
April 24, 2012 

Mr. Kipling D. Giles 
Senior Counsel 
CPS Energy 
P.O. Box 1771 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

San Antonio, Texas 78296 

Dear Mr. Giles: 

0R2012-05844 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 451513. 

The City Public Service Board of the City of San Antonio d/b/a CPS Energy ("CPS") 
received a request for five categories of infonnation pertaining to CPS expenditures, two 
named individuals, Lincoln University, and the requestor or the requestor's requests under 
the Act. You state you have released some infornlation to the requestor. You claim the 
submitted information is excepted from disclosure under sections 552.107 and 552.111 of 
the Government Code, and privileged under Texas Rule of Evidence 503. 1 We have 
considered the exceptions you claim and reviewed the submitted information, portions of 
which are representative samples.2 

Initially, we note some of the submitted information, which CPS has indicated, was 
specifically excluded from the request, or is not responsive to the request. Thus, this 
information is not responsive to the request. This ruling does not address the public 
availability of any infornlation that is not responsive to the request, and CPS need not release 
any such information. 

I Although you raise section 552.101 of the Government Code in conjunction with Texas Rule of 
Evidence 503, this office has concluded that section 552.101 does not encompass discovery privileges. See 
Open Records Decision No. 676 at 1-2 (2002). 

2We assume the "representative sample" of records submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988),497 (1988). This open records 
letter does not reach, and, therefore, does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent those records contain substantially different types of information than that submitted to this office. 
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Next, we note portions ofthe responsive information are subject to section 552.022(a) ofthe 
Government Code, which provides in part: 

(a) [T]he following categories of information are public information and not 
excepted fro111 required disclosure unless made confidential under this 
chapter or other law: 

(2) the name, sex, etlmicity, salary, title, and dates of employment of 
each employee and officer of a governmental body; [and] 

(3) information in an account, voucher, or contract relating to the 
receipt or expenditure of public or other funds by a governmental 
body[.] 

Gov't Code § 552.022(a)(2), (3). In this instance, the responsive information includes 
employee name, title, and salary information, and information in an account, voucher, or 
contract relating to the expenditure of public funds by CPS. Thus, CPS must release this 
information pursuant to subsections 552.022(a)(2) and 552.022(a)(3) unless the information 
is confidential under the Act or other law. Id. § 552.022(a)(2), (3). Although you raise 
section 552.1 07(1) and the deliberative process privilege in section 552.111 for this 
information, these are discretionary exceptions to disclosure and do not make information 
confidential under the Act. See id. § 552.007; Open Records Decision Nos. 677 at 10-11 
(2002) (deliberative process privilege under section 552.111 may be waived), 676 at 10-11 
(2002) (attorney-client privilege under section 552.107(1) may be waived), 665 at 2 n.5 
(2000) (discretionary exceptions generally), 663 at 5 (1999) (governmental body may waive 
section 552.111). Therefore, CPS may not withhold the information at issue under these 
sections. However, the Texas Supreme Court has held the Texas Rules of Evidence are 
"other law" that make information expressly confidential for purposes of section 552.022. 
See In re City of Georgetown , 53 S.W.3d 328, 336 (Tex. 2001). We will therefore consider 
your assertion of the attorney-client privilege under Texas Rule of Evidence 503 for the 
information subject to section 552.022. We will also consider your arguments under 
section 552.1 07(1) and the deliberative process privilege in section 552.111 for the 
information that is not subject to section 552.022. 

Texas Rule of Evidence 503 encompasses the attorney-client privilege. Rule 503(b)(1) 
provides as follows: 

A client has a privilege to refuse to disclose and to prevent any other person 
from disclosing confidential communications made for the purpose of 
facilitating the rendition of professional legal services to the client: 

(A) between the client or a representative ofthe client and the client's 
lawyer or a representative of the lawyer; 



Mr. Kipling D. Giles - Page 3 

(B) between the lawyer and the lawyer's representative; 

(C) by the client or a representative ofthe client, or the client's lawyer 
or a representative of the lawyer, to a lawyer or a representative of a 
lawyer representing another party in a pending action and concerning 
a matter of common interest therein; 

(D) between representatives of the client or between the client and a 
representative of the client; or 

(E) among lawyers and their representatives representing the same 
client. 

TEX. R. EVID. 503(b)(1). A communication is "confidential" if it is not intended to be 
disclosed to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the 
rendition of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the 
transmission ofthe communication. Id. 503(a)(5). 

Thus, in order to withhold attorney-client privileged information from disclosure under 
rule 503, a governmental body must: (1) show the document is a communication transmitted 
between privileged parties or reveals a confidential communication; (2) identify the parties 
involved in the communication; and (3) show the communication is confidential by 
explaining it was not intended to be disclosed to third persons and it was made in furtherance 
ofthe rendition of professional legal services to the client. Upon a demonstration of all three 
factors, the information is privileged and confidential under rule 503, provided the client has 
not waived the privilege or the document does not fall within the purview ofthe exceptions 
to the privilege enumerated in rule 503(d). See Pittsburgh Corning Corp. v. Caldwell, 861 
S.W.2d 423, 427 (Tex. App.-Houston [14th Dist.] 1993, orig. proceeding). 

