
February 22, 2013 

Ms. Lysia H. Bowling 
City Attorney 
City of San Angelo 

t*' '5J3 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

72 West College Avenue 
San Angelo, Texas 76903-5814 

Dear Ms. Bowling: 

OR2013-03058 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 ofthe Government Code. Your request was 
assigned ID# 480045. 

The San Angelo Police Department (the "department") received a request for a specified 
investigative file. We understand you will redact social security numbers pursuant to 
section 552.147 ofthe Government Code. I You claim portions of the submitted information 
are excepted from disclosure under sections 552.101 and 552.108 oflhe Gove111ment Code. 
We have considered the exceptions you claim and reviewed the submitted infornlation. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov ' t 
Code § 552.101. Section 552.1 01 encompasses infornlation protected by other statutes, such 
as section 58.007 of the Family Code. Juvenile law enforcement records relating to conduct 
that occurred on or after September I, 1997 are confidential under section 58.007. Fam. 
Code § 58.007(c). For purposes of section 58.007(c), "child" means a person who is ten 
years of age or older and under seventeen years of age at the time of the reported conduct. 
See id. § 51 .02(2). The relevant language of section 58.007 reads as follows: 

(c) Except as provided by Subsection (d),law enforcement records and files 
concerning a child and infornlation stored, by electronic means or otherwise, 
concerning the child from which a record or file could be generated may not 
be disclosed to the public and shall be: 

'Section 552.l47(b) of the Government Code authorizes a governmenlal body to redact a living 
person's social security number from public release without the necessity ofrequesling a decision from this 
office under the Act. Gov't Code § 552.l47(b). 

POST OFFICE Box 12 548, AUST IN, T EX .... S 787 11.2548 TEl : (S 12) 463 -2100 w ww.nxi\SATTORNEYGENERAL.GOV 

All t·l/w all:.·'"ff~1 "'r1l/ O"Qr/un'/J Empl",,, • 1'"',,It' M Nrq rlri I'''P'' 



Ms. Lysia H. Bowling - Page 2 

(I) ifmaintained on paper or microfilm, kept separate from adult files 
and records; 

(2) if maintained electronically in the same computer system as 
records or files relating to adults, be accessible under controls that are 
separate and distinct from controls to access electronic data 
concerning adults; and 

(3) maintained on a local basis only and not sent to a central state or 
federal depository, except as provided by Subchapters B, D, and E. 

(e) Law enforcement records and files concerning a child may be inspected 
or copied by a juvenile justice agency as that tern1 is defined by 
Section 58.101, a criminal justice agency as that tenn is defined by 
Section 411.082, Government Code, the child, and the child 's parent or 
guardian. 

(j) Before a child or a child's parent or guardian may inspect or copy a record 
or file concerning the child under Subsection (e), the custodian of the record 
or file shall redact: 

(2) any information that is excepted from required disclosure under 
[the Act], or other law. 

ld. § 58.007(c), (e), (j)(2). Upon review, we find Exhibit B involves juvenile delinquent 
conduct that occurred after September I, 1997. See id. § 51.03(a) (defining "delinquent 
conduct" for purposes of section 58.007). Therefore, Exhibit B is within the scope of 
section 58.007(c). However, the requestor is a parent of the juvenile offender at issue and, 
as such, the department may not withhold the inforn1ation at issue from this requestor 
pursuant to section 58.007(c). See id. § 58.007(e) (law enforcement records may be 
inspected by child's parent or guardian). However, section 58.007(j)(2) provides before a 
parent of a juvenile suspect may inspect the information, the department must withhold 
information that is excepted from required disclosure under the Act or other law. See id. 
§ 58.007(j)(2). Accordingly, we will consider your arguments against disclosure for Exhibit 
B. We will also consider the department's arguments against disclosure of the remaining 
information. 

Section 552.101 of the Government Code also encompasses section 261.201 of the Family 
Code, which provides, in relevant part, as follows: 
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(a) [T]he following information is confidential, is not subject to public 
release under [the Act] and may be disclosed only for purposes consistent 
with this code and applicable federal or state law or under rules adopted by 
an investigating agency: 

(1) a report of alleged or suspected abuse or neglect made under this 
chapter and the identity of the person making the report; and 

(2) except as otherwise provided in this section, the files, reports, 
records, communications, audiotapes, videotapes, and working papers 
used or developed in an investigation under this chapter or in 
providing services as a result of an investigation. 

(k) Notwithstanding Subsection (a), an investigating agency, other than the 
[Texas Department of Family and Protective Services] or the Texas Youth 
Commission, on request, shall provide to the parent, managing conservator, 
or other legal representative ofa child who is the subject of reported abuse 
or neglect, or to the child if the child is at least 18 years of age, infornlation 
concerning the reported abuse or neglect that would otherwise be confidential 
under this section. The investigating agency shall withhold information 
under this subsection if the parent, managing conservator, or other legal 
representative of the child requesting the infornlation is alleged to have 
committed the abuse or neglect. 

