
January 10,2013 

Mr. Frank J. Garza 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

Counsel for the City of Olmos Park 
Davidson Triolo Ream & Garza, PC 
7550 West Interstate 10, Suite 800 
San Antonio, Texas 78229-5815 

Dear Mr. Garza: 

0R2013-00608 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 475555. 

The City of Olmos Park (the "city"), which you represent, received a request for information 
pertaining to a specified data base, mileage per city police officer per shift, list of criminal 
activity per shift, and all e-mails sent to or from the city manager. I You state the city has 
released some of the requested information with the redaction of bank account and bank 
routing numbers under section 552.136 of the Government Code.2 You claim the submitted 

IWe note the city asked for and received clarification regarding this request. See Gov't Code 
§ 552.222(b) (governmental body may communicate with requestor for purpose of clarifying or narrowing 
request for infonnation); see City o/Dallas v. Abbott, 304 S.W.3d 380, 387 (Tex. 2010) (holding that when a 
governmental entity, acting in good faith, requests clarification or narrowing ofan unclear or over-broad request 
for public information, the ten-day period to request an attorney general ruling is measured from the date the 
request is clarified or narrowed). 

lOpen Records Decision No. 684 is a previous determination to all governmental bodies authorizing 
them to withhold certain categories of information, including routing and bank account numbers under 
section 552.136 of the Government Code. without the necessity of requesting an attorney general decision. 
However. on September 1,20 II. the Texas legislature amended section 552.136 to allow a governmental body 
to redact the information described in subsection 552.136(b) without the necessity of seeking a decision from 
the attorney general. See Gov't Code § 552. I 36(c). Ifa governmental body redacts such information. it must 
notify the requestor in accordance with section 552. I 36(e). See,d § 552.136(e). Thus. the statutory 
amendments to section 552.136 of the Government Code supercede Open Records Decision No. 684 on 
September I, 20 II. Therefore, a governmental body may only redact information subject to 
subsection 552. I 36(b) in accordance with section 552.136. not Open Records Decision No. 684. 
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information is excepted from disclosure under sections 552.101. 552. 107, and 552.136 of the 
Government Code. We have considered the exceptions you claim and reviewed the 
submitted representative sample of information. 3 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.1 01. Section 552.10 1 encompasses information made confidential by other 
statutes. You assert that some of the submitted information is protected under the federal 
Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 ("HIP AA"), 42 U .S.C. 
§§ I 32Od-1320d-8. At the direction of Congress, the Secretary of Health and Human 
Services ("HHS") promulgated regulations setting privacy standards for medical records, 
which HHS issued as the Federal Standards for Privacy of Individually Identifiable Health 
Information. See Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996,42 U.S.C. 
§ 132Od-2 (Supp. IV 1998) (historical & statutory note); Standards for Privacy of 
Individually Identifiable Health Information, 45 C.F.R. pts. 160, 164 ("Privacy Rule"); see 
also Attorney General Opinion JC-0508 at 2 (2002). These standards govern the releasability 
of protected health information by a covered entity. See 45 C.F.R. pts. 160, 164. Under 
these standards, a covered entity may not use or disclose protected health information, except 
as provided by parts 160 and 164 of the Code of Federal Regulations. See id. § 164.502(a). 

This office has addressed the interplay of the Privacy Rule and the Act. In Open Records 
Decision No. 681 (2004), we noted section 164.512 of title 45 of the Code of Federal 
Regulations provides a covered entity may use or disclose protected health information to 
the extent such use or disclosure is required by law and the use or disclosure complies with 
and is limited to the relevant requirements of such law. See 45 C.F.R. § 164.512(a)(I). We 
further noted the Act "is a mandate in Texas law that compels Texas governmental bodies 
to disclose information to the public." ORD 681 at 8; see also Gov't Code 
§§ 552.002, .003, .021. Therefore, we held the disclosures under the Act come within 
section 164.512( a). Consequently, the Privacy Rule does not make information confidential 
for the purpose of section 552.101 of the Government Code. See Abbott v. Tex. Dep't of 
Mental Health & Mental Retardation, 212 S.W.3d 648 (Tex. App.-Austin 2006. no pet.); 
ORD 681 at 9; see also Open Records Decision No. 478 (1987) (as general rule, statutory 
confidentiality requires express language making information confidential). Thus, because 
the Privacy Rule does not make information that is subject to disclosure under the Act 
confidential, the city may withhold protected health information from the public only if the 
information is confidential under other law or an exception in subchapter C of the Act 
applies. 

lWe assume the "representative sample" of records submitted to this office is truly representative of 
the requested records as a whole. See Open Records Decision Nos. 499 (1988),497 (\988). This open records 
letter does not reach, and therefore does not authorize the withholding of, any other requested records to the 
extent that those records contain substantially different types ofinfonnation than that submitted to this office. 
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Section 552.101 ofthe Government Code also encompasses the Medical Practice Act (the 
"MPA "), subtitle B of title 3 of the Occupations Code. See Occ. Code §§ 151.001-168.202. 
The MPA governs access to medical records. Section 159.002 provides, in part: 

