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March 28, 2013 

Mr. Jaime J. Munoz 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

For the La Joya Independent School District 
Law Office of Jaime J. Munoz 
P.O. Box 47 
San Juan, Texas 78589 

Dear Mr. Munoz: 

0R2013-05052 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 482553. 

The La Joya Independent School District (the "district"), which you represent, received a 
request for information pertaining to the placement of two numbered items regarding a 
specified contract on the January 10, 2013 school board meeting agenda. You claim the 
submitted information is excepted from disclosure under section 552.107 ofthe Government 
Code and privileged under Rule 503 of the Texas Rules of Evidence. We have considered 
your arguments and reviewed the submitted information. 

Initially, we note the submitted information contains a resolution adopted by the district's 
board of trustees (the "board"). Because laws and ordinances are binding on members ofthe 
public, they are matters of public record and may not be withheld from disclosure under the 
Act. See Open Records Decision No. 551 at 2-3 (1990) (laws or ordinances are open 
records). The submitted resolution is analogous to an ordinance. Moreover, the resolution 
appears to have been adopted at a public meeting of the board and thus is an official record 
of a governmental body's public proceedings. See Open Records Decision No. 221 at 1 
(1979) ("official records of the public proceedings of a governmental body are among the 
most open of records"). Therefore, the district must release the resolution, which we have 
marked for release. 
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Next, we note portions of the submitted information are subject to section 552.022 of the 
Government Code. This section provides, in pertinent part: 

(a) Without limiting the amount or kind of information that is public 
information under this chapter, the following categories of information are 
public information and not excepted from required disclosure unless made 
confidential under this chapter or other law: 

(3) information in an account, voucher, or contract relating to the 
receipt or expenditure of public or other funds by a governmental 
body[.] 

Gov't Code § 552.022(a) (3). The submitted information contains a contract subject to 
section 552.022( a)(3), which the district must release unless it is made confidential under the 
Act or other law. See id. § 552.022(a)(3). You seek to withhold the information subject to 
section 552.022(a)(3) under section 552.107 of the Government Code. However, 
section 552.107 is a discretionary exception and does not make information confidential 
under the Act. See Open Records Decision Nos. 676 at 10-11 (2002) (attorney-client 
privilege under Gov't Code § 552.107(1) may be waived), 665 at 2 n.5 (2000) (discretionary 
exceptions generally), 663 at 5 (1999) (waiver of discretionary exceptions). Thus, the 
information subject to section 552.022(a)(3) may not be withheld under 552.107 of the 
Government Code. However, we note the Texas Supreme Court has held the Texas Rules 
of Evidence are "other law" within the meaning of section 552.022. See In re City of 
Georgetown, 53 S.W.3d 328,336 (Tex. 2001). We will therefore consider your assertion of 
the attorney-client privilege under rule 503 of the Texas Rules of Evidence for the 
information subject to section 552.022(a)(3). We will also address the applicability of 
section 552.107 to the information not subject to section 552.022(a)(3). 

Texas Rule of Evidence 503 enacts the attorney-client privilege. Rule 503(b)(1) provides 
as follows: 

A client has a privilege to refuse to disclose and to prevent any other person 
from disclosing confidential communications made for the purpose of 
facilitating the rendition of professional legal services to the client: 

(A) between the client or a representative ofthe client and the client's 
lawyer or a representative of the lawyer; 

(B) between the lawyer and the lawyer's representative; 

(C) by the client or a representative ofthe client, or the client's lawyer 
or a representative of the lawyer, to a lawyer or a representative of a 
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lawyer representing another party in a pending action and concerning 
a matter of common interest therein; 

(D) between representatives of the client or between the client and a 
representative of the client; or 

(E) among lawyers and their representatives representing the same 
client. 

TEX. R. EVID. 503(b)(1). A communication is "confidential" if not intended to be disclosed 
to third persons other than those to whom disclosure is made in furtherance of the rendition 
of professional legal services to the client or those reasonably necessary for the transmission 
of the communication. Id. 503(a)(5). Thus, in order to withhold attorney-client privileged 
information from disclosure under rule 503, a governmental body must: (1) show the 
document is a communication transmitted between privileged parties or reveals a confidential 
communication; (2) identify the parties involved in the communication; and (3) show the 
communication is confidential by explaining it was not intended to be disclosed to third 
persons and was made in furtherance of the rendition of professional legal services to the 
client. Upon a demonstration of all three factors, the information is privileged and 
confidential under rule 503, provided the client has not waived the pri vilege or the document 
does not fall within the purview of the exceptions to the privilege enumerated in rule 503(d). 
See Pittsburgh Corning Corp. v. Caldwell, 861 S.W.2d 423, 427 (Tex. App.-Houston [14th 
Dist.] 1993, no writ). 

You state the information subject to section 552.022(a)(3) consists of a communication 
between an attorney for and representatives ofthe district that was made in furtherance of 
the rendition of professional legal services to the district. You state this communication was 
intended to be confidential and that the confidentiality has been maintained. Based on your 
representations and our review ofthe information at issue, we find you have established the 
information at issue consists of privileged attorney-client communications. Therefore, we 
conclude the district may withhold the information subject to section 552.022(a)(3), which 
we have marked, under Texas Rule of Evidence 503. 

You claim the remaining information is excepted from disclosure under section 552.107(1) 
of the Government Code. Section 552.1 07(1) also protects information that comes within 
the attorney-client privilege. The elements of the privilege under section 552.107 (1) are the 
same as those discussed for rule 503. When asserting the attorney-client privilege, a 
governmental body has the burden of providing the necessary facts to demonstrate the 
elements ofthe privilege in order to withhold the information at issue. See ORD 676 at 6-7. 
Section 552.107(1) generally excepts an entire communication that is demonstrated to be 
protected by the attorney-client privilege unless otherwise waived by the governmental body. 
See Huie, 922 S.W.2d at 923. 
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You state the remaining information consists of communications between an attorney for and 
representatives of the district that were made in furtherance of the rendition of professional 
legal services to the district. You state these communications were intended to be 
confidential and that the confidentiality has been maintained. Based on your representations 
and our review of the information at issue, we find you have established the information at 
issue, which we have marked, consists of privileged attorney-client communications. 
Accordingly, the district may withhold the remaining information under section 552.107 (1) 
of the Government Code. 

In summary, the district must release the board resolution we have marked. The district may 
withhold the marked information subject to section 552.022(a)(3) under Rule 503 of the 
Texas Rules of Evidence. The district may withhold the remaining information under 
section 552.107(1) ofthe Government Code. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 

This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and of the requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openlindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

~o..- .» T~UVY\ 
Cynthia G. Tynan 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 
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Ref: ID# 482553 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 
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