
January 9, 2013 

Ms. Betsy Hall Bender 

6) 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Counsel for the Schertz-Cibolo-Universal City Independent School District 
P.o. Box 26715 
Austin, Texas 78755-0715 

0R2013-00544 

Dear Ms. Bender: 

You ask whether certain infonnation is subject to required public disclosure under the 
Public Infonnation Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned 10# 475822 (ISO PIA No. 12-058). 

The Schertz-Cibolo-Universal City Independent School District (the '·district"), which you 
represent, received a request for all documents pertaining to "any administrative, complaint 
or administrative action" pertaining to a named individual for a specified time period. You 
state the district is releasing some of the requested infonnation. You claim the submitted 
infonnation is excepted from disclosure under sections 552.101 and 552.107 of the 
Government Code. I We have considered the exceptions you claim and reviewed the 
submitted infonnation. 

The United States Department of Education Family Policy Compliance Office (the "DOE") 
has infonned this office that the Family Educational Rights and Privacy Act ("FERP A"), 
section 1232g of title 20 of the United States Code, does not pennit state and local 
educational authorities to disclose to this office, without parental consent, unredacted, 
personally identifiable infonnation contained in education records for the purpose of our 

I Although you raise section 552.101 of the Government Code in conjunction with rule 503 of the 
Texas Rules of Evidence, this office has concluded that section 552.101 does not encompass discovery 
privileges. See Open Records Decision Nos. 676 at 1-2 (2002), 575 at 2 (1990). 
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review in the open records ruling process under the Act.2 Consequently, state and local 
educational authorities that receive a request for education records from a member of the 
public under the Act must not submit education records to this office in unredacted form, that 
is, in a form in which "personally identifiable information" is disclosed. See 34 C.F.R. 
§ 99.3 (defining "personally identifiable information"). In this instance, you have submitted 
redacted and unredacted education records for our review. Because our office is prohibited 
from reviewing education records, we will not address the applicability ofFERPA to any of 
the submitted documents, except to note that parents have a right of access to their own 
child's education records. See 20 U.S.C. § 1232g(a)(I)(A). Such determinations under 
FERPA must be made by the educational authority in possession of the education records.3 

We will, however, address the applicability of the district's claimed exceptions to the 
submitted information. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. This section encompasses information protected by other statutes, such as 
section 21.355 of the Education Code, which provides that "[a1 document evaluating the 
performance of a teacher or administrator is confidential." Educ. Code § 21.355(a). This 
office has interpreted section 21.355 to apply to any document that evaluates, as that term 
is commonly understood, the performance of a teacher or an administrator. See Open 
Records Decision No. 643 (1996). We have determined that, for purposes of section 21.355, 
the word "teacher" means a person who is required to and does in fact hold a teaching 
certificate under subchapter B of chapter 21 of the Education Code and who is engaged in 
the process of teaching, as that term is commonly defined, at the time of the evaluation. See 
id. at 4. Additionally, the courts have concluded that a written reprimand constitutes an 
evaluation for purposes of section 21.355 as it "reflects the principal's judgment regarding 
[a teacher's 1 actions, gives corrective direction, and provides for further review." North East 
lndep. Sch. Dist. v. Abbott, 212 S.W.3d 364 (Tex. App.-Austin 2006, no pet.). 

You seek to withhold Exhibit 2-A under section 21.355. Upon review, we agree the 
information we have marked in Exhibit 2-A consists of an evaluation of a teacher. You 
submit supporting documentation reflecting the teacher at issue held the appropriate 
certificate and was acting as a teacher at the time of the evaluation for the purposes of 
section 21.355. Based on your representations, we find the district must withhold the 
evaluation we have marked under section 552.101 of the Government Code in conjunction 
with section 21.355 of the Education Code. However, the remaining information in 
Exhibit 2-A pertains to the employee at issue in his capacity as a coach. As such, we find 

ZA copy of this letter may be found on the Office of the Attorney General's website: 
http://www.oag.state.tx.uslopen!20060725usdoe.pdf. 