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in 
connection with any professional services as a physician to the patient, is 
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by 
this chapter. 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Id § 159.oo2(a)-( c). Information subject to the MPA includes both medical records and 
information obtained from those medical records. See id. §§ 159.002, .004. This office has 
concluded the protection afforded by section 159.002 extends only to records created by 
either a physician or someone under the supervision of a physician. Upon review, we find 
the information we have marked consists of records ofthe identity, diagnosis, evaluation, or 
treatment of a patient by a physician that was created by a physician or someone under the 
supervision of a physician. Therefore, the information we have marked is subject to the 
MPA and must be withheld under section 552.101 of the Government Code on that basis. 

Section 552.107(1) of the Government Code protects information coming within the 
attorney-client privilege. Gov't Code § 552.107(1). When asserting the attorney-client 
privilege, a governmental body has the burden of providing the necessary facts to 
demonstrate the elements of the privilege in order to withhold the information at issue. Open 
Records Decision No. 676 at 6-7 (2002). First, a governmental body must demonstrate that 
the information constitutes or documents a communication. Id. at 7. Second, the 
communication must have been made "for the purpose of facilitating the rendition of 
professional legal services" to the client governmental body. TEx. R. EVID. 503(b)(I). The 
privilege does not apply when an attorney or representative is involved in some capacity 
other than that of providing or facilitating professional legal services to the client 
governmental body. In re Tex. Farmers Ins. Exch., 990 S.W.2d 337, 340 (Tex. 
App.-Texarkana 1999, orig. proceeding) (attorney-client privilege does not apply if attorney 
acting in a capacity other than that of attorney). Governmental attorneys often act in 
capacities other than that of professional legal counsel, such as administrators, investigators, 
or managers. Thus, the mere fact that a communication involves an attorney for the 
government does not demonstrate this element. Third, the privilege applies to only 
communications between or among clients, client representatives, lawyers, and lawyer 
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representatives. TEX. R. EVID. 503(b)(I). Thus, a governmental body must inform this 
office of the identities and capacities of the individuals to whom each communication at 
issue has been made. Lastly, the attorney-client privilege applies to only a confidential 
communication, id., meaning it was "not intended to be disclosed to third persons other than 
those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition of professional legal 
services to the client or those reasonably necessary for the transmission of the 
communication." [d.503(aX5). Whether a communication meets this definition depends 
on the intent of the parties involved at the time the information was communicated. Osborne 
v. Johnson, 954 S.W.2d 180, 184 (Tex. App.-Waco 1997, orig. proceeding). Moreover, 
because the client may elect to waive the privilege at any time, a governmental body must 
explain that the confidentiality ofa communication has been maintained. Section 552.1 07( I) 
generally excepts an entire communication that is demonstrated to be protected by the 
attomey-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. See Huie v. 
DeShazo, 922 S.W.2d 920, 923 (Tex. 1996) (privilege extends to entire communication, 
including facts contained therein). 

You state Exhibit D constitutes communications between a city attorney and the city manager 
that were made for the purpose of facilitating the rendition of professional legal services to 
the city. You also state the communications were intended to be confidential and have 
remained confidential. Based on your representations and our review, we find the city may 
withhold the information we have marked under section 552.1 07( I) of the Government 
Code. However, the remaining e-mail and its attachment were received from an individual 
you have not demonstrated is a privileged party. Thus, the remaining e-mail and attachment 
are not privileged and may not be withheld under section 552.107(1) of the Government 
Code. 

We note a portion of the remaining information consists of a personal e-mail address subject 
to section 552.137 of the Government Code.· Section 552.137 excepts from disclosure "an 
e-mail address of a member of the public that is provided for the purpose of communicating 
electronically with a governmental body," unless the member of the public consents to its 
release or the e-mail address is of a type specifically excluded by subsection (c). See id. 
§ 552.137(a)-(c). The e-mail address at issue is not a type specifically excluded by 
section 552.1 37(c). Accordingly, the city must withhold the e-mail address we have marked 
under section 552.137 of the Government Code, unless the owner of the e-mail address 
affirmatively consents to its disclosure. 

In summary, the city must withhold the information we have marked under section 552.101 
of the Government Code in conjunction with the MP A. The city may withhold the 
information we have marked under section 552.1 07( I) of the Government Code. The city 
must withhold the information we have marked under section 552.137 of the Government 

~e Office of the Attorney General will raise a mandatory exception on behalf of a governmental 
body, but ordinarily will not raise other exceptions. Open Records Decision Nos. 481 (1987),480 (1987), 470 
(1987). 
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Code, unless the owner of the e-mail address affirmatively consents to its disclosure. The 
remaining information must be released. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.uslopenlindex orl.php. 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 
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Assistant Attorney General 
Open Records Division 
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Ref: ID# 475555 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


