communication, id., meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than 
those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal 
services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the 
communication." Id. 503(a)(5). 

Whether a communication meets this definition depends on the intent of the parties involved 
at the time the information was communicated. Osborne v. Johnson, 954 S. W.2d 180, 184 
(Tex. App.-Waco 1997, no pet.). Moreover, because the client may elect to waive the 
privilege at ally time, a governmental body must explain that the confidentiality of a 
communication has been maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire 
communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless 
otherwise waiVed by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 
(Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts contained therein). 

You represent the information submitted in Exhibit D was communicated between the 
district's legal counsel and district representatives. You state these communications were 
made in the furtherance of providing legal services to the district. We understand this 
information was intended to be and has remained confidential. Thus, based on your 
representations and our review, we agree the information in Exhibit D constitutes privileged 
attorney-client communications. Accordingly, the district may withhold the information in 
Exhibit D under section 552.107(1) of the Government Code. As our ruling is dispositive, 
we need not address your remaining raised exceptions to disclosure. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 
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This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Bob Davis 
Assistant Attorney General 
Open Records'Division 

RSD/tf 

Ref: ID# 425335 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 
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