lIn the future, if the district does obtain parental or an adult student's consent to submit unredacted 
education records and the district seeks a ruling from this office on the proper redaction of those education 
records in compliance with FERPA, we will rule accordingly. 
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you have not demonstrated how any of the remaining information in Exhibit 2-A constitutes 
an evaluation of the performance of a teacher or an administrator for purposes of 
section 21.355(a). See Educ. Code § 21.353 (teachers shall be appraised only on basis of 
classroom teaching performance and not in connection with extracurricular activities). 
Accordingly, the district may not withhold any of the remaining information in Exhibit 2-A 
under section 552.101 of the Government Code on this basis. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses section 261.201 of the Family 
Code. Section 261.201 provides as follows, in pertinent part: 

(a) [T]he following information is confidential, is not subject to public 
release under Chapter 552, Government Code, and may be disclosed only for 
purposes consistent with this code and applicable federal or state law or under 
rules adopted by an investigating agency: 

(1) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under this 
chapter and the identity of the person making the report[.] 

Fam. Code § 261.201(a)(I). You assert Exhibit 2-8 is subject to section 261.201(a)(l) of 
the Family Code because it identifies an individual who made a report of alleged child abuse 
or neglect to the Child Protective Services Division of the Department of Family and 
Protective Services ("DFPS"). See id. § 261.001(1), (4) (defining "abuse" and "neglect" for 
purposes of chapter 261 of the Family Code). Upon review, we agree portions of 
Exhibit 2-B, which we have marked, reveal the identity of the individual who made the 
report of the alleged or suspected abuse to DFPS. We note a child for purposes of 
section 261.201 is defined as a person younger than eighteen years of age. Id. § 101.003(a) 
(defining "child" for purposes of this section as person under 18 years of age who is not and 
has not been married or who has not had the disabilities of minority removed for general 
purposes). Because the submitted information does not reveal the age of the alleged victim, 
it is not clear whether section 261.201(a)(l) is applicable to Exhibit 2-8. As such, we rule 
conditionally. If the victim at issue was eighteen years of age or older at the time of the 
alleged abuse or neglect, the district may not withhold any portion of Exhibit 2-8 under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 261.201 (a)(I) of the 
Family Code. Conversely, if the victim at issue was younger than eighteen years of age at 
the time of the alleged abuse or neglect, the district must withhold the information we have 
marked under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
section 261.201(a)(l) of the Family Code. However, we find you have failed to demonstrate 
how the remaining information in Exhibit 2-8 consists of a report of alleged or suspected 
abuse or neglect under chapter 261 or reveals the identity of the person who made such a 
report. Thus, none of the remaining information in Exhibit 2-B may be withheld under 
section 552.101 of the Government Code on this basis. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. Gov't Code § 552.1 07( 1). When asserting the attorney-client 
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privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to 
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open 
Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that 
the information constitutes or documents a communication. Id. at 7. Second, the 
communication must have been made "for the purpose of facilitating the rendition of 
professional legal services" to the client governmental body. TEX. R. EVID. 503(b)( 1). The 
privilege does not apply when an attorney or representative is involved in some capacity 
other than that of providing or facilitating professional legal services to the client 
governmental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 
App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney 
acting in a capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in 
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, 
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the 
government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies to only 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer 
representatives. TEX. R. EVID. 503(b)( 1). Thus, a governmental body must inform this 
office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at 
issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies to only a confidential 
communication, id., meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than 
those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal 
services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the 
communication." Id. 503(a)(5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. Osborne 
v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, 
because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must 
explain that the confidentiality of a communication has been maintained. Section 552.1 07( 1 ) 
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the 
attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. 
DeShazo, 922 S. W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, 
including facts contained therein). 

