
May 8,2013 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

GREG ABBOTT 

Mr. J. Michael Criswell 
County Attorney 
Swisher County 
119 South Maxwell 
Tulia, Texas 79088 

Dear Mr. Criswell: 

0R2013-07601 

You ask whether certain information is subject to required public disclosure under the 
Public Information Act (the "Act"), chapter 552 of the Government Code. Your request was 
assigned ID# 487081. 

The Swisher County Sheriff s Office (the "sheriff s office") received a request for all reports, 
booking records, video recordings, and any other information related to a named deceased 
individual. I You state you have released some ofthe requested information to the requestor. 
You claim portions of the submitted information are excepted from disclosure under 
section 552.101 ofthe Government Code. We have considered the exception you claim and 
reviewed the submitted information. 

Initially, we note the information we have marked is not responsive to the instant request 
because it does not pertain to the named individual. This ruling does not address the public 
availability of non-responsive information, and the sheriffs office is not required to release 
non-responsive information in response to this request.2 

Iyou note that the sheriffs office sought clarification of the information requested. See Gov't Code 
§ 552.222 (providing that if request for information is unclear, governmental body may ask requestor to clarify 
request); see also City a/Dallas v. Abbott, 304 S. W.3d 380,387 (Tex. 20 I 0) (holding that when a governmental 
entity, acting in good faith, requests clarification or narrowing of an unclear or over-broad request for public 
information, the ten-day period to request an attorney general ruling is measured from the date the request is 
clarified or narrowed). 

2As our ruling is dispositive, we need not address you argument against disclosure ofthis information. 
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Section 552.101 ofthe Government Code excepts from disclosure "information considered 
to be confidential by law, either constitutional, statutory, or by judicial decision." Gov't 
Code § 552.101. Section 552.101 encompasses information protected by the Medical 
Practice Act (the "MPA"), subtitle B of title 3 of the Occupations Code. See Occ. Code 
§§ 151.001-168.202. Section 159.002 of the MPA provides, in part: 

(a) A communication between a physician and a patient, relative to or in 
connection with any professional services as a physician to the patient, is 
confidential and privileged and may not be disclosed except as provided by 
this chapter. 

(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential and 
privileged and may not be disclosed except as provided by this chapter. 

(c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter, other than a person listed in 
Section 159.004 who is acting on the patient's behalf, may not disclose the 
information except to the extent that disclosure is consistent with the 
authorized purposes for which the information was first obtained. 

Id. § 159.002(a)-(c). Information that is subject to the MPA includes both medical records 
and information obtained from those medical records. See id. §§ 159.002, .004. This office 
has concluded the protection afforded by section 159.002 extends only to records created by 
either a physician or someone under the supervision of a physician. We have also found 
when a file is created as a result of a hospital stay, all documents in the file relating to 
diagnosis and treatment constitute physician-patient communications. Section 159.001 of 
the MP A defines "patient" as a person who consults with or is seen by a physician to receive 
medical care. See id. § 159.001(3). Under this definition, a deceased person cannot be a 
patient under section 159.002 of the MPA. See Open Records Decision Nos. 487 
(1987),370 (1983), 343 (1982). Thus, the MPA is applicable only to records related to a 
person who was alive at the time of diagnosis, evaluation, or treatment to which the records 
pertain. Upon review, we find you have not demonstrated how the information you seek to 
withhold constitutes medical records for purposes ofthe MPA, and the sheriffs office may 
not withhold any portion ofthe information at issue on that basis. As no further exceptions 
against disclosure are raised, the sheriffs office must release the submitted responsive 
information. 

This letter ruling is limited to the particular information at issue in this request and limited 
to the facts as presented to us; therefore, this ruling must not be relied upon as a previous 
determination regarding any other information or any other circumstances. 
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This ruling triggers important deadlines regarding the rights and responsibilities of the 
governmental body and ofthe requestor. For more information concerning those rights and 
responsibilities, please visit our website at http://www.oag.state.tx.us/openiindex orl.php, 
or call the Office of the Attorney General's Open Government Hotline, toll free, 
at (877) 673-6839. Questions concerning the allowable charges for providing public 
information under the Act must be directed to the Cost Rules Administrator ofthe Office of 
the Attorney General, toll free at (888) 672-6787. 

Sincerely, 

Vanessa Burgess 
Assistant Attorney General 
Open Records Division 

VBldls 

Ref: ID# 487081 

Enc. Submitted documents 

c: Requestor 
(w/o enclosures) 


