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ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
GREG ABBOTT

February 22, 2012

Dr. Carol Sampson

Schwartz & Eichelbaum Wardell Mehl and Hansen, P.C.
5300 Democracy Drive, Suite 200

Plano, Texas 75024

OR2012-02735
Dear Dr. Sampson:

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the
Public Information Act (the “Act™), chapter 552 of the Government Code. Your request was
assigned ID# 446241.

The Killeen Independent School District (the “district”™), which you represent, received a
request for copies of specified policies, correspondence from a specified time period, and
information pertaining to grievances filed by the requestor with the district. You state the
district will release some information to the requestor upon her response to a cost estimate.
We note the district has redacted information pursuant to the Family Educational Rights and
Privacy Act (“FERPA™), 20 U.S.C. § 1232g." You claim the submitted information is
excepted from disclosure under section 552.107 of the Government Code.? We have

'"The United States Department of Education Family Policy Compliance Office (the “DOE™) has
informed this office that FERPA does not permit state and local educational authorities to disclose to this office,
without parental consent, unredacted, personally identifiable information contained in education records for the
purpose of our review in the open records ruling process under the Act. The DOE has determined that FERPA
determinations must be made by the educational authority in possession of the education records. We have
posted a copy of the letter from the DOE to this office on the Attorney General’'s website:
http://www.oag.state.tx.us/open/20060725usdoe.pdf.

“Although you raise section 552.101 of the Government Code in conjunction with rule 503 of the
Texas Rules of Evidence, this office has concluded that section 552.101 does not encompass discovery
privileges. See Open Records Decision Nos. 676 at 1-2 (2002), 575 at 2 (1990). Furthermore, the proper
exception to raise when asserting the attorney-client privilege for information not subject to section 552.022
of the Government Code is section 552.107. See ORD 676 at 1-2.
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considered the exception you claim and reviewed the submitted representative sample of
information.’

We first address your assertion that a portion of the instant request for information is
redundant of another recent request made to the district. Generally, section 552.232 of the
Government Cede outlines the procedures a governmental body must follow in responding
to a repetitious or redundant request. Gov’t Code § 552.232. You inform us the requestor’s
attorney previously requested all e-mails made between district employees concerning the
requestor on October 15, 2007. We note the current request for all e-mails concerning the
requestor was limited to the last three years. Therefore, we find the requested information
is not precisely the same information that was previously requested. Accordingly, you have
failed to establish that this is a repetitious or redundant request for purposes of the Act.
Thus, we will address your arguments against disclosure of the information at issue.

Section 552.107(1) of the Government Code protects information that comes within the
attorney-client privilege. When asserting the attorney-client privilege, a governmental body
has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the elements of the privilege
in order to withhold the information at issue. See Open Records Decision No. 676 at 6-7
(2002). First, a governmental body must demonstrate the information constitutes or
documents a communication. /d. at 7. Second, the communication must have been made
“for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services” to the client
governmental body. See TEX. R. EVID. 503(b)(1). The privilege does not apply when an
attorney or representative is involved in some capacity other than that of providing or
facilitating professional legal services to the client governmental body. See In re Tex.
Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. App.—Texarkana 1999, orig. proceeding)
(attorney-client privilege does not apply if attorney acting in capacity other than that of
attorney). Governmental attorneys often act in capacities other than that of professional legal
counsel, such as administrators, investigators, or managers. Thus, the mere fact that a
communication involves an attorney for the government does not demonstrate this element.
Third, the privilege applies only to communications between or among clients, client
representatives; lawyers, and lawyer representatives. See TEX. R. EVID. 503(b)(1). Thus, a
governmental body must inform this office of the identities and capacities of the individuals
to whom each communication at issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege
applies only to a confidential communication, id., meaning it was “not intended to be
disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the
rendition of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the
transmission of the communication.” Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this

IWe assume the “representative sample” of information submitted to this office is truly representative
of the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988), 497 (1988). This open
records letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records
to the extent those records contain substantially different types of information than those submitted to this
office.
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definition depends on the intent of the parties involved at the time the information was
communicated. See Osborne v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.—Waco 1997,
orig. proceeding). Moreover, because the client may elect to waive the privilege at any time,
a governmental body must explain the confidentiality of a communication has been
maintained. Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is
demonstrated to be protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the
governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege
“extends to entire communication, including facts contained therein).

You claim the information at issue is protected by section 552.107(1) of the Government
Code. You state the submitted e-mails consist of attorney-client communications that were
made between-outside counsel for the district and district employees for the purpose of
rendering professional legal services to district. You state these communications were
intended to be and remain confidential. Based on your representations and our review, we
find you have demonstrated the applicability of the attorney-client privilege to the
information at’ issue. As you acknowledge, the submitted e-mail strings contain
communications with the requestor. You indicate, to the extent these non-privileged
communications exist separate and apart from the submitted e-mail strings, the district will
release these non-privileged communications to the requestor. Therefore, we agree the
district may withhold the information at issue under section 552.107 of the Government
Code.

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous
determination regarding any other information or any other circumstances.

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/open/index_orl.php,
or call the Office of the Attorney General’s Open Government Hotline, toll free,
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787.

Sincerely,

Sean Nottingham
Assistant Attorney General
Open Records Division

SN/agn
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Ref:  ID# 446241
Enc. Submitted documents

c: Requestor
(w/o enclosures)