(I) Before a child or a parent, managing conservator, or other legal 
representative of a child may inspect or copy a record or file concerning the 
child under Subsection (k), the custodian of the record or file must redact: 

(I) any personally identifiable information about a victim or 
witness under 18 years of age unless that victim or witness is: 

(A) the child who is the subject of the report; or 

(B) another child of the parent, managing conservator, or 
other legal representative requesting the infornlation; 

(2) any information that is excepted from required disclosure 
under [the Act], or other law; and 

(3) the identity of the person who made the report. 
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!d. § 261.201(a), (k)-(1). Upon review, we find the submitted information was used or 
developed in an investigation of alleged or suspected child abuse. See iel. § 261.001 
(defining "abuse" for purposes of chapter 261 ofthe Family Code); see a/so iel. § 101.003(a) 
(defining "child" for purposes ofthis section as person under 18 years of age who is not and 
has not been married or who has not had the disabilities of minority removed for general 
purposes). Therefore, the submitted information is within the scope ofsection26l.20 1 (a)(2). 

We note that although the requestor is a parent ofthe alleged child victim, Exhibit F pertains 
to an allegation of suspected or alleged child abuse and the requestor is suspected of having 
committed the alleged abuse. Accordingly, Exhibit F must be withheld in its entirety from 
this requestor under section 552.101 of the Government Code in conjunction with 
section 261.201 of the Family Code. See iel. § 261.201(k) (parental exception to 
section 261.201 (a) inapplicable where parent alleged to have committed abuse or neglect at 
issue). 

Moreover, portions of the remaining information consist of reports of alleged or suspected 
abuse of a child, who is not the requestor's child, made under section 261.201 (a)(l). See id. 
§ 261.001(1) (defining "abuse" for purposes of Fam. Code ch. 261). Therefore, this 
infornmtion, which we have marked, is within the scope of section 261.201 (a)( 1) and must 
be withheld on that basis under section 552.101 of the Government Code. 

However, the requestor is a parent of the alleged child victim, and she is not alleged to have 
committed the alleged or suspected abuse at issue in the remaining submitted infonllation. 
Thus, the remaining information may not be withheld pursuant to section 261.201 (a). See 
id. Section 261.201 (1)(1), however, states the personally identifiable inforn1ation of a victim 
or witness who is under the age of eighteen and is not a child of the parent, managing 
conservator, or other legal representative requesting the information must be withheld from 
disclosure. !d. § 261.201(1)(1). Further, section 261.201(1)(3) states the identity of the 
reporting party must be withheld. lei. § 261.201 (1)(3). You seek to withhold the inforn1ation 
you have marked as information that identifies other child victims or witnesses and an 
individual who made the report of abuse. See iel. § 261.201(1)(1), (3). Upon review, we 
detern1ine the department must withhold the identifying information of child victims who are 
not children of the requestor and the reporting party, which we have marked, under 
section 552.101 of the Government Code in conjunction with subsections 261.201 (1)( 1) 
and 261.201(1)(3) of the Family Code. However, the remaining information you have 
marked does not consist of identifying information of child victims or witnesses nor a 
reporting party for purposes of section 261.201(1) of the Family Code. Accordingly, the 
department may not withhold the remaining information you have marked pursuant to either 
section 261.201(1)(1) or section 261.201(1)(3) of the Family Code. We further note 
section 261.201(1)(2) of the Family Code provides any information that is excepted from 
required disclosure under the Act or other law may still be withheld from disclosure. lei. 
§ 261.201(1)(2). You raise section 552.108 of the Government Code as an exception to 
disclosure for portions of the remaining information. Therefore, we will address the 
applicability of this exception to the information at issue. 
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Section 552.l08(a)(2) of the Government Code excepts from disclosure infornmtion 
concerning an investigation that concluded in a result other than conviction or 
deferred adjudication. Gov ' t Code § 552. \08(a)(2). A governmental body claiming 
section 552.108(a)(2) must demonstrate the requested information relates to a criminal 
investigation that has concluded in a final result other than a conviction or deferred 
adjudication. See id. § 552.301(e) (governmental body must provide comments explaining 
why exceptions raised should apply to information requested). You state the inforn1ation at 
issue relates to a concluded case that did not result in a conviction or deferred adjudication. 
Accordingly, we conclude the department may withhold the inforn1ation you have marked 
under section 552.\08(a)(2) of the Government Code. 

In summary, the department must withhold Exhibit F under section 552.101 of the 
Government Code in conjunction with section 261.201 of the Family Code. The department 
must also withhold the information we have marked under section 552.101 of the 
Government Code in conjunction with subsections (I) 261.201 (a)(I) of the Family Code; 
(2) 261.201(1)(1) of the Family Code; and (3) 261.201(1)(3) of the Family Code. The 
department may withhold the information you have marked under section 552.1 08(a)(2) of 
the Government Code. The remaining information must be released to this requestor.' 

This letter ruling is limited to the particular inforn1ation at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx. us/open/index or1.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator of the Office of 
the Attorney General, toll free, at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Ana Carolina Vieira 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

ACV/ag 

2Because the requestor has a right of access to certain information that otherwise would be excepted 
from release under the Act, the department must again seek a decision from this office if it receives a request 
for this information from a different requestor. 
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Ref: ID# 480045 

Ene. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