You state the information in Exhibit 2-C constitutes e-mails between an attorney for the 
district and a district employee that were made for the purpose of providing legal services 
to the district. The e-mails at issue reflect they were intended to be confidential and we 
understand they have remained so. Based on your representations and our review, we find 
the information in Exhibit 2-C consists of privileged attorney-client communications that the 
district may generally withhold under section 552.1 07( 1) of the Government Code. We note, 
however, one of the e-mail strings at issue includes e-mails received from or sent to a 
non-privileged party. Furthermore, if the e-mails received from or sent to the non-privileged 
party are removed from the e-mail string in which they appear and stand alone, they are 
responsive to the request for information. Therefore. if these non-privileged e-mails. which 
we have marked, are maintained by the district separate and apart from the otherwise 
privileged e-mail string in which they appear, then the district may not withhold these 
non-privileged e-mails under section 552.1 07( 1). 
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We note some of the remaining information in Exhibit 2-A is subject to section 552.117 of 
the Government Code.4 Section 552.117(a)(l) excepts from disclosure the home addresses 
and telephone numbers, emergency contact information, social security numbers, and family 
member information of current or former employees of a governmental body who request 
that this information be kept confidential under section 552.024 of the Government Code. 
Gov't Code § 552.117(a)(I). Whether a particular piece of information is protected by 
section 552.117(a)(l) must be determined at the time the request for it is made. See Open 
Records Decision No. 530 at 5 (1989). Therefore, a governmental body must withhold 
information under section 552.117 on behalf of a current or former employee only if the 
individual made a request for confidentiality under section 552.024 prior to the date on which 
the request for this information was made. Accordingly, if the individual whose information 
is at issue timely requested confidentiality pursuant to section 552.024, the information we 
have marked in Exhibit 2-A must be withheld under section 552.117(a)(l) of the 
Government Code. The district may not withhold the marked information under 
section 552.117 if the individual did not make a timely election to keep the information 
confidential. 

To the extent the e-mails we have marked are maintained by the district separate and apart 
from the otherwise privileged e-mail string in which they appear, portions of the 
non-privileged e-mails are subject to section 552.137 of the Government Code. 
Section 552.137 excepts from disclosure "an e-mail address of a member of the public that 
is provided for the purpose of communicating electronically with a governmental body," 
unless the member of the public consents to its release or the e-mail address is of a type 
specifically excluded by subsection (c). Gov't Code § 552.137(a)-(c). Section 552.137 is 
not applicable to an institutional e-mail address.anInternet website address, the general 
e-mail address of a business, an e-mail address of a person who has a contractual relationship 
with a governmental body, or an e-mail address maintained by a governmental entity for one 
of its officials or employees. The e-mail address we have marked is not a type specifically 
excluded by section 552.137(c). Accordingly, the district must withhold the e-mail address 
we have marked in Exhibit 2-C under section 552.137 of the Government Code unless the 
owner of the address affirmatively consents to its release. S 

In summary, the district must withhold the evaluation we have marked in Exhibit 2-A under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with section 21.355 of the 
Education Code. If the victim at issue was younger than eighteen years of age at the time of 

4The Office of the Attorney General will raise mandatory exceptions on behalf of a governmental body, 
but ordinarily will not raise other exceptions. See Open Records Decision Nos. 481 (1987),480 (1987), 470 
(1987). 

~We note this office issued Open Records Decision No. 684 (2009). a previous determination to all 
governmental bodies authorizing them to withhold certain categories of information. including an e-mail address 
of a member of the public under section 552.137 of the Government Code, withoutthe necessity of requesting 
an attorney general decision. 



Ms. Betsy Hall Bender - Page 6 

the alleged abuse or neglect, the district must withhold the information we have marked in 
Exhibit 2-B under section 552.1 01 of the Government Code in conjunction with 
section 261.201(a)(1) of the Family Code. The district may withhold the information in 
Exhibit 2-C under section 552.107(1) of the Government Code, to the extent the 
non-privileged e-mails we have marked are not maintained separate and apart from the 
otherwise privileged e-mail string in which they appear. To the extent the non-privileged 
e-mails we have marked in Exhibit 2-C are maintained separate and apart from the otherwise 
privileged e-mail string in which they appear, then the district may not withhold these 
non-privilegede-mails under section 552.107(1) of the Government Code. If the individual 
whose information is at issue timely requested confidentiality pursuant to section 552.024, 
the information we have marked in Exhibit 2-A must be withheld under 
section 552.117(a)(1) of the Government Code. The district must withhold the e-mail 
address we have marked in Exhibit 2-C under section 552.137 of the Government Code 
unless the owner of the address affirmatively consents to its release. The district must release 
the remaining information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http:/ \\ ww.oag.:-.t'ltc.t:\.us/open!index orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, at 
(877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

q:~caz+~~ 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

LEH/tch 

Ref: ID# 475822 

Ene. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