You assert some of the information subject to section 552.022 documents privileged 
attorney-client communications between the attorneys in CPS's legal department and CPS 
employees that was made for the purpose of the rendition oflegal services to CPS. You state 
the communications at issue were intended to be confidential and have remained 
confidential. Based on these representations and our review of the information at issue, we 
conclude CPS may withhold the information at issue, which we have marked, under Texas 
Rule of Evidence 503. 

Next, we consider your argument under section 552.107 of the Government Code for the 
remaining information at issue not subject to section 552.022. Section 552.107(1) protects 
information coming within the attorney-client privilege. The elements ofthe privilege under 
section 552.107 are the same as those discussed for rule 503. Section 552.107(1) generally 
excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the attorney-client 
privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. DeShazo, 922 
S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, including facts 
contained therein). 
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You state some of the remaining responsive information also pertains to the rendition oflegal 
services to CPS by the CPS legal department. You also state the communications at issue 
were intended to be confidential and have remained confidential. Based on these 
representations and our review, we conclude the remaining responsive information you have 
marked constitutes privileged attorney-client communications. Accordingly, CPS may 
withhold this information under section 552.107(1) of the Government Code.3 

Section 552.111 ofthe Government Code excepts from public disclosure "an interagency or 
intraagency memorandum or letter that would not be available by law to a party in litigation 
with the agency." Gov't Code § 552.111. Section 552.111 encompasses the deliberative 
process privilege. See Open Records Decision No. 615 at 2 (1993). The purpose of 
section 552.111 is to protect advice, opinion, and recommendation in the decisional process 
and to encourage open and frank discussion in the deliberative process. See Austin v. City 
of San Antonio, 630 S.W.2d 391, 394 (Tex. App.-San Antonio 1982, no writ); Open 
Records Decision No. 538 at 1-2 (1990). 

In Open Records Decision No. 615, this office re-examined the statutory predecessor to 
section 552.111 in light of the decision in Texas Department of Public Safety v. 
Gilbreath, 842 S.W.2d 408 (Tex. App.-Austin 1992, no writ). We determined that 
section 552.111 excepts from disclosure only those internal communications that consist of 
advice, recommendations, opinions, and other material reflecting the policymaking processes 
of the governmental body. See ORD 615 at 5. A governmental body's policymaking 
functions do not encompass routine internal administrative or personnel matters, and 
disclosure of information about such matters will not inhibit free discussion of policy issues 
among agency personnel. Id.; see also City of Garland v. The Dallas Morning News, 22 
S.W.3d 351 (Tex. 2000) (section 552.111 not applicable to personnel-related 
communications that did not involve policymaking). A governmental body's policymaking 
functions do include administrative and personnel matters of broad scope that affect the 
governmental body's policy mission. See Open Records Decision No. 631 at 3 (1995). 
Further, section 552.111 does not protect facts and written observations of facts and events 
that are severable from advice, opinions, and recommendations. See ORD 615 at 5. But if 
factual information is so inextricably intertwined with material involving advice, opinion, 
or recommendation as to make severance of the factual data impractical, the factual 
information also may be withheld under section 552.111. See Open Records Decision 
No. 313 at 3 (1982). 

You contend the remaining e-mail correspondence and attachments you have marked under 
section 552.111 consist of communications between CPS employees regarding responses to 
requests for information under the Act. Based on your arguments and our review, we find 
you have demonstrated some of the remaining information at issue pertains to CPS's 
policymaking processes, including the classification of employees. We also find portions of 
this information contain the advice, recommendations, and opinions of CPS employees 

3 As our ruling is dispositive, we need not address your remaining argument against disclosure for 
portions of this information. 
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regarding these policy issues. Based on your arguments and our review, we find you have 
established the deliberative process privilege is applicable to most of the remaining 
information at issue. However,CPS has failed to establish how the information we have 
marked for release consists of advice, recommendations, or opinions pertaining to policy 
making processes of CPS. Rather, the remaining information at issue consists of 
administrative matters related to responding to requests for information under the Act. 
Accordingly, CPS may not withhold this remaining information at issue, which we have 
marked for release, under section 552.111 ofthe Government Code on that basis. Therefore, 
with the exception of the information we have marked for release, CPS may withhold the 
remaining information at issue under section 552.111 of the Government Code. 

In summary, CPS may withhold the information subject to section 552.022 under Texas Rule 
of Evidence 503. CPS may withhold the remaining information it has marked under 
section 552.107(1) ofthe Government Code. With the exception ofthe information we have 
marked for release, CPS may withhold the remaining information it has marked under 
section 552.111 of the Government Code. CPS must release the remaining information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openiindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, , 

~i1~~ 
Cynthia G. Tynan 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

CGT/em 

Ref: ID# 451513 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


